BET
18058.25
0.63%
BET-TR
39328.65
0.62%
BET-FI
58966.56
-0.2%
BETPlus
2675.43
0.6%
BET-NG
1280.39
0.45%
BET-XT
1539.97
0.62%
BET-XT-TR
3301.24
0.61%
BET-BK
3370.94
0.91%
ROTX
39670.12
0.65%

Rompetrol Rafinare investește în creșterea capacităților de stocare

Autor: Financial Market
2 min

Rompetrol Rafinare, companie membra a Grupului KMG International (Rompetrol), a initiat in acest an un program amplu de mentenanta, reabilitare si modernizare a capacitatilor de stocare pentru produsele obtinute in rafinariile Petromidia Navodari si Vega Ploiesti, efortul investitional fiind estimat la circa 40 de milioane de dolari, pentru perioada 2022 – 2027.

Lucrarile din parcul de rezervoare fac parte din strategia noastra operationala, care vizeaza flexibilizarea proceselor de productie, in conditii totale de siguranta si protectie a mediului inconjurator.

Proiectul va duce la o crestere de circa 20% a capacitatii de stocare a motorinei si ne va permite un management de transfer mai eficient al produselor finite si semifabricate.

Cu sprijinul Grupului KMG International, continuam drumul asumat de dezvoltare a rafinariilor Petromidia si Vega, unitati de productie cu un impact pozitiv major pentru sectorul energetic romanesc”, a declarat Felix Crudu-Tesloveanu, Directorul General al Rompetrol Rafinare.

In total, sunt prevazute reabilitari si constructii pentru aproximativ 50 de rezervoare aflate in rafinariile Petromidia Navodari si Vega Ploiesti. Lucrarile vizeaza mentinerea si modernizarea capacitatilor de stocare, implicit cresterea capabilitatilor de depozitare, corelate cu evolutia parametrilor de procesare a materiei prime din rafinaria Petromidia.

In plus, proiectul general care vizeaza parcul de rezervoare va eficientiza logistica de transport si va creste gradul de siguranta in exploatare. In acest moment, lucrarile au inceput cu constructia a trei noi rezervoare pentru produse petroliere, dar si reabilitarea unui rezervor de produse semifabricate.

In perioada imediat urmatoare, sunt prevazute lucrari de proiectare, inspectie si verificari tehnice pentru alte 6 rezervoare, cu o capacitate cumulata de stocare de circa 50.000 de metri cubi.

Este al doilea proiect major demarat, din 2007, pana in prezent, care este destinat modernizarii parcului de rezervoare. O investitie asemanatoare a fost cuprinsa in perioada 2011 – 2020, cand KMG International (Rompetrol) a alocat peste 17 milioane de dolari in reabilitarea a peste 20 de rezervoare.

In proximitatea rafinariei, la circa 2 kilometri distanta de platforma Petromidia, se afla si parcul de rezervoare titei, operat de Midia Marine Terminal (MMT), format din 8 rezervoare cu o capacitate totala de aproximativ 420.000 de metri cubi, conectat printr-o conducta de uscat si submarina de terminalul offshore al MMT, situat la 8,6 kilometri in largul Portului Midia.

Pentru acest an, Rompetrol Rafinare si-a propus atingerea unei productii de aproape 4 milioane de tone de carburanti, dintr-un total de peste 5 milioane de tone de materii prime vizate pentru prelucrare. Imediat dupa terminarea lucrarilor de revizie din perioada martie – aprilie, rafinaria Petromidia a revenit la capacitati optime de operare, cu o medie de peste 15.000 de tone de materii prime procesate zilnic.

In prima jumatate a anului, compania si-a concentrat preponderent livrarile de produse petroliere pentru acoperirea cererilor din piata interna, dar si in regiune, in special catre subsidiarele KMG International – Republica Moldova, Georgia si Bulgaria. Grupul este cel mai mare furnizor de carburanti din Republica Moldova si Georgia.

Actionarii semnificativi ai Rompetrol Rafinare sunt KMG International (54,63% – direct si indirect) si Statul Roman prin Ministerul Energiei (44,7%).