BET
16882.42
-0.77%
BET-TR
35029
-0.77%
BET-FI
60301.58
-0.24%
BETPlus
2495.95
-0.73%
BET-NG
1210.27
0.09%
BET-XT
1440.85
-0.75%
BET-XT-TR
2956.01
-0.75%
BET-BK
3107.11
-0.88%
ROTX
37073.64
-0.76%Perspective economice mai slabe pentru Europa în viitorul apropiat pe fondul restricțiilor impuse de autorități

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Începutul de săptămână a adus o secvență ascendentă pentru EURUSD, care a crescut ca răspuns la optimismul legat de aprobarea unui vaccin pentru coronavirus, dar încetinirea economică în urma impunerii de restricții a limitat potențialul de extindere a impulsului ascendent.

Investitorii au primit o nouă informație pozitivă, de data aceasta de la AstraZeneca și de la Universitatea din Oxford. Proiectul britanic de imunizare a raportat o eficacitate de 70% în medie – și 90% pentru o doză mai mică. Injectarea a 1,5 doze în loc de două s-a dovedit mai eficientă.

Dacă rezultatele intermediare sunt confirmate, ar putea însemna că aceeași cantitate de produs ar putea fi utilizată pentru vaccinarea a mai multor persoane. Știrile au venit pe fondul așteptării unui răspuns din partea Food and Drug Administration din SUA cu privire la solicitarea de aprobare de urgență depusă vineri de către Pfizer. Anumite surse susțin că un răspuns pozitiv ar putea veni în această săptămână fapt ce ar accelera considerabil procesul de distribuire al vaccinului.

Insă, al doilea val de infecții a determinat impunerea de restricții aspre, fapt care va avea efecte asupra ritmului de dezvoltare economică. Astăzi a fost ziua publicării datelor preliminare PMI din mai multe regiuni europene dar și din SUA.

In Europa, la fel ca in UK dupa cum era de asteptat, activitatea economica a scazut abrupt in luna noiembrie, indicele compozit PMI ajungand la 45,1 de la 50 iar cel de servicii la 41,3 de la 46,9 luna precedentă. Pe de alta parte, indicatorul de producție inca se tine bine peste nivelul de 50, mai exact la 55,5 de la 58.

Pe țări, evoluțiile sunt divergente. In Franța, la 39,9, indicatorul PMI compozit flash a scăzut de la 47,5 pentru a treia luna consecutiva, fiind cea care a tras in jos media zonei euro. În schimb, Germania a continuat să acționeze ca un amortizor extinzându-si activitățile, deși cu o scădere ușoară, indicele compozit scăzand de la 55.0 la 52.0, cel de servicii la 46,2 iar cel manufacturier pana la un solid 62,7.

CITESTE SI:  Arctic Stream cumpără 23% din capitalul social al Data Core Systems, un furnizor de servicii de securitate cibernetică

Indicatorul PMI manufacturier din SUA a crescut de la 53,4 la 56,7 în noiembrie, depășind nivelul așteptat de 53 de puncte. Citirea a sugerat extinderea activității din fabricii pe fondul unei creșteri semnificative a producției, în mare parte determinată de o creștere notabilă a noilor afaceri, pe măsură ce condițiile cererii s-au îmbunătățit.

Indicatorul PMI de servicii din SUA a crescut de la 56,9 la 57,7 în noiembrie, peste estimările pieței de 55,5. Cel mai recent rezultat a indicat cea mai puternică expansiune a producției din martie 2015, stimulată de cea mai rapidă creștere a comenzilor noi din septembrie 2018 și cea mai puternică creștere a ocupării forței de muncă de la începutul colectării datelor în octombrie 2009.

Această evoluție a dus la un val de entuziasm al investitorilor pentru activele americane, considerând că economia este mai rezistentă. Totuși, trebuie menționat că în SUA nu au fost introduse restricții atât de ample ca în Europa și nici pe o scară atât de largă (la nivel național ca în cazul Franței), aceasta fiind o posibilă explicație a rezultatelor contrastante.

Perechea EUR/USD a avut o evoluție extrem de agitată, după ce în prima fază a zilei a încercat să depășească nivelul de rezistență de la 1,19, entuziasmul investitorilor s-a pierdut și cotația a suferit o respingere. Nivelul menționat anterior a avut un cuvânt de spus și la începutul lunii, prin urmare pare să devină un prag de urmărit.

Deși avansul inițial al euro era de remarcat, corecția ulterioară a trimis perechea în teritoriul negativ astăzi. Având în vedere intensitatea mișcării și faptul că cele două medii mobile, de 50 și de 200 de perioade, au fost depășite fără drept de apel, următorul nivel care ar putea încerca să întrerupă secvența este 1,18, care știm cât de important este pentru traderi.