BET
16129.36
0.75%
BET-TR
33466.26
0.75%
BET-FI
57271.06
-0.41%
BETPlus
2391.87
0.69%
BET-NG
1154.26
1.21%
BET-XT
1376.68
0.66%
BET-XT-TR
2824.4
0.65%
BET-BK
2982.99
0.15%
ROTX
35437.71
0.27%Prețul petrolului scade, inflația din China accelerează în luna mai

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Prețurile petrolului au scăzut în această dimineață, cotația Brent inregistrand -1,6%, iar WTI -1,8%, acest lucru putând fi rezultatul unor preocupări persistente cu privire la creșterea economică globală din următoarele trimestre, precum și cea mai recentă publicare API (American Petroleum Institute), care a indicat o creștere puternică a stocurilor din SUA în ultima săptămână, se arată intr-o analiză efectuată de XTB Online Trading.

Raportul a arătat că stocurile de țiței au crescut cu 4,8 milioane de barili în timp ce stocurile de benzină au crescut cu 0,8 milioane de barili – ambele cifre fiind peste așteptări. Aceste rezultate au plasat ștafeta destul de sus înainte de raportul guvernamental (de miercuri).

Pe de altă parte, cumpărătorii de petrol au primit informații optimiste din partea EIA (Energy Information Administration), agenția americană revizuindu-și în scădere creșterea producției de țiței pentru acest an și pentru anul următor.

Se estimează că producția de țiței american va crește cu 1,36 milioane de barili pe zi (cu 140 de mii de barili pe zi mai puțin față de estimarea anterioară) până la 12,32 milioane pe zi în acest an și cu 94 de mii de barili pe zi în 2020 (în scădere cu o mie de barili pe zi), ajungând aproape de un nou maxim în vecinătatea pragului de 13,5 milioane de barili pe zi la sfârșitul anului viitor.

De asemenea, agenția a declarat că producția americană va crește în mare parte datorită amplificării activităților de fracturare hidraulică și foraj orizontal. O altă informație pozitivă pentru cumpărătorii de pe această piață ar putea fi comentariile Ministrului Energiei din Emiratele Arabe Unite din timpul nopții, Al-Mazroui declarând că membrii OPEC sunt aproape de a ajunge la un acord privind extinderea reducerilor de producție. Prin urmare, se poate aștepta ca acordul actual să fie extins cel puțin până la sfârșitul anului, se mai arată in analiză.

CITESTE SI:  Rompetrol Rafinare a raportat o scădere cu 19% a cifrei de afaceri în 2023 și o pierdere de 270 mil dolari

Inflația din China accelerează pe baza creșterii prețurilor la alimente

Indicii bursieri din China au scăzut miercuri, parțial pe fondul celui mai recent comentariu din partea președintelui american Donald Trump, care a spus că nu va exista nicio înțelegere cu China dacă acordul nu va fi foarte favorabil pentru partea americană.

Aceasta este o altă cauză pentru a susține că un acord comercial între SUA și China pare greu de realizat în viitorul apropiat. În consecință, Shanghai Composite a pierdut 0,56%, în timp ce Hang Seng a scăzut cu 1,73%.

Sursa CNN Money

În plus, s-au publicat datele privind inflația pentru luna mai, care au generat o creștere de 2,7% an/an în cazul prețurilor de consum, înregistrând un avans față de nivelul așteptat de 2,5%. Detaliile au arătat că prețurile la alimente au crescut cu 7,7% an/an, contribuind cu 1,48 puncte procentuale la creșterea anuală a CPI (Consumer price index).

Privind și mai profund, se observă că prețurile la carnea de porc au crescut cu 18,2%, prețurile la legume au crescut cu 13,3%, în timp ce prețurile la fructe au crescut cu 26,7%. Analiștii chinezi sugerează că în timp ce prețurile la fructe ar trebui sa scadă în vară odată cu creșterea ofertei, același lucru nu se poate spune și despre prețul cărnii de porc care a fost impulsionat de gripa porcină africană.

Este de reținut că cea mai recentă creștere a inflației a fost determinată de factori de aprovizionare ce nu se află sub controlul politicii monetare, prin urmare este puțin probabil ca PBoC (Banca Centrala a Chinei) să anunțe înăsprirea condițiilor monetare în viitorul apropiat.

În același timp, indicatorul PPI (Producer price index) a încetinit de la 0,9% la 0,6% în termeni anuali, fiind în ton cu estimarea mediană. Pe de o parte, este o informație pozitivă, deoarece acționează spre marje mai mari, pe de altă parte sugerează o activitate lentă în rândul producătorilor.


 

[ajax_load_more]