BET
16883.08
-0.21%
BET-TR
35030.34
-0.21%
BET-FI
60489.28
0.26%
BETPlus
2495.03
-0.23%
BET-NG
1206.45
-0.08%
BET-XT
1439.97
-0.1%
BET-XT-TR
2954.19
-0.1%
BET-BK
3109.87
0.11%
ROTX
37061.21
-0.21%


Petrolul traversează o nouă perioadă volatilă în timp ce șomajul din Statele Unite este în creștere

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Prețurile petrolului au scăzut joi după ce noile restricții impuse pentru stoparea ratei rapide de creștere a numărului de cazuri au accentuat nivelul de incertitudine cu privire la perspectivele de creștere economică și de redresare a cererii de combustibil.

Cu toate acestea, sentimentul la nivelul pieței de petrol s-a îmbunătățit săptămâna asta pe fondul unor semnale pozitive referitoare la consumul din Asia. Totuși, probabilitatea ridicată de reintroducere a unor limitări drastice asupra mobilității în unele dintre cele mai mari orașe din Europa a reaprins temerile referitoare la cerere.

Printre acestea, Londra urmează să se confrunte cu măsuri mai dure începând de vineri seară, în timp ce o treime din populația Franței a fost plasată sub restricții în timpul nopții, în încercarea de combate ritmul alert de creștere a cazurilor.

India, al treilea cel mai mare consumator de petrol din lume, este pe cale să depășească Statele Unite în fruntea clasamentului, din punct de vedere al numărului total de cazuri. În plus, este posibilă apariția unui nou val de cazuri în săptămânile următoare, odată cu intrarea în sezonul de vacanță.

În contextul în care nivelul cererii va scăderea considerabil, OPEC ar putea să nu aibă altă opțiune decât să anuleze planul de creștere a producției sale, dacă nu dorește să riște un nou scenariu de surplus major de ofertă și o nouă scădere a prețurilor.

OPEC+ s-a conformat în proporție de 102% acordului de reducere a ofertei de petrol în septembrie, conform informațiilor Reuters. Conform Secretarului General, grupul se va asigura că prețurile petrolului nu vor scădea din nou abrupt în cadrul întâlnirii de stabilire a politicii care va avea loc la sfârșitul lunii noiembrie.

În plus, a adăugat că cererea a revenit mai lent decât se aștepta. Se estimează ca OPEC + scadă reducerile de producție cu 2 milioane de barili pe zi în ianuarie, de la nivelul actual de 7,7 milioane de barili pe zi.

Agenția Internațională pentru Energie a declarat miercuri că un al doilea val de infecții cu coronavirus ar putea complica eforturile producătorilor de a echilibra piața.

Scăderea stocurilor americane de săptămâna trecută a limitat însă deprecierea prețurilor. Raportul API a susținut că stocurile de petrol brut, benzină și produse distilate din SUA au scăzut toate în săptămâna care s-a încheiat pe 9 octombrie.

CITESTE SI:  Purcari Wineries achiziționează Timbrus Purcari Estate

La nivelul graficului, putem observa o transpunere a gradului ridicat de tensiune și nervozitate al pieței de petrol asupra evoluției prețului materiei prime. Astfel, o îmbunătățirea a atitudinii față de risc de ieri coroborată cu datele optimiste API au facilitat o nouă secvență ascendentă pentru petrolul WTI, care s-a reîntors deasupra pragului de 41 de dolari per baril.

Ulterior, pe măsură ce sentimentul s-a deteriorat, prețul a început să traverseze o secvență corectivă, reîntorcându-se sub nivelul de susținere de 40 de dolari per baril. În continuare, atenția pe termen scurt se va orienta către datele din SUA care ar putea duce la o testare a nivelului de 40 de dolari per baril.

Agenția pentru informații energetice din SUA urmează să publice datele săptămânale privind stocurile, investitorii urmărind cu atenție în ideea unei confirmări a datelor prezentate ieri.

Cu toate acestea, atitudinea este destul de posomorâtă și la nivelul altor sectoare adiacente celui energetic. Compania aeriană europeană Ryanair și-a redus programul de călătorie de iarnă deoarece restricțiile mai stricte de călătorie afectează cererea.

Această decizie reprezintă unul dintre cele mai recente semnale ce indică faptul că nivelul consumului de combustibil pentru avioane nu se va redresa pe termen scurt.

Cererile inițiale de șomaj cresc la 898 de mii

Cele mai recente date referitoare la cererile inițiale de șomaj din SUA au fost publicate astazi  iar raportul arată că cererile inițiale de șomaj au arătat o creștere până la 898 de mii, in ciuda previziunilor care indicau 825 de mii. Cererile continue au scăzut de la 11,183 de milioane la 10,018 milioane (se aștepta 10,550 milioane).

Simultan, au fost publicate și cei doi indicatori regionali americani pentru luna octombrie – Philly Fed și New York Empire. Philly Fed a înregistrat o scădere de la 17 la 10,5 puncte (se aștepta o valoare de 15 puncte) în timp ce NY Empire a sărit de la 15 la 32,3 puncte (se estimau 14 puncte). În concluzie, pachetul de date ar putea fi considerat ușor negativ, iar indicii bursieri s-au depreciat în urma publicării.