BET
16947.98
0.5%
BET-TR
35164.99
0.5%
BET-FI
60482.43
0.6%
BETPlus
2503.39
0.47%
BET-NG
1212.49
0.75%
BET-XT
1444.24
0.52%
BET-XT-TR
2962.94
0.52%
BET-BK
3118.34
0.41%
ROTX
37227.85
0.51%


Revine apetitul investitorilor în Europa, deși numărul noilor cazuri de coronavirus este în creștere

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Piețele europene s-au redresat luni, iar dolarul a scăzut de la maximele ultimelor două luni, pe măsură ce sentimentul pieței s-a îmbunătățit ușor, deși investitorii rămân precauți atât în privința unui al doilea val al pandemiei în multe regiuni cât și cu privire la alegerile prezidențiale din SUA.

Mișcarea vine după corecția bruscă de săptămâna trecută, care a favorizat și o consolidare a monedei americane pe măsură ce ritmul de creștere al cazurilor a accelerat din nou în Europa și investitorii și-au reevaluat așteptările privind redresarea economiei globale înainte de votul din SUA.

După impulsul ascendent de vineri de pe Wall Street alimentat de sectorul tehnologic, acțiunile asiatice au continuat direcția. Piața din China a fost impulsionată de datele macroeconomice care au indicat că firmele industriale din China au crescut în august pentru a patra lună consecutivă.

Este posibil ca mișcarea actuală să fie o reajustare, anumite sectoare traversând o perioadă de vânzare accelerată pe termen scurt.

O corecție era totuși așteptată, având în vedere nivelul ridicat de optimism din iulie și august, în special la nivelul prețurilor companiilor de tehnologie.

Este greu de crezut că deprecierea va duce la o reorientare a investitorilor dinspre acest sector și dinspre companiile direct corelate cu rata de creștere economică, cel puțin până când nu va exista un element determinant mai puternic, precum un vaccin sau semne ale creșterii inflației.

Politica rămâne un factor cheie pentru investitori înainte de votul din SUA de pe 3 noiembrie, care îl va pune pe președintele Donald Trump în fața fostului vicepreședinte, Joe Biden.

Pe termen lung insă, atitudinea pare să fie destul de bullish. În 2021, se preconizează un ritm mai puternic de creștere economică, în contextul unor condiții de politică monetară relaxate, în care ajutorul fiscal va continua să fie acordat. În plus, se așteaptă și aprobarea unui vaccin, aspect care ar putea oferi un impuls major încrederii investitorilor.

Cu toate acestea, acțiunile globale sunt în drum către marcarea primei luni de scăderi din martie, după ce investitorii au renunțat la o bună parte a companiilor tehnologice.

În plus, un alt factor de risc îl reprezintă în continuare relațiile geopolitice. Tensiunile dintre Beijing și Washington continuă să se accentueze.

CITESTE SI:  ROCA Investments înregistrează creștere pentru al șaselea an consecutiv, în pofida unui an plin de provocări, și o valoare de piață de 81,64 mil euro în 2023

Interzicerea Tik-Tok impusă de președintele Donald Trump a fost blocată temporar de un judecător federal, ceea ce a reprezentat o lovitură guvernului în confruntarea sa cu aplicația chineză cu privire la preocupări legate de securitate națională. Cel mai mare producător de cipuri din China, Semiconductor Manufacturing, a atins minimele ultimelor patru luni în Hong Kong după ce SUA a impus restricții la export.

Analizând graficul, observăm că investitorii au răspuns pozitiv la un context mai favorabil apetitului față de risc. Astfel, DE30 a reușit să continue mișcarea ascendentă începută vineri, depășind o rezistență importantă pe termen scurt.

Nivelul de la 12.690 de puncte a limitat mai multe încercări de creștere ale cumpărătorilor, acesta fiind susținut și de o retragere Fibonacci de 78,6% din secvența corectivă de la începutul lunii iunie.

Totuși, impulsul actual s-a dovedit a fi mai solid. În acest moment, cotația se îndreaptă către următorul obiectiv, nivelul 12.890, dar care s-ar putea dovedi mai dificil de depășit pentru moment, în această zonă aflându-se și o medie mobilă de 200 de perioade.

În plus, ținând cont de amplitudinea mișcării de astăzi, ar putea avea loc o tendință de marcare a profitului, caz în care am putea asista la un ricoșeu.

In acelasi timp, pandemia continuă să se dezlănțuie în anumite părți ale SUA, în punctele fierbinți din Europa și din marile economii emergente, inclusiv India și Brazilia. Numărul global al deceselor cauzate de coronavirus a trecut de 1 milion.

OMS a avertizat că acest număr ar putea fi mai mult decât dublu până la două milioane înainte ca un vaccin de succes să fie utilizat pe scară largă – și ar putea fi chiar mai mare fără acțiuni concertate de control a pandemiei.

Rusia rămâne a treia țară cea mai grav afectată din lume de focarul de coronavirus cu 1,159 milioane de cazuri. Moscova și-a îndemnat companiile să reinstaleze măsurile de la locul de muncă și rezidenții vârstnici să evite ieșirea afară începând de săptămâna viitoare, deoarece se așteaptă la o nouă creștere a numărului de cazuri de coronavirus.

De asemenea, Marea Britanie a raportat ieri 5.693 de noi infecții, potrivit Times, guvernul britanic analizează restricții mai dure pentru cea mai mare parte a nordului Britaniei.