BET
16917.82
0.23%
BET-TR
35102.43
0.23%
BET-FI
59805.45
-0.5%
BETPlus
2499.69
0.18%
BET-NG
1204.23
0.16%
BET-XT
1439.69
0.11%
BET-XT-TR
2953.61
0.11%
BET-BK
3107.71
0.04%
ROTX
37142.21
0.23%


Recuperarea leului din ultima perioadă pare a fi de scurtă durată

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Sfârșitul săptămânii trecute a fost unul tumultos pentru piețele financiare, optimismul care a predominat în primele patru sesiuni temperându-se. Această perioadă a adus o evoluție remarcabilă și la nivelul perechii valuare EURRON.

Cotația a reușit să spargă limita inferioară a canalului lateral de la 4,7680. Inițial, evoluția părea surprinzătoare, dacă ținem cont de faptul că prețul nu mai vizitase aceste niveluri din perioada 18 – 23 decembrie.

Leul a reușit astfel să recupereze teren profitând de perioada mai slabă traversată de moneda unică europeană, datele macroeconomice din săptămâna 3 – 7 februarie punând presiune descendentă asupra monedei europene.

Contracția mult mai accentuată a vânzărilor de retail din Zona Euro pentru decembrie și o încetinire semnificativă a producției industriale din Franța și Germania tot pentru ultima lună a anului au reprezentat cele mai importante exemple. Valorile slabe au venit pe fondul accentuării aversiunii față de risc, determinând o ușoară tendință de vânzare a EUR, ca urmare a neîncrederii traderilor.

Totuși, în cadrul conferinței de presă care a urmat Deciziei de rată a BNR de vineri, Guvernatorul Mugur Isărescu, a subliniat alți doi factori care au facilitat această mișcare. De obicei, în perioada 25 ianuarie – 5-10 februarie apare o tendință clară de reducere a nivelului de lichiditate, persoanele fizice, dar și cele juridice, având nevoie de lichidități pentru plata impozitelor.

În acest context, apariția unui investitor important poate crea mișcări semnificative la nivelul prețului. Acest scenariu a fost confirmat, fiind posibil ca decizia să fi fost justificată de căderea guvernului, care era previzionată a avea un efect negativ asupra cursului leului. Așteptările sale nu s-au îndeplinit, iar moneda s-a apreciat, evoluție care ne sugerează că investitorii au devenit ”imuni” la planul politic și par să se fi obișnuit cu caracterul instabil al acestui palier din România.

Analizând graficul de mai sus, observăm că perechea dă semne clare de revenire. Spargerea nivelului de suport de la 4,7680 a fost urmată de o scurtă perioadă de consolidare care a reprezentat o perioadă de pauză înaintea unei noi secvențe descendente în timpul căreia a fost depășit suportul de la 4,7573.

CITESTE SI:  Costul proprietății – mai scump din 2025 pentru toți. De ce și cum?

După atingerea minimului intraday la 4,7515, care nu a mai fost vizitat de la începutul lunii octombrie 2019, euro a început să recupereze teren, în ultimele ore încercând să depășească zona de interes de la 4,7680 și să se reîntoarcă în interiorul suprafeței laterale.

Cel mai important nivel de suport pe termen scurt este minimul local menționat anterior, care este susținut și de o retragere Fibonacci de 23,6% din impulsul corectiv recent. Este posibil ca datele slabe să fi fost deja incluse în cotația monedei unice europene, astfel, o serie de date optimiste ar putea oferi impulsul necesar cotației pentru a reveni la valorile anterioare.

Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri

Informaţiile sau materialele prezentate pe website-ul www.financialmarket.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. www.financialmarket.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanțele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. 76% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă înțelegeți modul în care funcționează CFD-urile și dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii. În consecință, www.financialmarket.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă. Produsele derivate tranzacționabile în marjă oferite de X-Trade Brokers DM S.A. sunt riscante. Pierderile pot depăși marja blocată.

Foto credit: Dreamstime