BET
18042.59
0.54%
BET-TR
39292.33
0.52%
BET-FI
59167.26
0.14%
BETPlus
2673.38
0.52%
BET-NG
1278.58
0.31%
BET-XT
1539.44
0.59%
BET-XT-TR
3299.86
0.57%
BET-BK
3369.36
0.86%
ROTX
39628.22
0.54%

Predicții 2019 pentru sectorul bancar, leasing, imobiliar și fiscal

Autor: Financial Market
3 min

În 2019, modul în care trăim continuă să se schimbe, odată cu maturizarea adoptării tehnologiilor și creșterea ponderii generațiilor native digital în forța de muncă. Pentru a se păstra relevante, companiile vor spori personalizarea serviciilor și viteza lor, oriunde si oricând.

Angajații își doresc mai multă flexibilitate, clientii vor disponibilitate 24/7 și acces rapid la produse și servicii fiind de asemenea mult mai conectați și sensibili la impactul în comunitate.

Una dintre marile provocări ale anului 2019 va fi capacitatea autorităților de a ține pasul cu aceste transformări și de a răspunde cu politici care să susțină transformarea mediului de afaceri și dorintele publicului larg.

Iată ce spun 4 experți despre perspectivele oferite de 2019 pentru sectoare de bază în România: 

Gabriel Sincu – Partener Asociat EY Romania

Fiscalitate

Ministerul Finanțelor va pune pe tapet o mulțime de propuneri pentru a ușura viața contribuabililor (de ex. eliminarea impozitului pe dividende  consolidarea fiscală pentru companii, corectarea inadvertențelor din Codul fiscal etc.), dar nu va implementa niciuna dintre ele pe motiv ca „nu există spațiu fiscal”.

Mai mult, ar putea apărea riscul unor majorări de impozite (un impozit progresiv pentru salariați?), în condițiile în care a fost deja subminată ideea de cotă unică. Atitudinea agresiv-abuzivă a autorităților fiscale va continua în tot ceea ce înseamnă inspecții fiscale pe fondul unei reduceri accelerate a gradului de conformare voluntară.

Acest lucru va genera probleme și mai mari contribuabililor, va aglomera și mai mult echipele de soluționare a contestațiilor și instanțelor.

Și, ca să încheiem pe un ton optimist, sistemul informatizat de declarare și plată a impozitelor și contribuțiilor sociale pentru persoanele fizice care obțin venituri, altele decât salariile, va fi pus la punct și va reprezenta primul pas spre normalitatea mult dorită în administrarea fiscală românească.

Vladimir Kalinov – Vicepresedinte Retail Raiffeisen Bank

Banking & Leasing operational

Pentru 2019 credem că vor fi două cuvinte-cheie în băncile comerciale: „date și tehnologie”. De ce? Pentru că este nevoie de ambele pentru a urma tendința în preferințele clienților:

Personalizarea serviciilor – vrei să primești oferta de care ai nevoie în momentul și, eventual, în locul în care ai nevoie;

Acces 24/7 și ușurință în utilizare – vrei să ai acces la produse și servicii oriunde, oricând; din acest punct de vedere, utilizarea telefonului mobil în accesarea serviciilor va avea și în 2019 o evoluție spectaculoasă;

Siguranță și securitate (a banilor, tranzacțiilor și datelor): băncile vor face investiții semnificative pentru a se asigura că personalizarea și usurința în utilizare vor fi susținute prin sisteme care să păstreze operațiunile și datele în deplină siguranță.

Bogdan Nestor – Director General Tiriac Operating Lease

Tendințele ce vor marca evoluția pieței de leasing operațional în 2019 sunt dictate de schimbările de la nivelul comportamentului si  preferințelor clienților.

Preocuparea față de creșterea calității vieții prin protejarea mediului îi determină pe tot mai mulți utilizatori de autovehicule să opteze pentru variantele de tip hibrid și electrice, ceea ce va marca o creștere a volumului de clienți de leasing operațional pe acest segment, în detrimentul cererii pentru autovehicule cu motorizare diesel.

”Oricând” și ”oriunde” sunt cuvintele-cheie ce definesc tot mai accentuat așteptările clienților în ceea ce privește calitatea serviciilor. De aceea, digitalizarea va continua să câștige teren și în 2019 în zona serviciilor de leasing operațional, cu ajutorul aplicațiilor mobile, a platformelor online și gadgeturilor, care vor îmbunătăți semnificativ experiența clienților.

– Un al treilea trend previzionat la nivelul pieței de leasing operațional în 2019 este marcat de creșterea apetitului pentru acest tip de soluții în rândul clienților de tip IMM și PFA. Aceștia devin tot mai conștienți de avantajele oferite de leasingul operațional, beneficiind de un plus de agilitate ce poate fi capitalizat pentru dezvoltarea propriei afaceri.

Liviu Tudor – Presedinte si Fondator Genesis Property

Imobiliare

Provocări ale sectorului imobiliar mai mari în 2019

Sectorul imobiliar va trebui să întreprindă eforturi serioase pentru a putea menține rata de ocupare a birourilor ridicată. Degeaba avem spații de birouri noi, dacă nu există companii noi care să își deschidă birouri în România.

Mutarea chiriașilor dintr-un birou în altul nu este sănătoasă pentru piață, mai ales în contextul depășirii pragului de 3 milioane de mp. de birouri moderne până în 2020.

Comunitatea angajaților – spațiu pentru creativitate și colaborare online și offline. Angajații vor să fie mai relaxați la birou.

Fără doar și poate, vom auzi din ce în ce mai des despre acest trend în 2019 și în toți anii care vor urma. Angajații au nevoie de spații de relaxare atât în birou, cât și în afara acestuia. Noi am lansat spații exterioare de relaxare și prima piscină exterioară amplasată într-un parc de birouri încă de anul acesta.

Ambele au fost primite excelent de către angajații companiilor chiriașe. Este evident că aceștia au nevoie de mai mult, însă consider că noi am făcut pași importanți în direcția bună. Încă din 2016, în ambele parcuri de birouri pe care le deținem am observat că, dacă le oferi angajaților spații pentru conectare, atât în online, cât și în offline, nu vor ezita în a-și demonstra creativitatea și implicarea.

Mă aștept ca în 2019, companiile chiriașe să înceapă să aloce bugete pentru dezvoltarea acestor comunități, în folosul binelui comun.

Veti regasi in articolul de aici previziunile tehnologice pentru 2019 in business si antreprenoriat.


[ajax_load_more]