BET
15926.46
-0.54%
BET-TR
33043.53
-0.54%
BET-FI
58339.18
-0.34%
BETPlus
2364.53
-0.53%
BET-NG
1140.72
-0.65%
BET-XT
1364.01
-0.51%
BET-XT-TR
2798.19
-0.51%
BET-BK
2991.27
-0.48%
ROTX
35570.46
-0.47%Piețele de capital au recuperat o parte din pierderile din această săptămână. BVB va avea un nou Președinte luna viitoare

Autor: Financial Market
Timp de citit: 4 minute

Cele mai importante și așteptate vești economice au venit astăzi din SUA. Cea mai mare economie a lumii a raportat a creștere de 136 de mii de noi locuri de muncă pe parcursul lunii septembrie, totuși, sub estimările analiștilor care anunțau 145 de mii. In plus, rata somajului a ajuns la 3,5%, minimul ultimilor 50 de ani, conform CNBC.

Datele agregate par a fi destul de constructive, sfidând impresia nefavorabilă lăsată de ratarea ușoară (sub 10 mii, deci mai puțin de 7% față de așteptări) a lunii septembrie„, se arată intr-o analiză a brokerilor de la X-Trade Brokers.

În privința sectoarelor, creșteri importante s-au văzut în servicii, în special în sănătate și transport, în timp ce răcirea industriei se vede și în numărul de angajați, în scădere cu 2 mii față de luna trecută.

O altă veste bună este scăderea ratei șomajului la un minim al unei jumătăți a secolului (mai precis din decembrie 1969), mai ales că rata de participare la forța de muncă a rămas stabilă.

Surpriza provine, însă, din foarte slaba performanță a salariilor și veniturilor similare: anualizat, veniturile au avansat doar 2.9%, în timp ce lunar, față de august, au stagnat.

Avem astfel, din punct de vedere al investitorilor în acțiuni, o situație aparent ideală: piață a muncii relativ puternică, fără risc inflaționist.

Pentru FED, totuși cocktailul datelor nu rezolvă dilema centrală: care este direcția dezirabilă a politicii monetare? Pe piața Fed Funds de la CME, traderii au preferat o interpretare moderat mai restrictivă, iar EURUSD s-a ”așezat” pe un palier inferior, trădând un apetit în creștere pentru dolar, cu toate că indicii bursieri au evoluat favorabil.

Pe termen scurt, datele oferă suficiente argumente optimiștilor (pe USD sau acțiuni), dar pe termen lung rămâne întrebarea: ce este în neregulă în economia americană, din moment ce regulile vechi ale relațiilor economice nu funcționează, iar avansul veniturilor încetinește?

Pietele au raspuns pozitiv acestui raport, toti indicii europeni închizând sesiunea de tranzacționare in creștere: DAX +0,73%, FTSE 100 +1,10% iar CAC40 +0,91%.

Peste ocean, Dow Jones a câștigat mai mult de 200 de puncte, recuperând mare parte din pierderea din această săptămână in timp ce S&P500 si Nasdaq au castigat in jur de 1%, cu trei ore inainte de inchiderea sesiunii de tranzacționare.

In Hong Kong protestele afectează încrederea investitorilor

În ultima sesiune a săptămânii, piața de capital din Hong Kong a suferit scăderi, pe măsură ce situația cu protestele pare să se agraveze.

Noi motive de îngrijorare au apărut la nivelul investitorilor ca urmare a deciziei guvernului de a recurge la ”metode de urgență” pentru a încheia criza politică din teritoriu. Conducătorul Hong Kong, Carrie Lam, va folosi ”reglementările de urgență” pentru a le interzice protestatarilor să poarte măști.

Această decizie dorește să descurajeze manifestațiile violente care au avut loc în ultima perioadă, în timpul cărora unul dintre protestatari a fost împușcat de către forțele de ordine.

CITESTE SI:  Preț țintă de 0,57 lei pentru acțiunile OMV Petrom pe fondul creșterii cheltuielilor de capital

Volatilitatea de pe piața din Hong Kong ne arată că investitorii întâmpină dificultăți și sunt indeciși, sentimentul fiind divizat. Christy Tan, Chief Strategist la National Bank of Australia, a declarat că ”economia a fost deja afectată destul de serios de către protestele prelungite, iar interzicerea purtării de măști semnalează o nouă escaladare a tensiunilor și ne indică gradul de gravitate a situației,” conform aceleiași surse.

În plus, indicatorul PMI IHS Markit pentru Hong Kong a indicat un nivel de 41,5 pentru septembrie, semnificativ sub granița de 50 de puncte care separă teritoriul de contracție de cel de expansiune economică. Acest rezultat slab a făcut ca media pentru Q3 să se situeze la 42 de puncte, situație ce ne indică faptul că PIB-ul din Hong Kong s-a contractat cu 3% YoY în al treilea trimestru.

Într-un context incert la nivel global, dominat în mare parte de tensiunile comerciale dintre marile puteri, de Brexit și de posibilitatea unei recesiuni economice la nivel global, o serie de proteste la nivel local nu face decât să scadă și mai mult încrederea investitorilor în piața din Hong Kong, mulți luând decizia să se reorienteze către piețe sau active considerate mai sigure.

După o perioadă în care indicele Hang Seng s-a aflat pe un trend descendent, situația părea să se stabilizeze în intervalul lateral 25757 – 26815, investitorii părând dispuși să ia o pauză. Ulterior, în urma deciziilor luate de către guvern, care ar putea fi considerate ”extreme”, cotația a testat și a spart nivelul de suport de la 25757, dar ulterior prețul a revenit deasupra acestui prag. Indicele a încheiat ziua cu o depreciere de 1,11%.

Bursa de Valori București va avea un alt Președinte de luna viitoare

Consiliul BVB a hotarat convocarea Adunarii Generale Ordinare a Actionarilor in data de 20 noiembrie 2019 pentru alegerea prin metoda votului cumulativ a membrilor Consiliului Bursei, pentru un mandat de 4 ani, incepand
cu data validarii individuale de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara si contractarii asigurarii pentru
raspundere profesionala”, se arată intr-un comunicat al operatorului pieței de capital locale.

Din punct de vedere al evoluției pieței, ultima zi a săptămânii a adus creșteri pentru toti indicii BVB, variatia acestora fiind cuprinsa intre +0,08% pentru BET-FI si +0,33% in cazul BET-NG.

Lichiditatea a fost scăzută astăzi, valoarea totală a tranzacțiilor fiind de doar 28 milioane lei, din care 8,6 milioane provin din transferul acțiunilor Romgaz (SNG). Din cadrul indicelui BET, cea mai bună evoluție a fost inregistrată de titlurile Alro (ALR) care au urcat cu 1,75%.

La polul opus avem actiunile Fondul Proprietatea (FP) cu scădere de 0,85%. Remarcăm azi faptul că din cadrul indicelui BET șapte companii au inchis cu evoluție 0 (zero), rămânând la cotația de ieri, se arată în buletinul brokerilor de la Prime Transaction.

Foto credit: Dreamstime


 

[ajax_load_more]