BET
16838.36
-0.26%
BET-TR
34937.55
-0.26%
BET-FI
59897.97
-0.98%
BETPlus
2488.64
-0.26%
BET-NG
1205.13
-0.11%
BET-XT
1434.84
-0.36%
BET-XT-TR
2943.66
-0.36%
BET-BK
3096.27
-0.44%
ROTX
36979.69
-0.22%


Petrolul WTI revine deasupra pragului de 40 USD/baril

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Prețurile petrolului au înregistrat câștiguri substanțiale vineri dimineață, pe fondul unor semne de îmbunătățire a elementelor fundamentale. Ieri, a fost înregistrat primul fenomen de backwardation (prețul spot este mai mare decât prețul contractelor futures) din 3 martie, acest lucru indicând faptul că oferta se reduce.

Joi, Comitetul Ministerial Comun de Monitorizare (JMMC), care urmărește respectarea cotelor de producție la nivelul statelor OPEC, a participat la o videoconferință, în cadrul evenimentului fiind menționat faptul că Irakul și Kazahstanul au prezentat deja „programe de compensare”, iar restul membrilor care au probleme în respectarea prevederilor au timp până pe 22 iunie să își prezinte programele de respectare a cotațiilor prevăzute de reducerile de producție.

Acest aspect a fost considerat optimist de către investitori, considerând că respectarea acordului de către toate statele OPEC+ poate facilita o reechilibrare mai rapidă a pieței și o creștere a prețului petrolului.

Totuși, OPEC + se confruntă în continuare cu alte obstacole. Conform estimărilor realizate de către Reuters, producția de petrol de șist din SUA ar putea crește cu 500 de mii de barili pe zi în iunie, comparativ cu luna precedentă. Un astfel de scenariu ar putea anula eforturile realizate de către OPEC + de a reduce surplusul de ofertă.

Stocurile de petrol din majoritatea regiunilor rămân la niveluri foarte ridicate din cauza faptului că depozitele offshore sunt aproape de capacitatea maximă.

Datele privind stocurile din hub-ul comercial ARA (Amsterdam-Rotterdam-Antwerp), publicate de către Insights Global pentru săptămâna încheiată pe 17 iunie, au indicat scăderi la nivelul majorității produselor.

CITESTE SI:  Noi maxime pentru indicii de la BVB: BET depășește pentu prima dată pragul de 17.000 de puncte

Stocurile totale au scăzut cu 260 de mii de tone până la 7,2 milioane de tone. Acest aspect ne indică totuși posibilitatea de reducere a presiunilor resimțite de capacitățile de depozitare.

Din punct de vedere tehnic, prețul petrolului WTI pare să întâmpine dificultăți. Secvența ascendentă începută ieri este remarcabilă, cotația avansând cu aproximativ 8% în doar două zile.

Totuși, această evoluție dinamică a dus la testarea nivelului de rezistență de la 40,45 USD/baril. Acest prag are o relevanță crescută pe termen scurt, întrerupând raliul de la începutul lunii.

De îndată ce prețul s-a apropiat de această barieră s-a putut observa o pierdere a încrederii investitorilor, prețul rămânând blocat. Este un nivel cheie, care ar putea determina direcția de evoluție a materiei prime pe termen scurt.

O spargere ar putea deschide drumul către valorile de la începutul lunii martie. Totuși, scenariul de bază pare mai degrabă unul negativ. Sectorul producătorilor de petrol de șist din SUA încep ”să devină o problemă” pe măsură ce prețul se apreciază.

Prin urmare, cel puțin pe termen scurt, balanța pare să încline în favoarea factorilor negativi. Închiderea lumânării săptămânale de astăzi ar putea fi definitorie pentru atitudinea investitorilor de la începutul săptămânii viitoare.


 

[ajax_load_more]