BET
17040.46
0.55%
BET-TR
35356.87
0.55%
BET-FI
60662.35
0.3%
BETPlus
2516.67
0.53%
BET-NG
1215.73
0.27%
BET-XT
1451.84
0.53%
BET-XT-TR
2978.54
0.53%
BET-BK
3129.81
0.37%
ROTX
37427.92
0.54%


Prețul mărfurilor a crescut semnificativ ieri după știrea de privind apariția unui posibil vaccin

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Metalele prețioase și energia au reacționat puternic, în direcții opuse, după ce Pfizer și BioNTech au declarat ieri că vaccinul împotriva coronavirusului este eficient cu peste 90% în prevenirea îmbolnăvirii cu Covid-19, in acelasi timp aurul a scăzut cu peste 100 de dolari, în timp ce țițeiul a crescut cu aproape 10%.

Venind într-un moment în care Europa și SUA se confruntă cu un număr tot mai mare de cazuri de coronavirus, schimbarea dramatică a perspectivei a oferit acțiunilor europene o creștere majoră, în timp ce S&P 500 a depășit greii din tehnologie și, într-o anumită măsură, indicele compozit Nasdaq, refugiul investitorilor.

Mărfurile ciclice, în funcție de creștere și cerere, s-a apreciat țițeiul tranzacționandu-se cu +10%, în timp ce cuprul a extins câștigurile peste noapte pentru a depăși maximul din octombrie. Deși calendarul lansării globale a vaccinului rămâne neclar, este prima… lumină majoră la capătul tunelului pentru unele părți ale economiei globale care au fost afectate în mod deosebit de pandemie.

Petrolul Brent, care a fost tranzacționat într-o tendință descendentă în ultimele două luni, a crescut mai mult, semnalând astfel o revenire la intervalul care a prevalat din iunie încoace. Țițeiului și mărfurilor, în general, nu le place ca acțiunile să aibă „luxul” de a lua caimacul de pe evenimentele majore, întrucât cererea și oferta trebuie să se echilibreze în fiecare zi. Cu petrolul în special, acest lucru înseamnă că, odată ce este scos din sol, trebuie să fie depozitat sau consumat.

În timp ce știrea de ieri va pune, în cele din urmă, petrolul pe drumul către un nivel mai susținut, credem că piața se va lupta să treacă de maximul din septembrie la 46,50 USD / baril înainte ca cererea să înceapă să-și revină. Asta ar putea fi, de asemenea, mai dificil pentru OPEC+, care trebuie să se pună de acord asupra unui acord pentru amânarea majorării planificate a producției din ianuarie.

CITESTE SI:  Analiză XTB: După ce a crescut prețurile, fenomenul Taylor Swift ar putea influența și alegerile din SUA

Când am fost întrebat de un jurnalist ieri despre scăderea accentuată a aurului și argintului, am răspuns că vaccinul poate ucide Covid-19, dar nu poate înlătura „muntele” datoriilor acumulate în ultimele șase luni. Spunând acest lucru, credem că motivele fundamentale pentru investitorii care păstrează aurul nu au dispărut prin anunțul de ieri.

Cu o politică monetară foarte slabă în vigoare în întreaga lume – China fiind excepția – am putea vedea un risc crescut de comitere a unei greșeli de politică. Dacă și când se întâmplă acest lucru, este posibil să vedem că inflația începe să revină, sprijinind astfel cererea de protecție.

Durabilitatea creșterii de aur după alegerile din SUA începuse deja să dispară, deoarece slăbiciunea dolarului nu a fost susținută de randamente reale. Prin urmare, știrea a surprins piața pe neașteptate și, odată ce 1930 $ / uncie, nivelul de plafon de săptămâna trecută, a fost încălcat, sell-off-ul îndelungat și vânzările noi au contribuit la scăderea pieței.

Pe termen scurt, vom urmări cu atenție rentabilitățile titlurilor americane pe 10 ani (+ 6 puncte de bază, până la 1,72%) și randamentele reale (+5 pb, până la -0,79). Atât timp cât randamentele reale continuă să crească, aurul va lupta.

Nu credem că potențialul de creștere a pieței de aur, cât și a argintului, s-a risipit odată cu știrile de ieri. În ceea ce privește pragul de suport, primul nivel major este scăderea a 38,2%, adică toată creșterea din martie până în august. Mai mult decât atât, ceea ce vedem în prezent poate fi încă descris ca o corecție slabă în cadrul unei piețe bullish.