BET
15899
0.51%
BET-TR
32988.83
0.51%
BET-FI
57202.68
-0.06%
BETPlus
2360.26
0.52%
BET-NG
1136.54
0.35%
BET-XT
1359.33
0.46%
BET-XT-TR
2788.8
0.46%
BET-BK
2978.22
0.11%
ROTX
35406.1
0.46%Petrolul a depășit din nou pragul de 60$ pe baril. Se întrevede o creștere pe termen scurt?

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Petrolul a avansat în prima sesiune a săptămânii, depășind pragul de 60 de dolari pe baril, pe măsură ce investitorii au continuat să evalueze recuperarea consumului la nivel global.

Piețele futures au crescut pe fondul scăderii dolarului, ceea ce a făcut ca materia primă să fie mai atractivă pentru investitorii din afara SUA.

Președintele Rezervei Federale, Jerome Powell, a declarat că economia SUA este pregătită pentru o creștere mai puternică, dar a avertizat că pandemia rămâne o amenințare.

Acest lucru a fost evidențiat în alte regiuni, inclusiv în părți din Europa, în timp ce un alt val de infecții în India pune presiune pe sistemul de sănătate.

Houthii din Yemen au declarat că au atacat instalațiile petroliere din Arabia Saudită, în timp ce grupul intensifică atacurile asupra regatului, aducând din nou în prim plan tensiunile politice din Orientul Mijlociu. Deși astfel de atacuri s-au intensificat în acest an, rareori duc la pierderi de vieți omenești sau la daune considerabile.

Petrolul nu a avut o direcție clară în ultimele săptămâni, deoarece traderii caută mai multe semne ale unei redresări a consumului. Volumele de tranzacționare au scăzut sub media pe 15 zile în fiecare zi a săptămânii trecute pe măsură ce piața așteaptă o spargere.

Petrolul se regăsește într-o perioadă de consolidare, așteptând următorul catalizator. Ritmul accelerat de vaccinare pe care îl vedem deja va duce la mai puține restricții de mobilitate și va susține cererea și prețurile de petrol.

Există deja semne ale potențialului impact al unei redeschideri constante în SUA asupra consumului. United Airlines Holdings a declarat că a înregistrat o accelerare a cererii din partea clienților în martie, în timp ce numărul pasagerilor aerieni din SUA rămâne aproape de cel mai înalt nivel din martie.

CITESTE SI:  IMPACT a atras subscrieri de 2,5 ori mai mari pentru emisiunea de obligațiuni cu o dobândă de 9%/an

În plus, cererea de benzină în India a crescut în martie la maximul ultimelor patru luni, pe măsură ce milioane de oameni au optat pentru utilizarea mașinilor personale în locul transportului public, una dintre cele mai populate națiuni din lume traversând o perioadă de accelerarea a ritmului de apariție a infecțiilor.

Mai departe, perspectivele pieței petrolului ar putea fi din ce în ce mai slabe, conform unui raport al unor analiști Morgan Stanley. Acest lucru se datorează faptului că oferta iraniană poate reveni mai repede decât se aștepta, în timp ce activitatea de foraj din SUA a continuat să se accentueze. Această tendință ar putea determina creșteri limitate de preț la sfârșitul anului.

În momentul de față, prețurile primesc sprijin din partea unor factori externi precum dolarul american mai slab și o toleranță mai mare față de risc în rândul investitorilor, plus disciplina continuă în ceea ce privește producția OPEC.

În cadrul sesiunii de astăzi, prețul a reușit să spargă limita superioară a formațiunii bullish de Wedge în zona 59,50 USD. Acest eveniment a deschis apetitul cumpărătorilor care au alimentat o mișcare ascendentă puternică. Impulsul de creștere ar putea continua până în zona de rezistență 61,30 – 61,80 USD marcată cu verde pe grafic. Aceasta a întrerupt toate încercările recente de creștere, motiv pentru care s-ar putea face din nou resimțită.