
Preț țintă de 3.7 lei pentru acțiunile Safetech Innovations, în ciuda declinului înregistrat după primele nouă luni
Pe baza rezultatelor trimestriale publicate recent, Safetech Innovations beneficiază de o actualizare a raportului de analiză realizat de brokerii de la Ipopema Securities, care estimează un potential de creștere de până la 40% a acțiunii SAFE, prețul țintă fiind acum 3.7 ron/acțiune.
În trimestrul al treilea, compania a raportat un profit net de doar 2.0 milioane RON (-26.6% față de trimestrul anterior, -24.0% an/an) sau cu 72.6% sub previziunile analiștilor care se așteptau la un profit de 7.3 milioane RON.
Principala cauză este creșterea veniturilor sub așteptări în combinație cu cheltuieli mai mari decât era anticipat cu beneficiile angajaților.
Aceste rezultate au fost determinate în principal de:
• Venituri: Veniturile totale din T3 au atins 6.6 milioane RON (-12.3% față de trimestrul anterior, -35.1% an/an), cu 54% sub așteptări. În ceea ce privește mixul de venituri, vânzările de bunuri au însumat 1.9 milioane RON (-69.0% față de trimestrul anterior și -64.2% an/an), în timp ce veniturile din servicii au fost de 4.7 milioane RON (+217.9% față de trimestrul anterior și -4.3% an/an).
•Cheltuieli operaționale (OPEX): Cheltuielile operaționale la nivel trimestrial au atins 4.2 milioane RON (-4.3% față de trimestrul anterior, -41.2% an/an), fiind impulsionate de cheltuieli mai mari cu materialele și consumabilele și costuri mai mari cu personalul. Costurile cu materialele și consumabilele au fost de 0.8 milioane RON (+23.5% față de trimestrul anterior, -72.0% an/an).
• Beneficiile angajaților au ajuns la 2.9 milioane RON (+20.8% față de trimestrul anterior, +17.5% an/an), cu 19.4% peste așteptările analiștilor de 2.4 milioane RON.
• Profitul operațional a ajuns la 2.4 milioane RON în T3 2023 (-23.5% față de trimestrul anterior, -21.0% an/an), cu 71.3% sub așteptări RON in timp ce marja operațională a companiei a fost de 36.6%, față de 42.0% în trimestrul anterior și 30.1% în T3 2022.
• Profitul net a fost raportat la 2.0 milioane RON (-26.6% față de trimestrul anterior, -24.0% an/an), cu 72.6% sub așteptări, marja netă a companiei pentru trimestrul III fiind de 30.4%.
„Într-o lume în care amenințările cibernetice evoluează constant, principalul nostru obiectiv rămâne furnizarea de servicii și soluții de securitate cibernetică la cele mai înalte standarde pentru a proteja interesele clienților noștri.
Rezultatele financiare înregistrate în primele nouă luni din 2023 reflectă o aliniere strategică a companiei noastre la cerințele pieței, precum și la necesitatea constantă de inovație în fața unui peisaj amenințător aflat în continuă schimbare.
Creșterea înregistrată la nivelul profitului net demonstrează eficiența operațională și relevanța serviciilor și soluțiilor noastre pentru clienții actuali și potențiali.
Această evoluție, alături de extinderea portofoliului de clienți și parteneri în primele nouă luni ale acestui an, reprezintă un semn clar că suntem pe drumul cel bun în ceea ce privește continuarea dezvoltării Safetech Innovations, fiind pregătiți să valorificăm oportunitățile din piața locală și globală pentru a genera valoare adăugată pentru acționarii noștri”, a declarat Victor Gânsac, Președinte Consiliu de Administrație și CEO al Safetech Innovations.
In concluzie, opinia brokerilor este una negativă, rezultatele finale fiind semnificativ sub estimări, cauzate în primul rând de o scădere substanțială a veniturilor din vânzările de bunuri și de cheltuieli mai mari decât cele așteptate cu beneficiile angajaților, parțial compensate de veniturile mai mari din servicii.
″Am anticipat o creștere a vânzărilor de mărfuri, crezând că firma va transforma cu succes clienții respectivi în clienti recurenți. Luând în considerare cele mai recente rezultate, compania nu a reușit să capteze cererea de bază în vânzări mai mari,″ concluzionează raportul.
In contrapartidă, conducerea Safetech Innovations a oferit clarificari suplimentare cu privire la performanta Safetech Innovations Global Services Ltd. (denumita in continuare „Safetech UK”).
Astfel, pana la data de 30 septembrie 2023, Safetech UK nu a generat inca nicio vanzare. In prezent, conducerea anticipeaza ca primele vanzari in cadrul acestei piete vor fi realizate in prima jumatate a anului 2024, cu obiectivul de a acoperi o parte substantiala a costurilor operationale pana in T3 2024.
Intarzierea semnarii contractului cu primul client din Marea Britanie este atribuita, in primul rand, declinului economic care afecteaza industriile din intreaga lume si care nu a ocolit nici sectorul securitatii cibernetice din Marea Britanie.
Durata de conversie a clientilor potentiali in contracte a crescut in mod semnificativ, de la trei la noua luni, de trei ori mai mult decat previziunile initiale ale Companiei, afectand astfel estimarile facute anterior de conducere.
Situatia deja complexa a fost agravata si de razboiul din Israel, o tara renumita ca centru de servicii IT. Conflictul nu numai ca a perturbat stabilitatea regionala, dar a avut si implicatii profunde asupra sectorului global de tehnologie.
Este important de subliniat faptul ca Safetech UK se afla intr-un stadiu incipient, 2023 fiind primul sau an de functionare si de costuri operationale aferente. In plus, previziunile financiare initiale au fost elaborate in conditii de piata mai favorabile. Cu toate acestea, Safetech UK se adapteaza rapid la realitatile economice actuale.
Cea mai mare parte a cheltuielilor inregistrate in primele noua luni ale anului 2023 sunt legate de personal. Echipa Safetech UK este formata din opt profesionisti dedicati, inclusiv un Director General si specialisti in Vanzari Directe, Vanzari Directe Globale, Managementul Canalelor, Pre-vanzari, Marketing si doi specialisti in cadrul Centrului de Operatiuni de Securitate (SOC). Aceasta componenta a echipei a fost stabilita in mod strategic pentru a asigura o prezenta locala puternica, fiind esentiala pentru asigurarea contractelor si pentru a concura in mod eficient pe piata britanica.
Conducerea Companiei va informa cu promptitudine piata cu privire la orice evolutie majora. In cazul in care va fi necesara o ajustare a bugetului pentru 2023, Compania va informa piata in acest sens inainte de sfarsitul anului in curs, de indata ce va obtine o imagine clara cu privire la contractele care sunt fie in executie, fie urmeaza sa fie semnate in perioada urmatoare.