BET
16838.36
-0.26%
BET-TR
34937.55
-0.26%
BET-FI
59897.97
-0.98%
BETPlus
2488.64
-0.26%
BET-NG
1205.13
-0.11%
BET-XT
1434.84
-0.36%
BET-XT-TR
2943.66
-0.36%
BET-BK
3096.27
-0.44%
ROTX
36979.69
-0.22%


Piețele bursiere cresc datorită informațiilor pozitive privind vaccinul Moderna generând un context favorabil și pentru Bitcoin

Autor: Financial Market
Timp de citit: 4 minute

Bursele au înregistrat un salt mare în timp ce aurul a scăzut după ce Moderna a anunțat rezultatele analizei intermediare ale studiului din faza 3 pentru vaccinul său împotriva coronavirusului.

Moderna a spus că produsul a demonstrat o eficiență de 94,5%, aceasta fiind o eficiență mai mare decât procentul de 90% prezentat de vaccinul Pfizer / BioNTech anunțat săptămâna trecută.

Analiza a îndeplinit criteriile statistice necesare, vaccinul dezvoltat de Moderna putând fi, de asemenea, depozitat pentru o perioadă mai lungă de timp decât cel al Pfizer, facilitând logistica. Compania intenționează să solicite o autorizație de utilizare de urgență în Statele Unite în următoarele săptămâni.

Evolutii indici bursieri (16 nov). Sursa CNN Markets

Piețele par să primească cu brațele deschise aceste informații, fiind un impuls pentru activele mai riscante. Indicele DAX a sărit 100 de puncte în urma publicării știrilor, în timp ce S&P 500 a câștigat în jur de 20 de puncte. Aurul a pierdut aproximativ 25 USD, iar USDJPY a sărit de la 104,50 la 105,00.

Context favorabil pentru Bitcoin

Piețele bursiere continuă să crească la început de săptămână, dar, în același timp, observăm și o continuare a trendului ascendent al Bitcoin, care pare să beneficieze de un nou val de informații optimiste.

În primul rând, conform unor informații publicate în cursul zilei, Belarusbank, una dintre cele mai mari instituții de credit din Belarus, a încheiat un parteneriat cu brokerul OTC White Bird pentru a oferi servicii de cumpărare de Bitcoin.

Pentru moment, achizițiile vor fi disponibile prin intermediul cardurilor bancare emise în Belarus și Rusia (sistemele financiare ale celor două țări sunt bine conectate). Dar, în viitor banca intenționează să vândă criptomonede și în alte țări vecine precum Ucraina, Georgia și națiunile Comunității Statelor Independente (CSI).

Potrivit purtătorului de cuvânt al Belarusbank, Alexei Kulik, utilizatorii vor putea retrage unități de Bitcoin în portofelele lor „fără intermediari”. Serviciul va funcționa utilizând infrastructura online a White Bird. Aceste informații reprezintă un nou argument pozitiv referitor la acceptarea la scară largă a metodelor digitale de plată.

După decizia luată de PayPal, vedem răspuns și din cealaltă parte a Atlanticului. În plus, faptul că serviciul va fi oferit și în Rusia, unul dintre statele care au avut o poziție ferm contrară acestui tip de instrumente, ne indică extinderea acceptării fenomenului.

Un alt aspect pozitiv pentru moneda virtuală vine de pe piața de obligațiuni, pe măsură ce valoarea totală la nivel global a obligațiunilor cu randament negativ au atins noi maxime record.

Valoarea indicelui global al datoriilor cu randament negativ evaluat de Bloomberg și Barclays se află acum la un nivel record de 17.050 miliarde de dolari, depășind maximul anterior de 17.040 miliarde de dolari atins în 2019.

O obligațiune cu randament negativ oferă mai puțini bani la scadență decât prețul inițial de cumpărare. Creșterea bruscă a volumului este rezultatul achizițiilor masive de obligațiuni prin programele de achiziție de active ale băncilor centrale la nivel global, cu scopul de a combate efecte negative ale pandemiei asupra economiei.

CITESTE SI:  Buget Medlife 2024: Trecere pe profit net și creșterea veniturilor cu 18%

Volumul ridicat de obligațiuni care generează randamente negative reprezintă un stimulent pentru investitori și corporații pentru a investi bani în active rezistente la inflație, precum activele de refugiu. Această tendință nu este determinată doar de faptul că obligațiunile produc pierderi la scadență, ci și pentru că sumele primite la scadență vor valora mai puțin în termeni reali decât la momentul achiziției. Valoarea în timp a banilor este afectată de injecțiile masive de lichiditate ale băncilor centrale care ar putea duce la creșteri de inflație.

Cu cât băncile centrale printează mai mult numerar cu atât afectează randamentele obligațiunilor, fapt care, în contextul actual de stres continuu pentru economia globală, poate determina reorientări de capital către active precum Bitcoin. Încă de la creare, Bitcoin a fost supranumit „aurul digital” deoarece este considerat durabil, divizibil, popular și rar, la fel ca metalul prețios. Această afirmație este confirmată și de evoluțiile din ultima perioadă. Mai multe companii cotate la bursă și investitori de top și-au diversificat investițiile în Bitcoin de la începutul anului.

Această tendință ar putea continua, moneda digitală având potențialul de a deveni tot mai populară în rândul traderilor. În anumite situații, deținătorii de Bitcoin au opțiunea de a împrumuta monedele pe diferite burse, în schimbul câștigării unei rate de dobândă semnificativ mai mare (de până la 6%) decât randamentele oferite de obligațiunile guvernamentale, conform agregatorului de date DeFi Rate. Această variantă ar putea să fie preferată de către investitorii cu un apetit mai dezvoltat pentru risc, care vizează obținerea unor randamentele considerabile.

Volumul obligațiunilor care oferă pierderi la scadență pare să aibă o traiectorie ascendentă, pe măsură ce băncile centrale nu par dispuse să reducă sau să întrerupă programele de achiziționare de active, ci au în vedere oferirea de noi stimulente în încercarea combaterii efectelor negative determinate de un nou val de infecții.

Moneda digitală a câștigat 51% până acum în Q4 și marchează un avans de peste 120% față de nivelul la care se afla la începutul anului. Din punct de vedere tehnic, prețul Bitcoin se află într-un canal de creștere evident, care a apărut la începutul lunii octombrie, după spargerea pragului psihologic de 11.000 de dolari.

De acolo, Bitcoin a reușit să avanseze constant și, având în vedere lipsa unor niveluri de rezistență, impulsul ar putea continua până în zona 17.200 de dolari, care este marcată de maxime locale de la sfârșitul anului 2017, începutul anului 2018. Analizând indicatorul MACD, observăm că linia MACD (linia galbenă) pare să depășească de sus în jos linia semnal (linia roșie), ceea ce, în mod normal, ar putea indica un semnal de vânzare. Totuși, având în vedere contextul fundamental favorabil mișcarea ar putea avea drum deschis cel puțin până la nivelul menționat anterior.