BET
14109.9
-0.95%
BET-TR
28867.37
0.5%
BET-FI
52704.15
0.34%
BETPlus
2099.33
-0.84%
BET-NG
1052.07
-1.12%
BET-XT
1216.71
-0.69%
BET-XT-TR
2466.81
0.5%
BET-BK
2611.46
0.08%
ROTX
30962.23
0.77%Piețele bursiere din Europa înregistrează un declin. Unicredit pregătește o ofertă pentru Commerzbank

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Piețele bursiere din Europa au scăzut in sedinta de tranzactionare de joi, acompaniate de noi semne de slăbiciune provenite din cea mai mare economie din regiune și neimpresionate de știri aparent pozitive atât asupra Brexit-ului, cât și asupra războiului comercial dintre SUA și China, notează Investing.com.

Euro Stoxx 600 a scăzut cu 1,19 puncte, sau cu 0,3% la 387 de puncte, în timp ce Dax-ul german s-a apreciat marginal cu 0,15%, iar FTSE 100 a scăzut cu aproape 0,5%, în timp ce lira sterlină a urcat după ce Parlamentul brtitanic a votat împotriva unui Brexit fără acord.

Principalii indici europeni. Sursa CNBC

Cea mai mare scădere a comenzilor fabricilor din Germania în ultimii doi ani – inclusiv scăderea cu 6% a comenzilor la export – a subliniat din nou cât de mult va pierde zona euro atât printr-un Brexit dur, cât și printr-un război comercial între SUA și China.

Cu toate acestea, cea mai interesantă stire din această dimineață nu se referă la piata de capital. Financial Times a anunțat că Unicredit, cea de-a doua mare bancă din Italia, pregătește o ofertă pentru Commerzbank ca alternativă la crearea unui gigant german format din Commerzbank și Deutsche Bank.

Acțiunile Commerzbank au crescut astfel cu 2,7%, în timp ce cele ale Unicredit și Deutsche au scăzut cu 2,1%.

CITESTE SI:  Calendar economic: După o săptămână cu decizii ale băncilor centrale, atenția se va îndrepta din nou către evoluția inflației

Planul Deutsche Bank – Commerzbank, împins în mare parte de guvernul de la Berlin, care dorește să creeze un campion național, a intrat rapid în opoziție cu autoritățile de reglementare, cu acționarii și sindicatele, nici managementul băncii nefiind deosebit de interesat.

Pe de alta parte, Camera Comunelor a votat miercuri noapte în favoarea obligării prim-ministrului May de a cere o nouă extindere a Brexit-ului, pentru a evita un scenariu no-deal. Trebuie să remarcăm faptul că nici măcar astfel de subiecte nu pot aduna o majoritate substanțială în Parlament, întrucât rezultatul a fost de 313-312 în favoarea proiectului de lege.

Acum, Camera Lorzilor trebuie să aprobe acest proiect pentru a deveni legal. În practică, acest lucru presupune că premierul Theresa May va fi forțat să solicite o extindere a Brexit-ului cu mult după 12 aprilie (luând în considerare poziția actuală a UE, se poate presupune că nu ar dori să acorde o prelungire pe termen scurt, care s-a dovedit a fi neproductivă). La rândul său, o extindere atât de lungă, pe o perioadă mai mare de 2-3 luni, ar impune Regatului Unit să participe la alegerile europene de la sfârșitul lunii mai, notează analistii de la XTB Trading Online.

Bitcoin ramane in continuare sub 5000 $, dupa cresterea spectaculoasa de aproape 1000 de dolari inregistrată marti, confirmand trecerea catre o piata de tip bull market pentru criptomonede.


 

[ajax_load_more]