BET
16883.08
-0.21%
BET-TR
35030.34
-0.21%
BET-FI
60489.28
0.26%
BETPlus
2495.03
-0.23%
BET-NG
1206.45
-0.08%
BET-XT
1439.97
-0.1%
BET-XT-TR
2954.19
-0.1%
BET-BK
3109.87
0.11%
ROTX
37061.21
-0.21%


Perspective piețe de capital 2022 – Redresarea economică va continua în ciuda pandemiei, inflației și blocajelor de aprovizionare

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Redresarea economică pe fondul continuării pandemiei globale va continua și în 2022, deși nu va mai crește cu aceeași viteză ca în 2021, rata estimată de 5% fiind un scenariu mai degrabă optimist, a explicat Gerold Permoser, Director de investiti in cadrul Erste Asset Management, intr-o conferință de presă privind perspectivele pieței de capital pentru 2022.

Recuperare efectuată de sectorul privat

„În comparație cu recesiunile anterioare, am reușit să ieșim destul de repede din criză de data aceasta. Factorul crucial pentru ca acest lucru să se întâmple a fost politica monetară și fiscală a băncilor centrale și a guvernelor, care au susținut redresarea puternică a economiei și a pieței muncii pe tot parcursul anului 2021”, subliniază Permoser.

Recuperarea va continua si în 2022 fiind condusă de sectorul privat, cererea consumatorilor urmand sa fie ridicată pe tot parcursul anului, in ciuda dificultăților de aprovizionare, a lipsei semiconductorilor si fortei de muncă.

Un alt risc asociat prognozei optimiste se bazează pe ratele inflației ridicate, care, la rândul lor, au făcut presiuni asupra băncilor centrale pentru a înăspri politica monetară mai devreme decât se aștepta în prezent, creșterea puternică a prețurilor datorandu-se în principal situației speciale cauzate de penuria de mărfuri și costurile de transport.

Această situație ar trebui totuși să se rezolve în prima jumătate a anului 2022.

China crește cu o nouă strategie

China va continua sa fie pilonul redresării economice continue, puterea economică administrată deseori central, se va concentra pe consolidarea economiei interne și a independenței sale.

Acest lucru ar trebui să fie atins prin concentrarea pe industriile cheie, stabilitatea pieței financiare și imobiliare, mega investiții în decarbonizare și nivelarea inegalității dintre păturile sociale. Deși această reorientare va afecta ratele de creștere ale Chinei pe termen scurt, va fi pozitivă pentru perspectivele sale de creștere pe termen lung.

Astfel, China poate rămâne motorul economiei globale, dar vor beneficia doar acele sectoare care sunt legate de consum (spre deosebire de sectorul imobiliar sau de export).

Schimbarea cursului monetar

Pe măsură ce redresarea avansează, iar sectorul privat va începe să-și asume un rol mai important, băncile centrale vor reduce treptat politica monetară extrem de permisivă pe care au dus-o în ultimii doi ani.

Ratele inflației ridicate în prezent, în special, au pus o presiune accelerată asupra băncilor centrale, mult mai mare decât la începutul anului. Pe piețele emergente, unde așteptările inflaționiste sunt mai puțin ancorate și băncile centrale sunt adesea mai puțin independente din punct de vedere politic, multe dintre ele vor fi forțate să înăsprească politic monetară.

CITESTE SI:  Romgaz propune acționarilor două variante de distribuire a dividendelor. Investițiile masive planificate pun presiune pe bugetul companiei

Prețul acțiunilor a crescut în 2021, în principal datorită câștigurilor companiilor

În 2021, câștigurile companiilor au recuperat rapid și semnificativ mai mult decât în ​​fazele comparabile din trecutul recent. Ca urmare, evaluările companiilor nu s-au schimbat prea mult de la an la altul, în ciuda creșterii prețurilor acțiunilor.

De aceea, acțiunile vor continua să joace un rol important în portofoliile fondurilor de investiții: „Ne așteptăm la câștiguri in crestere în 2022, dar la un impuls mai scăzut decât am văzut în acest an,  ratele de creștere economică situandu-se intre 5 și 10% în lumea dezvoltată.

Asta înseamnă că investitorii în acțiuni ar trebui să se poată aștepta la câștiguri în egală măsură, nu în ultimul rând deoarece există foarte puține alternative la acțiuni, obligațiunile de stat rămânând neatractive din cauza riscului ratei dobânzii.

Perspective pentru indicele american S&P500

Analiștii marilor bănci de pe Wall-Street au început să-și prezinte predicțiile pentru piețele de acțiuni din SUA pentru 2022, indicele S&P 500 fiind cu aproape 25%  mai sus până acum în acest an.

Iată un rezumat al unor previziuni ale analiștilor pentru indice la sfârșitul anului 2022:

Sursa: Reuters

Morgan Stanley: „Deși câștigurile pentru indicele S&P500 rămân durabile, va exista o dispersie mai mare a câștigătorilor și învinșilor, iar ratele de creștere vor încetini semnificativ, 2022 va fi mai mult despre acțiuni decât sectoare de activitate”

Wells Fargo: „Lipsa persistentă pe lanturile de aprovizionare și presiunile inflaționiste ne determină să ajustăm amploarea unor ținte pentru 2022, dar credem că economia globală ar trebui să marcheze în continuare un ritm de creștere peste medie anul viitor. Mai important, preferințele noastre tactice pentru următoarele 6-18 lunile sunt aproape toate neschimbate.

Goldman Sachs: „Decelerarea creșterii economice, o înăsprire a politicii monetare a Federal Reserve și creșterea randamentelor reale sugerează că investitorii ar trebui să se aștepte la randamente ușor sub medie anul viitor”.

Spre deosebire de așteptările noastre din ultimul an, ratele impozitului pe profit vor rămâne probabil neschimbate în 2022 și vor crește în 2023. Piața de acțiuni va continua să se aprecieze.