BET
12289.3
0.87%
BET-TR
24407.06
0.85%
BET-FI
50958.16
0.13%
BETPlus
1831.51
0.87%
BET-NG
948.66
0.61%
BET-XT
1073.1
0.8%
BET-XT-TR
2111.08
0.78%
BET-BK
2338.8
0.7%
ROTX
27213.64
0.79%


Preturile petrolului, în cădere liberă

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Prețurile petrolului au scăzut joi, pe măsură ce ritmul de creștere a cazurilor de coronavirus a deteriorat perspectivele cererii, presiune suplimentară pentru prețuri fiind cauzată de creșterea producției OPEC de luna trecută. Amplitudinea corecțiilor a fost limitată de speranțele reînnoite privind pachetul de stimulente fiscale din SUA.

Situația legată de pandemie continuă să reprezinte un factor de risc, numărul de cazuri zilnice in continuă crestere, punând presiune asupra consumului. Conform Flightradar24, media mobilă pe 7 zile a zborurilor comerciale la nivel mondial a atins cel mai scăzut nivel de la jumătatea lunii august, în timp ce utilizarea mașinilor din Marea Britanie a scăzut săptămâna trecută, pe fondul noilor restricții impuse.

Rafinăriile europene de petrol întâmpină dificultăți în gestionarea unui exces de motorină, ceea ce limitează perspectivele de cumpărare suplimentară de petrol brut. În plus, restricțiile ar putea continua.

Marea Britanie a extins interdicția privind întâlnirile persoanelor din gospodării diferite pentru orașul Liverpool și alte câteva regiuni din nord-estul Angliei, în timp ce un oficial cheie din domeniul sănătății publice din Londra a declarat că orașul se află într-un „punct de vârf”. Problemele continuă și la nivelul statelor continentale. Spania a impus restricții suplimentare asupra circulației și adunărilor pentru Madrid, în timp ce Germania a raportat cel mai mare număr de infecții din aprilie.

Creșterea ofertei de petrol din partea Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a afectat, de asemenea, piața, producția crescând în septembrie cu 160 de mii de barili pe zi în august, conform datelor Reuters. Aprecierea a fost determinată în mare parte de producții în creștere din Libia și Iran, cele două fiind scutite de acordul de reducere al producției realizat la nivelul instituției.

Astfel, pe lângă restabilirea producției libiene și exporturile din Rusia sunt așteptate să crească. Țara nord-africană pompează acum aproximativ 300 de mii de barili pe zi, în creștere față de nivelul de 80 de mii de la începutul lunii trecute. Datele din septembrie arată, de asemenea, exporturi mai mari de petrol din Arabia Saudită și Irak.

Prețurile au beneficiat la începutul zilei de pe urma progreselor înregistrate la nivelul discuțiilor din SUA privind un pachet de stimulente pentru cea mai mare economie din lume.

CITESTE SI:  Calendar economic: După ce inflația a dat semne de scădere, atenția se va îndrepta acum asupra creșterii economice

Administrația președintelui american Donald Trump a propus un nou pachet care depășește 1.500 de miliarde de dolari. În ciuda unei diferențe semnificative față de propunerea inițială a democraților (2.200 miliarde de dolari), optimismul investitorilor s-a bazat pe îmbunătățirea probabilității de atingere a unei înțelegeri.

Pe măsură ce piața s-a stabilizat în ultimele săptămâni, fluxurile speculative în petrol au înregistrat un trend descendent. 11 dintre cele mai mari ETF-uri de pe piață au retras împreună 293 de milioane de dolari în septembrie, potrivit datelor Bloomberg. Deși este a patra lună consecutivă de ieșiri, valoarea este cea mai redusă.

Din punct de vedere tehnic, petrolul WTI se află în cădere liberă. Încrederea cumpărătorilor a suferit o lovitură puternică, iar câștigurile marcate începând de ieri au fost pierdute în totalitate.

În plus, mișcarea a determinat spargerea unui nivel solid de susținere pe termen scurt și mediu de la 38,55 USD. Traderii par să fie dispuși să împingă prețul la niveluri și mai joase pe măsură ce perspectivele privind cererea de pe piața de petrol continuă să fie pesimiste.

O asemenea corecție părea normală, având în vedere că prețurile au urcat în ciuda unui context fundamental la fel de sumbru iar spargerea nivelului de la 38 de USD ar putea alimenta corecția, in timp ce vânzătorii ar putea încerca o revenire către minimele din septembrie de la 36,15 USD, care pare a fi următorul nivel relevant.

Actualizare coronavirus

Numărul zilnic de cazuri de coronavirus se apropie de noi maxime, cu peste 315.000 de cazuri noi raportate ieri. Numărul de noi infecții au crescut brusc în multe țări europene în ultimele săptămâni.

Institutul Robert Koch pentru boli infecțioase a declarat ca fiind zone de risc, zone din Belgia, întreaga Franță, cu excepția regiunii Grand Est, a întregii Islande, precum și a Țării Galilor și a Irlandei de Nord. Zonele de risc au fost declarate și în Estonia, Irlanda, Lituania, România, Slovenia, Ungaria și Croația.

Radu Puiu, Research Analyst XTB Romania