BET
15033.96
1.36%
BET-TR
31040.47
1.36%
BET-FI
57453.7
0.53%
BETPlus
2230.89
1.29%
BET-NG
1103.23
1.44%
BET-XT
1295.7
1.29%
BET-XT-TR
2645.03
1.29%
BET-BK
2828.99
1.31%
ROTX
33405.38
1.41%


Prima masura a noului guvern: Pilonul II de pensii va fi desfiintat, pana a finalul anului

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Ionuţ Mişa, propunerea PSD pentru a prelua postul de ministru al Finanţelor, a precizat joi, dupa audierile din Parlament, ca Pilonul II de pensii va fi desfiintat pana la finalul acestui an. „Pilonul II, da, se va desfiinţa. Banii se vor întoarce înapoi la cei care au cotizat la pilonul de pensii, ei având posibilitatea să opteze pentru bugetul asigurărilor sociale sau pentru Pilonul III, cel privat. Practic vor opta între posibilitatea de a le administra statul aceşti bani şi a le oferi o pensie la sfârşitul stagiului de cotizare sau să fie un privat care face acest lucru. Pilonul II este practic un mix între stat şi privat. Toţi cei care au cotizat vor fi şi cei care vor primi banii înapoi”, a spus Mişa.

Acesta a precizat ca, suma acumulată până în prezent ca stagiu de cotizare va reveni fiecărui contribuabil „şi va fi la dispoziţia lui să opteze dacă o direcţionează către privat”.

„Companiile care administrează Pilonul II de pensii încasează comisioane de management şi administrare. Sumele sunt foarte consistente. Erodează, într-un fel sau altul… Există certificate de trezorerie care au un randament bun şi aceste companii plasează banii de exemplu în certificate de trezorerie obţinând o dobândă mai bună şi diferenţa o păstrează, deci nu în toate situaţiile este un randament mai bun”, a mai arătat ministrul desemnat.

CITESTE SI:  În contextul provocator din sectorul agricol din acest an, Holde Agri Invest raportează producție în creștere cu 31% și venituri de 76,6 mil de lei, în scădere cu 11%, în primele nouă luni din 2023

In Pilonului II de pensii sunt acumulate în prezent aprox 40 mld LEI.

„Din analiza pe care am făcut-o împreună cu colegii, pensia pe care a primi-o astăzi un contributor la Pilonul II de pensii ar fi undeva la 25 de lei pe lună”, a spus Mişa.

În luna aprilie a acestui an, NN Pensii a transmis o scrisoare clienţilor prin care îi informa că în ultimele săptămâni au existat discuţii în spaţiul public cu privire la o eventuală decizie de naţionalizare a fondurilor de pensii private şi le-a recomandat să urmărească permanent ce se întâmplă cu pensia lor.

Preşedintele de la acel moment al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Mişu Negriţoiu, declara, însă, că discuţia privind naţionalizarea pensiilor este un nonsens din punct de vedere economic, o fumigenă aruncată, pentru că noţiunea de naţionalizare nu există în condiţiile în care Pilonul II este finanţat de stat prin alocaţii bugetare. AGERPRES

Foto credit: Lim Seng Kui | Dreamstime.com