BET
15033.96
1.36%
BET-TR
31040.47
1.36%
BET-FI
57453.7
0.53%
BETPlus
2230.89
1.29%
BET-NG
1103.23
1.44%
BET-XT
1295.7
1.29%
BET-XT-TR
2645.03
1.29%
BET-BK
2828.99
1.31%
ROTX
33405.38
1.41%


Rezerva Federală (FED) menține dobânzile neschimbate pentru a doua oară, dar păstrează un ton ferm privind necesitatea unor condiții monetare restrictive

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Nu au fost surprize din partea FED astăzi, rata țintă a fondurilor federale fiind menținută în același interval de 5,25-5,5% printr-un vot unanim la a doua întâlnire consecutivă – cea mai lungă perioadă de stabilitate de la începutul ciclului de înăsprire monetară la începutul anului 2022.

Cu toate acestea, costurile crescute ale împrumuturilor pentru gospodării și companii încep să se resimtă, analiștii estimând că nu vom mai vedea alte creșteri în acest ciclu.

Comunicatul care a însoțit decizia recunoaște „activitatea economică puternică” – o ușoară îmbunătățire față de descrierea „solidă” din septembrie, în timp ce s-a menționat explicit despre „condițiile financiare și de credit mai stricte”, care vor avea un impact asupra economiei.

Cu toate acestea, în cadrul conferinței de presă, președintele Powell a spus că economia începe să resimtă efectele politicii monetare restrictive, dar comitetul este încă înclinat mai mult spre creșterea ratelor decât spre posibilitatea reducerilor în viitorul apropiat.

Acest lucru este de înțeles, deoarece Fed nu dorește să ofere pieței un motiv să revină asupra recentei reevaluări a ratelor dobânzii politicii „mai ridicate pentru mai mult timp”.

Deși pare să existe o ușoară atenuare a tonului ferm al Comitetului Federal pentru Piața Deschisă (FOMC), aceștia sunt mai degrabă atenți să nu ofere un semnal că politica a atins punctul culminant. O astfel de acțiune ar avea potențial să reaprindă presiunile inflaționiste, deși exista dubii in acest sens.

CITESTE SI:  În contextul provocator din sectorul agricol din acest an, Holde Agri Invest raportează producție în creștere cu 31% și venituri de 76,6 mil de lei, în scădere cu 11%, în primele nouă luni din 2023

Ratele dobânzii la nivel maxim, cu reduceri prevăzute pentru 2024
Creșterea surprinzătoare a randamentelor obligațiunilor Trezoreriei pe termen lung și restricționarea condițiilor financiare pe care le-a declanșat vor crea inevitabil mai multe obstacole pentru activitatea economică într-un mediu în care ratele dobânzilor pentru creditele ipotecare și împrumuturile auto sunt deja peste 8%, iar ratele dobânzilor la cardurile de credit sunt la niveluri record.

Cu randamentele obligațiunilor Trezoreriei menținute la niveluri ridicate, necesitatea altor creșteri ale ratei politicii este considerabil redusă.

Mai mult, cheltuielile de consum rămân motorul principal al creșterii economice, dar având în vedere că venitul disponibil real al gospodăriilor stagnează și economiile populației se epuizează rapid, putem considera că principalul risc este recesiunea.

Dacă anticipările economiștilor se vor concretiza, acest lucru va reduce presiunile inflaționiste chiar mai rapid decât anticipează Fed, oferindu-i astfel posibilitatea de a reduce ratele politicii în prima jumătate a anului viitor.