BET
14344.42
0.91%
BET-TR
29344.06
0.91%
BET-FI
53903.26
0.59%
BETPlus
2133.96
0.94%
BET-NG
1069.82
1.11%
BET-XT
1237.69
0.87%
BET-XT-TR
2509.1
0.87%
BET-BK
2675.89
1.24%
ROTX
31576.28
0.95%Raport XTB: Ce înseamnă alegerile europene pentru piețele financiare?

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Alegerile europarlamentare încep astăzi și se vor desfășura până duminică. Rezultatul acestora va oferi o privire asupra susținerii obținute de partidele eurosceptice și ar putea afecta perspectivele economiilor europene, precum și ale unor piețe financiare. Casa de brokeraj XTB Online Trading a facut in acest sens un raport despre ce va urma după alegeri.

Aspecte cheie

Coaliția EPP – S&D așteptată să piardă majoritatea după alegerile din această lună

Performanța partidelor eurosceptice ar putea afecta piețele financiare și economiile europene

Noul Parlament European va consta dintr-un număr redus de locuri

EURUSD, GBPUSD și DE30 cele mai importante piețe de urmărit

Mai puține locuri în noul parlament

Pe parcursul următorului mandat de 5 ani, Parlamentul European va avea 705 de locuri, comparativ cu cele 751 de locuri din acest termen în cazul în care Marea Britanie va părăsi UE. Până atunci, Parlamentul European va avea în continuare 751 de locuri. Posibila reducere este o urmare a Brexit-ului și o distribuție diferită a parlamentarilor britanici. Marea Britanie deține 73 de locuri în configurația actuală. 27 dintre cele 73 de locuri vor fi alocate între 14 țări, prin urmare reducerea efectivă a locurilor va fi egală cu 46. În practică, această schimbare va avea un impact neglijabil asupra noului parlament.[emaillocker]

Coaliția ar putea pierde majoritatea

Parlamentul European se află deja în mâinile a două partide majore – Partidul Popular European (EPP) și Socialiștii și Democrații (S&D), care dețin 54% din numărul locurilor. Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE) se află, de asemenea, în blocul de guvernământ.

Cu toate acestea, sondajele efectuate până acum în acest an semnalează (în medie) că gruparea EPP/S&D va pierde majoritatea și ar putea obține aproximativ 44% din numărul de locuri. În același timp, cel mai mare câștigător este Europa Națiunilor și Libertății (ENF), partidul anti-imigrație, cu un grad ridicat de euroscepticism și de extremă dreapta.

Deși se preconizează că ENF își va îmbunătăți în mod substanțial rezultatele, se estimează ca întregul blocul de partide eurosceptice să obțină un avans marginal (pe baza sondajelor, ponderea lor în Parlamentul European ar putea crește de la 27% până la 28%). Nu în ultimul rând, prezența la alegerile pentru Parlamentul European tinde să fie redusă (puțin peste 40%), prin urmare, sondajele menționate trebuie analizate cu prudență.

Sondajele efectuate în acest an sugerează că actuala coaliție EPP/S&D va pierde majoritatea. Sursa: Wikipedia, XTB Research

Dificultăți în formarea noii Comisii Europene

Având în vedere că actuala coaliție nu va putea să formeze o nouă Comisie Europeană (noul PE ar putea fi mai fragmentat), există probabilitatea ca aceasta să nu fie creată pe deplin până la sfârșitul anului. Dacă acest scenariu se materializează, ar putea însemna o mai mare incertitudine atât pentru economia europeană, cât și pentru piețele financiare. Din punct de vedere economic, CE este un organism foarte important, deoarece este responsabil pentru alocarea fondurilor europene.

CITESTE SI:  Dendrio Solutions, parte a Grupului Bittnet, anunță semnarea unor contracte semnificative

Cel mai mare număr de partide eurosceptice

Creșterea recentă a naționalismului în Europa (partidele de extremă dreaptă din multe țări au înregistrat o creștere impresionantă a sprijinului) a cauzat un val de nesiguranță atunci când vine vorba de viitorul multor economii europene.

Alegerile europarlamentare vor da o altă perspectivă asupra acestei imagini și ar putea indica dacă aceste partide își păstrează sprijinul. În plus, alegerile europene ar putea fi văzute ca un indicator înainte de alegerile locale. Mai jos, prezentăm o listă a celor mai multe partide eurosceptice pe țări, ale căror rezultate pot avea importanță atunci când se organizează alegeri locale:

• Franța – Raliul Național

• Italia – Liga

• Germania – Alternativă pentru Germania

• Spania – Vox

• Austria – Partidul Libertății

• Suedia – Democrații Suedezi

• Ungaria – Fidesz, Jobbik

Impactul asupra piețelor

Trebuie menționat că prima de risc înaintea alegerilor rămâne destul de scăzută (excluzând divergența între randamentul Italia / Germania pentru titlurile de stat pe 10 ani, care este ridicată din motive interne din Italia), prin urmare există o posibilă șansă ca piețele să fie surprinse dacă, de exemplu , sprijinul pentru partidele eurosceptice depășește așteptările.

În plus, faptul că piețele bursiere europene se tranzacționează la niveluri de suport contribuie la un risc potențial descendent. Pe de altă parte, este puțin probabil ca euro să se deprecieze semnificativ în urma alegerilor, întrucât se află în zona minimelor din ultimii doi ani.

Analize grafice

Sursa: xStation5

Cotația EURUSD a scăzut cu aproximativ 10% din aprilie 2018. Luând în considerare evoluțiile economice recente din Europa, nu există multe motive care să indice aprecierea bruscă a euro. Pe de altă parte, dolarul american pare să fie supraevaluat. 1.1120 este un nivel tehnic cheie ce merită urmărit.

Sursa: xStation5

Piața bursieră germană a câștigat mai mult de 15% de la minimul din luna decembrie. Acest rezultat a survenit în ciuda dificultăților din sectoarele industriale din multe țări europene. Nivelurile tehnice ce merită atenție se plasează la 12.440 și 11.590 de puncte.

Sursa: xStation5

De asemenea, lira sterlină ar putea fi una dintre piețele afectate de alegeri. Perechea GBPUSD a accelerat recent tendința de scădere din cauza unui nou posibil eșec al premierului May. Nivelul cheie de suport ce merită urmărit se află la 1.2480.

Raport efectuat de XTB Online Trading  [/emaillocker]


 

[ajax_load_more]