BET
16838.36
-0.26%
BET-TR
34937.55
-0.26%
BET-FI
59897.97
-0.98%
BETPlus
2488.64
-0.26%
BET-NG
1205.13
-0.11%
BET-XT
1434.84
-0.36%
BET-XT-TR
2943.66
-0.36%
BET-BK
3096.27
-0.44%
ROTX
36979.69
-0.22%


Petrolul trece din nou printr-o perioadă agitată

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Prețul petrolului din SUA a traversat o perioadă de slăbiciune în timpul sesiunii de ieri din cauza creșterii stocurilor de petrol și a unui ritm îngrijorător de avans al numărului de cazuri în India care au anulat efectele cererii mai mari de benzină și scăderea ofertei de produse distilate.

Într-o notă oarecum pozitivă, cel mai recent raport a arătat că stocurile la terminalul Cushing (centrul de livrare cheie din SUA) au scăzut cu 1,3 milioane de barili până la 45,4 milioane de barili. În plus, în ceea ce privește rata de utilizare a rafinăriilor, aceasta a rămas neschimbată față de săptămâna precedentă, la 85%.

Petrolul a recuperat o parte din pierderile anterioare și a revenit deasupra pragului de 61 USD. Această evoluție a venit după accentuarea îngrijorării cu privire la amploarea focarului din India, unde cazurile au depășit 300.000 pe zi, în timp ce nivelul cererii de benzină din SUA s-a îmbunătățit și vânzările de combustibil rutier din Marea Britanie au depășit recent nivelurile pre-pandemice.

În ceea ce privește oferta, coaliția OPEC+ urmează să înceapă majorarea producției luna viitoare, în timp ce traderii urmăresc, de asemenea, o potențială relaxare a sancțiunilor americane asupra Iranului, deși SUA a negat perspectiva unui acord iminent.

Zonele pandemice ”fierbinți” din anumite părți ale lumii, alături de date negative privind stocurile de petrol din SUA și progresul discuțiilor legate de acordul nuclear cu Iranul i-a făcut pe cumpărători mai prudenți și conservatori.

Chiar dacă pandemia reprezintă în continuare un factor negativ pentru cerere, unele țări elaborează planuri de deschidere. Dintre acestea, Franța va elimina restricțiile privind mobilitatea regională și va redeschide școlile în următoarele săptămâni, iar Grecia va relaxa restricțiile în luna mai, înainte de începutul sezonului estival.

CITESTE SI:  Purcari Wineries achiziționează Timbrus Purcari Estate

Situația tehnică a cotației WTI ne oferă aceeași imagine, cea a unei evoluții lipsite de direcție, care așteaptă informații mai clare. În ultimele ore, după ce a testat o zonă de rezistență cheie la 61,83 USD, unde se întâlnesc două medii mobile, de 50 și 200 de perioade, și limita superioară a zonei de rezistență (zona verde), prețul a ricoșat în jos și la momentul scrierii pare să extindă tendința de slăbiciune. O astfel de evoluție nehotărâtă ar putea continua și în perioada următoare.

Președinta BCE, Christine Lagarde, a răspuns la o întrebare interesantă: dacă BCE se uită la alte bănci centrale (Canada sau SUA).

Lagarde subliniază că ar dori să acționeze ca Fed (ținte de inflație similare), dar admite că situația economică și așteptările de inflație din Zona Euro sunt la un nivel complet diferit decât în SUA. Ce se poate deduce din aceasta? BCE nu va urma niciun fel de mișcare Fed sau Bank of Canada (BoC), dar va analiza în principal situația actuală din Zona Euro (care nu este prea bună în acest moment).

De exemplu, BoC a admis ieri că au fost eliminați mulți factori de risc, inflația fiind semnificativ mai mare, ceea ce a contribuit la reducerea programului QE. Cu toate acestea, în Zona Euro, dimpotrivă, BCE trebuie să se asigure că va cumpăra mai repede.

În plus, Lagarde justifică ratele negative ale depozitelor subliniind că ratele negative nu fac bani pentru oamenii care pun deoparte bani, ci sunt bune pentru economie. BCE interpretează economia ca un agregat.