BET
14109.9
-0.95%
BET-TR
28867.37
0.5%
BET-FI
52704.15
0.34%
BETPlus
2099.33
-0.84%
BET-NG
1052.07
-1.12%
BET-XT
1216.71
-0.69%
BET-XT-TR
2466.81
0.5%
BET-BK
2611.46
0.08%
ROTX
30962.23
0.77%Perspectiva financiară pentru această săptămână va fi semnificativ influențată de decizia Rezervei Federale privind rata dobânzii

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Rezerva Federală a SUA urmează să se întâlnească miercurea aceasta la o nouă ședință privind politica monetară, iar prognozele pieței sugerează că ratele dobânzilor vor rămâne neschimbate la nivelul actual de 5,25%-5,5%, cel mai înalt din 2001.

Investitorii așteaptă cu nerăbdare și publicarea celor mai recente proiecții FOMC, care vor oferi o perspectivă asupra impactului potențial al acestei creșteri ale dobânzii fără precedent asupra inflației și pieței muncii.

Dacă ne mutăm atenția către datele economice, estimarea preliminară a sondajului PMI ar trebui să indice o deteriorare continuă în sectorul manufacturier american în luna septembrie, alături de o creștere modestă în activitatea sectorului de servicii.

Va fi, de asemenea, interesant de urmărit o serie de indicatori din piața imobiliară, inclusiv autorizațiile de construire, vânzările de locuințe existente și indexul pieței locuințelor NAHB.

În Europa, indicatorii PMI preliminari pentru Zona Euro, Germania și Franța ar trebui să arate o scădere continuă a activității în ambele sectoare, manufacturier și servicii, în septembrie.

În plus, se așteaptă ca prețurile producătorilor din Germania să crească pentru a doua oară în ultimele unsprezece luni. Alte date de urmărit includ cifrele finale ale inflației Zonei Euro, sondajul de afaceri din Franța, comerțul exterior și datele actualizate ale PIB-ului din Spania.

Din punct de vedere al politicii monetare, băncile centrale din Norvegia, Elveția, Suedia și Turcia sunt înclinate să continue politicile monetare restrictive ca răspuns la inflația persistentă.

CITESTE SI:  Calendar economic: După o săptămână cu decizii ale băncilor centrale, atenția se va îndrepta din nou către evoluția inflației

În Regatul Unit, se așteaptă ca Banca Angliei să implementeze a 15-a creștere consecutivă a ratei dobânzii, majorând rata băncii cu 25 de puncte bază la 5,5%, cel mai înalt nivel din 2008.

Cu o zi înainte de decizia ratei dobânzii a Băncii Angliei, se așteaptă ca cifrele inflației pentru august să arate că prețurile de consum au crescut cu 7,1%, depășind semnificativ obiectivul de 2,0% al Băncii Angliei.

Un alt raport ar trebui să indice o revenire a vânzărilor cu amănuntul pentru luna august. Cu toate acestea, cifrele preliminare PMI probabil vor semnala o a doua scădere lunară consecutivă a producției sectorului privat.

Deciziile de politică monetară vor fi, de asemenea, în centrul atenției în Asia, cu toți ochii pe decizia PBOC privind rata dobânzii de împrumut, în urma reducerii coeficientului de rezervă obligatorie de săptămâna aceasta.

Decizia privind rata dobânzii va fi, de asemenea, în centrul atenției în Japonia, cu semnale de înăsprire pe masă, după ce guvernatorul BoJ Ueda a sugerat că ratele pozitive ale dobânzii ar putea fi adecvate pe termen lung. Japonia va lansa, de asemenea, datele PMI pentru septembrie, rata inflației și balanța comercială pentru august.

În Australia, minutele din ultima întâlnire a RBA vor oferi mai multe informații despre a treia menținere consecutivă a ratei, care a fost ultima întâlnire a guvernatorului Lowe.