BET
16971.24
0.14%
BET-TR
35213.26
0.14%
BET-FI
60049.67
-0.72%
BETPlus
2506.82
0.14%
BET-NG
1214.79
0.19%
BET-XT
1445.69
0.1%
BET-XT-TR
2965.92
0.1%
BET-BK
3120.46
0.07%
ROTX
37270.19
0.11%


Piețele bursiere au ignorat în mare parte protestele din SUA

Autor: Financial Market
Timp de citit: 4 minute

• Piețele bursiere au ignorat în mare parte protestele din SUA

• Tulburările sociale declanșate de uciderea lui George Floyd în custodia poliției

• Revoltele violente s-au limitat în mare parte la marile orașe

• Magazinele Capri Holdings, Apple, Nike și ale multor alte companii au fost vandalizate

• Revoltele s-au diminuat, dar jafurile rămân o problemă

Piețele bursiere sunt incredibil de rezistente în acest an. Avalanșa de stimuli fiscali și monetari a ajutat acțiunile să recupereze o mare parte din scăderea februarie-martie. Cu toate acestea, o altă amenințare la adresa economiei americane se află la orizont – proteste masive. În acest comentariu, vom arunca o privire rapidă asupra contextului protestelor în desfășurare și vom încerca să stabilim ce grupuri de acțiuni sunt în pericol.

Fundamentele protestelor

Proteste masive în Statele Unite au fost declanșate de uciderea lui George Floyd în custodia poliției pe 25 mai. Floyd era un afro-american, prin urmare, problema a fost imediat legată de rasism. Cu toate acestea, trebuie să țineți cont de faptul că nu acest caz a fost cel care a declanșat tulburări sociale.

Anii de nemulțumire față de poliția americană care depășește limitele (adesea în context rasial), precum și șomajul masiv declanșat de blocajele coronavirusului au făcut din societatea americană o bombă cu ceas. Nu în ultimul rând, este an electoral în Statele Unite și în acești ani politicienii și cetățenii sunt mult mai divizați decât de obicei.

Această diviziune iese la suprafață în timpul actualelor proteste, cu democrații care nu au condamnat agresiunea și Trump amenințând că va folosi armata pentru a dispersa protestatarii.

Sursa: xStation5

În ciuda revoltelor care au făcut ravagii în marile orașe americane, Wall Street a ignorat complet problema. Linia verticală din graficul de mai sus marchează ziua în care George Floyd a fost ucis. Protestele au început a doua zi și indicele S&P 500 (US500) a înregistrat un câștig de 4% de atunci. 

Cum au reacționat piețele bursiere la protestele din SUA?

În realitate… piețele bursiere au ignorat complet problema până acum. Nu am văzut nicio reacție a indicilor majori la tulburările care afectează marile orașe din cea mai mare economie a lumii.

Pe de o parte, piețele au ignorat, de asemenea, aspecte precum date economice în continuare slabe și amenințarea de agravare a înfruntării dintre Statele Unite și China. Pe de altă parte, situația este puțin diferită atunci când vine vorba de revolte.

Protestele de amploare se desfășoară în marile orașe americane, iar daunele economice vor fi limitate probabil la aceste zone. Dimpotrivă, blocajele Covid au fost la nivel național și au adus daune economice importante.

Rezumând, piața bursieră poate ignora revoltele, deoarece în stadiul actual nu prezintă un risc atât de mare pentru economia americană. Cu toate acestea, pentru companii și sectoare individuale poate avea o altă importanță.

Sursa: xStation5

Aruncând o privire la un graficul zilnic al Capri Holdings (CPRI.US), proprietar al mărcilor Versace sau Michael Kors, se poate afirma că compania abia și-a revenit după căderea cauzată criza coronavirusului.

De fapt, Capri a urcat cu peste 200% de la minimul din martie! Acest lucru arată doar cât de abruptă a fost scăderea din februarie-martie a companiilor de bunuri de lux. Acțiunea se deplasează în prezent într-un canal ascendent.

Capri Holdings a suferit un impact vizibil în urma perturbărilor  provocate de protestele de la Hong Kong în Q2 al anului 2019 și ar trebui să servească drept avertizare pentru viitoarele raportări ale companiei. 

Ce sectoare sunt supuse riscului?

CITESTE SI:  Connections decide acordarea de dividende pentru 2023 și anunță estimările financiare 2024

Jaf este un cuvânt cheie aici. Sectoarele care prezintă cel mai mare risc în urma protestelor în curs sunt cele care pot fi jefuite cu ușurință … adică, comercianții. Retailerii sunt, de asemenea, la risc din cauza practicilor îndelungate ale industriei.

Anume, se crede că amplasarea mai prestigioasă a unui magazin, cu atât mai bine pentru afacere. La rândul lor, multe mărci au magazinele situate în marile orașe, în apropierea celor mai aglomerate bulevarde și acolo unde se desfășoară multe dintre protestele violente.

Cu toate acestea, căile cele mai aglomerate sunt rareori inundate de comercianții cu amănuntul de produse alimentare. În schimb, o mulțime de articole de lux și retaileri de modă decid să înființeze magazine acolo.

Companiile de mărfuri de lux au adesea o prezență globală largă, dar este greu să găsească magazinele lor  în afara marilor orașe. Bogăția americană devine una dintre cele mai importante piețe pentru acele companii și tulburările sociale din marile orașe pot avea un impact semnificativ asupra veniturilor din Q2.

Chiar dacă magazinele companiei nu au fost jefuite, este probabil ca veniturile să sufere din cauza închiderilor și a stării de asediu.

Sursa: xStation5

Tiffany (TIF.US) a recuperat aproape în totalitate scăderea din februarie-martie, dar a rămas blocată într-o mișcare laterală ulterior. Acțiunea a plonjat când zvonurile despre LVMH  care reanalizează achiziția Tiffany au ajuns în piață. Prețul acțiunilor a scăzut spre minimele recente și a rămas sub presiune de atunci. 

Răul s-a produs deja

Printre companiile care au confirmat jafurile din magazinele lor se pot găsi Capri Holdings Limited (CPRI.US), Nike (NKE.US), Hennes și Mauritz (HMB.SE), Best Buy (BBY.US) sau Apple (AAPL.US).

Mai mult, LVMH (MC.FR) analizează achiziția de 16 miliarde de dolari a Tiffany (TIF.US) – scăderea cererii cauzată de pandemia Covid-19 este motivul principal, dar tulburările sociale continue vor juca și ele un rol în decizie. Decizia de a renunța la achiziție ar trimite un semnal clar sectorului mărfurilor de lux că lucrurile sunt departe de a fi perfecte și că ar putea influența companii similare.

Daunele generale aduse economiei americane vor depinde de cât timp vor dura protestele / revoltele și chiar dacă acestea s-au redus în intensitate în ultimele două zile, jafurile rămân o problemă.

Pentru a înrăutăți lucrurile, poliția americană observă că jafurile sunt din ce în ce mai des efectuate de grupuri organizate, mai degrabă decât de protestatari. Aceasta este o problemă, întrucât o astfel de situație probabil va agrava diviziunile dintre cei care spun că protestele sunt un mod de a cere dreptate și cei care susțin că sunt doar un motiv pentru a stimula haosul.


 

[ajax_load_more]