BET
17362.79
1%
BET-TR
36708.39
0.99%
BET-FI
59256.97
0.72%
BETPlus
2564.36
1%
BET-NG
1238.88
1.07%
BET-XT
1476.03
1.07%
BET-XT-TR
3080.53
1.06%
BET-BK
3200.1
1.6%
ROTX
38110.32
1.02%
Prețul aurului scade ușor în așteptarea deciziei Rezervei Federale din această săptămână

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Aurul și-a extins declinul, pe măsură ce raliul randamentelor obligațiunilor din SUA a pierdut din tracțiune înaintea întâlnirii Rezervei Federale din această săptămână, care ar putea oferi indicii despre viitoarea direcție a politicii monetare.

Săptămâna trecută, aurul a depus efort pentru a se distanța cât mai mult posibil de nivelul de suport de la 1.900 dolari pe uncie, ceea ce ar fi putut duce la strângerea unei serii de presiuni din partea traderilor ce se bazează pe analiza tehnică.

Oficialii Fed ar putea anticipa o majorare a dobânzii în 2023 pe fondul creșterii mai rapide a inflației și economiei, dar nu se prognozează să semnaleze reducerea achizițiilor de obligațiuni până în august sau septembrie, potrivit economiștilor chestionați de Bloomberg.

Peste 50% consideră că graficul dot plot al dobânzii trimestriale, care va fi prezentat miercuri după încheierea întâlnirii băncii centrale, va arăta o mediană de 18 oficiali care văd cel puțin o creștere în 2023. Restul sunt estimați să nu previzioneze nicio majorare până cel mai devreme în 2024, scenariu ce ar reflecta prognozele Fed din martie.

Unii investitori anticipează că Fed va reafirma că politica sa monetară ultra relaxată rămâne adecvată și că este prea devreme pentru a începe chiar să se gândească la reducerea programului de achiziții de obligațiuni.

CITESTE SI:  Aurul se clatină în fața incertitudinilor economice

Abordarea ar putea să fie neutră din punct de vedere tactic în ceea ce privește aurul în acest punct. În privința unei posibile abordări a întâlnirii Fed din această săptămână, un anunț dovish ar putea să ducă la rate reale ușor mai mari și la un dolar american mai puternic. Acest lucru ar putea trimite prețul aurului la niveluri mai joase, deși Fed are tendința de a ține sub control condițiile financiare.

Este posibil ca piața să înceapă să anticipeze un pivot modest spre discuții legate de înăsprirea condițiilor de politică monetară, fapt ce îi determină pe unii investitori să marcheze profiturile.

Analizând graficul H4, observăm o tendință ascendentă clară a metalului prețios. Cotația a spart două niveluri interesante din trecut la 1.875 și 1.856 USD, care sunt marcate de reacții ale prețului.

Pentru ca un scenariu bullish să rămână posibil, este necesară menținerea prețului deasupra zonei 1.840 – 1.845 dolari (dreptunghiul verde), care este susținută de mai multe vârfuri din luna mai. Un alt factor care a pus presiune asupra aurului a fost reducerea interesului din partea speculatorilor.

Astfel, pozițiile speculative nete long pe aur de pe COMEX au scăzut în săptămâna încheiată pe 8 iunie, înregistrându-se o creștere a pozițiilor nete long pe argint.

Evolutie aur. Analist, Radu Puiu, XTB Romania