BET
14435.35
0.15%
BET-TR
29106.74
0.15%
BET-FI
53214.95
-1.54%
BETPlus
2145.84
0.14%
BET-NG
1072.96
0.04%
BET-XT
1240.43
0.04%
BET-XT-TR
2485.12
0.04%
BET-BK
2641.06
-0.14%
ROTX
31145.37
-0.18%Rezultatul alegerilor și modificarea ponderilor indicelui MSCI au dus la creșterea optimismului investitorilor

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Ce s-a intamplat in ultimele două săptămâni la Bursa de Valori Bucuresti se pare că a fost rezultatul unor factori externi pieței de capital locale și mai putin unor cauze precum listarea unor noi emitenți sau o schimbare fundamentală in evoluția companiilor romanești.

Rezultatul alegerilor europarlamentare a determinat creșterea optimismului investitorilor pe fondul așteptărilor ca Ordonanța de urgentă 114/2018 să sufere noi modificari, in sens pozitiv pentru companiile listate. In consecință, prima de risc a Romaniei a scăzut, dovada fiind si evoluția cursului de schimb Euro/Ron.

Romania Government Bond 10Y. Sursa tradingeconomics.com

Celalalt motiv care cred ca a adus un suflu nou pietei a fost oarecum marginalizat, nefiindu-i alocate spatii largi in presa de specialitate, desi consider că acesta a fost principalul propulsor al cresterilor din ultimele doua saptamani: este vorba de o modificare a ponderii companiilor romanesti in indicele pietelor de frontiera al MSCI. Astfel, iesirea Argentinei din acest indice a dus la un avans de 20% a ponderii celor cinci companii romanesti incluse in acest indice (de la 5,5% la 6,6%): Banca Transilvania (TLV), OMV Petrom (SNP), Romgaz (SNG) , BRD Group Societe Generale (BRD) si Electrica (EL),” precizează Simion Tihon, Senior Broker in cadrul Prime Transaction.

Tihon, unul dintre cei mai vechi brokeri din piață, a analizat evolutia indicelui BET-TR (Total return: care conține și dividendele acordate de companiile din indicele BET) care a avansat cu peste 8,5% in ultimele două săptămâni. Insă mai sunt si alte vești bune.

Grafic BET-TR 1 an; Sursa: ArenaXT, Prime Transaction

Chiar si indicele BET este pe plus in ultimele două săptămâni, desi am trecut prin mai multe date de inregistrare ale unor companii cu pondere ridicata in BET, iar lichiditatea a avansat considerabil fiind mult peste media anului 2019 (42 mil. lei/zi) in fiecare sedinta de tranzactionare din ultimele doua saptamani.

CITESTE SI:  Agricover a raportat venituri totale de 1,06 mld lei în S1, în scădere cu 20,4% față de aceeași perioadă a anului trecut

In aceste zece ședințe au existat mai multe companii care s-au evidentiat prin depășirea unor praguri relevante.

Titlurile Nuclearelectrica (SNN) au revenit peste pretul de la listare (11,2 lei/actiune) dupa mai bine de 5 ani de zile in care s-au tranzactionat sub acest pret. Totodata, la finalul lunii mai, actiunile Nuclearelectrica au cel mai bun randament din BET, dupa ce in 2017 si 2018 au fost liderul acestui clasament.

„Un alt emitent care a atins un punct mult asteptat este Fondul Proprietatea, ale carui actiuni au depasit pragul de 1 leu, cotație relevantă inca de la listare deorece aceasta era valoarea nominala de atunci si care a reprezentat baza de calcul pentru cei ce au primit despagubiri in actiuni Fondul Proprietatea. Atat Nuclearelectrica, cat si Fondul Proprietatea nu s-au oprit in zona acestor praguri si au continuat să crească accelerat,” se mai arată în analiză.

In concluzie

Riscul asumat de investitori a fost rasplatit in cele din urmă. Scăderea de la finalul anului 2018 a fost recuperată in intregime, iar lichiditatea a iesit din zona de avarie. Piata locala de capital avea mare nevoie de o infuzie de optimism. A primit acest flux de stiri pozitive la finalul lunii mai, anuland pentru acest an teoria „sell in may and go away”, concluzionează autorul.

Articolul initial a aparut aici.


 

[ajax_load_more]