BET
14687.5
0.15%
BET-TR
30325.26
0.15%
BET-FI
58271.49
0.58%
BETPlus
2181.18
0.12%
BET-NG
1073.34
0.12%
BET-XT
1267.27
0.17%
BET-XT-TR
2586.9
0.16%
BET-BK
2758.04
0.19%
ROTX
32751.44
0.4%


Romania inca nu si-a atins potentialul de crestere

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

România nu şi-a atins potenţialul adevărat de creştere, a declarat, joi, Radu Crăciun, CEO BCR Pensii, la conferinţa de prezentare a studiului „Prosperitatea în Europa Centrală şi de Est”. 

„Economic, PIB/capita în ultimii 20 de ani a crescut aproape constant. Procesul de convergenţă a PIB-ului pe cap de locuitor cu Uniunea Europeană s-a îngustat, inclusiv în România, chiar dacă ocazional vă mai întâlniţi cu persoane care vă spun că era mai bine pe vremea lui Ceauşescu. Datele economic arată cu totul altceva. Şi atunci întrebarea este: dacă prosperitatea economică a crescut, care este explicaţia faptului că în pofida acestui lucru încrederea elementul de bază al capitalului social se află atât de jos? Şi aici eu cred că avem cel puţin două răspunsuri. O primă cauză e legată de faptul că inclusiv cei care consideră că prosperitatea economică a crescut au convingerea că România nu şi-a atins potenţialul adevărat de creştere. Cu alte cuvine, prosperitatea putea să fie mult mai sus decât este în momentul de faţă”, a spus Radu Crăciun.

Al doilea element care duce la capital social scăzut este lipsa unei unei răspândiri egale a creşterii prosperităţii pe teritoriul României şi pe diferitele categorii sociale.

De asemenea, acesta a menţionat că toate ţările din Europa Centrală şi de Est stau foarte prost la capitolul capital social.

România ocupă locul 11 în Europa Centrală şi de Est (ECE) şi locul 50 la nivel global, în topul prosperităţii (Legatum Prosperity Index), a declarat, joi, Shanker Singham, directorul Politicilor Economice al Legatum Institute.

CITESTE SI:  Acțiunile Chevron scad cu peste 6% după ce compania petrolieră a raportat o diminuare cu 40% a profitului net in trimestrul al treilea

„România a crescut în top, este pe locul 50 în lume în termeni de top global. Austria este pe locul 1 între ţările Central şi Est Europene. Indexul de prosperitate măsoară prosperitatea din punctul de vedere a nouă piloni: mediul de afaceri, guvernarea, sistemul de sănătate, educaţia cetăţenilor şi aşa mai departe. Ceea ce este important dacă vă uitaţi la topul românesc şi în acelaşi timp vă uitaţi şi la mişcările din ultimul timp veţi vedea vă impactul social este acela care plasează România pe locul 97 în lume. S-a îmbunătăţit situaţia foarte mult, dar mai există o cale lungă de străbătut şi în comparaţie cu alte ţări din Europa de Vest sau din Europa Centrală. Nivelul de capital social este o preocupare şi ceva la ce România trebuie să fie mult mai atentă”, a spus Shanker Singham.

Potrivit acestuia, în cazul României încrederea între indivizi este mai puţin problematică decât nivelul de încredere al indivizilor în instituţii.

„Oamenii nu au încredere în instituţii aproape deloc în România. Când se întâmplă aşa ceva atunci este foarte dificil să ai o guvernare bună şi un sistem de guvernare bun pentru că instituţiile care trebuie să reglementeze mediul de afaceri sunt implicate în acest proces şi vedem informaţiile în scorul pe care îl obţine guvernanţa în România”, a afirmat Shanker Singham. AGERPRES

Foto credit: Maigi | Dreamstime.com