BET
16962.21
0.2%
BET-TR
35194.54
0.2%
BET-FI
60467.19
-0.39%
BETPlus
2502.27
0.18%
BET-NG
1223.38
0.52%
BET-XT
1446.88
0.11%
BET-XT-TR
2968.4
0.11%
BET-BK
3103.63
-0.02%
ROTX
37279.81
0.22%



Piețele de capital din Asia urmează scăderilor puternice din SUA

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Primele zile de tranzacționare din această săptămână au adus scăderi semnificative pe toate piețele de capital, companiile de pe Wall Street pierzând mai mult de 1%. Deprecierile au fost, în parte, cauzate de o vânzare puternică a monedelor emergente după ce peso-ul argentinian s-a prăbușit din cauza rezultatului alegerilor prezidențiale din weekend.

Amploarea scăderilor din piața de capital argentiniană ar putea să fie foarte bine subliniată de faptul că indicele țării (în dolari SUA) a avut parte de a doua cea mai mare scădere într-o singură zi din ultimii 70 de ani, se arată intr-o analiză a brokerilor de la XTB.

În consecință, valul de scăderi s-a abătut și asupra altor monede emergente precum randul sud african și peso-ul mexican, determinând un nou motiv de îngrijorare pentru participanții la piață (un posibil colaps al economiei Argentinei).

Ca răspuns la accentuarea gradului de aversiune față de risc, veniturile din obligațiunile de stat americane pe 10 ani au suferit o scădere de la nivelul de închidere de vineri de 1,74%, la 1,64% la momentul scrierii articolului (n.r. 10 am).

Indicatorul Hang Seng a ajuns la aproape cel mai scăzut nivel în acest an. Dacă prețul va trece cu succes de nivelul susținut de retragerea Fibonacci de 61,8%, ar putea avea drum liber către pragul de 9100 de puncte.Sursa:XStation5

Performanțe mixte ale indicatorilor australieni, PBoC continuă să devalorizeze yuan-ul

Starea pesimistă poate fi observată totodată și în piețele din Asia, unde indicele Hang Seng a avut cea mai slabă performanță, depreciindu-se cu 1,3%.

În ceea ce privește datele macroeconomice publicate în timpul nopții, merită menționați indicatorii soft din Australia de pe NAB (Banca Natională a Australiei).

Primul, care evaluează condițiile de business, a scăzut de la 4 la 2, în timp ce al doilea, care indică gradul de încredere în sectorul de business, a crescut de la 2 la 4.

Informațiile par să fi ajutat într-o oarecare măsură dolarul australian în timpul orelor de tranzacționare din Asia.

CITESTE SI:  Alumil a încheiat anul trecut cu afaceri de 118,1 milioane de lei, în creștere cu 8,3% față de 2022

Moneda este a doua cea mai performantă din cadrul G10, după dolarul american. În plus, trebuie menționat faptul că Banca Populară din China a ales să majoreze punctul de referință USDCNY (7,0326 vs. 7,0211 ieri), rata atingând deja cel mai înalt nivel din martie 2008.

Împreună cu această decizie, PBoC a injectat peste 60 de miliarde de yuani prin acorduri repo de 7 zile (a fost o injectare de lichiditate netă, având în vedere că nu au avut loc acorduri repo).

În general, indicatorii economici din Australia au înregistrat performanțe mixte, care, în ultima perioadă, par să fi fost susținuți de dolarul australian pus sub presiune. Sursa: Macrobond, XTB Research

Italia a supraviețuit

Vineri, Fitch a confirmat ratingul de credit al Italiei la BB și și-a menținut perspectiva negativă, un semn de ușurare pentru țara Europeană care este posibil să fie supusă unor alegeri intempestive.

Cu toate acestea, evaluarea a rămas nemodificată. Perspectiva negativă încă sugerează că agențiile de rating pot retrograda această țară oricând în viitorul apropiat.

Acest lucru este valabil mai ales dacă perspectiva economică se va înrăutăți după așteptatele alegeri din octombrie.

În declarația oficială, Fitch a transmis că ultimele evoluții din plan politic i-au confirmat opinia formată anterior în sensul în care era puțin probabil ca guvernul să rămână activ pentru un mandat întreg.

Peste toate acestea, agențiile de rating au atras atenția asupra unor riscuri ale perspectivei fiscale în cazul în care noul guvern decide să iasă de sub regulile fiscale ale UE (care ar putea conduce la mai multă anxietate pe piețele financiare bazate pe veniturile din obligațiuni, aceasta crescând și va pune bariere țării în acțiunea de finanțare a obiectivelor).

În același timp, Fitch își menține previziunile macroeconomice neschimbate, ceea ce înseamnă că încă se așteaptă ca economia din Italia să se extindă cu 0,1% acest an, în scădere de la 0,9% înregistrat în 2018, în timp ce creșterea investițiilor va scădea la 1,3% de la 3,4% anul trecut.

În ceea ce privește bilanțul bugetar al țării, agențiile de rating așteaptă un deficit de 2,7% al PIB-ului anul acesta, neschimbat în comparație cu valoarea anterioară.

În afara deciziei Fitch, trebuie menționat comentariul lui Salvini de sâmbătă, în cadrul căruia a reiterat următoare: ”Ideea de a părăsi Europa, de a nu mai folosi moneda unică, nu a fost niciodată o opțiune pentru noi”.


 

[ajax_load_more]