BET
17362.79
1%
BET-TR
36708.39
0.99%
BET-FI
59256.97
0.72%
BETPlus
2564.36
1%
BET-NG
1238.88
1.07%
BET-XT
1476.03
1.07%
BET-XT-TR
3080.53
1.06%
BET-BK
3200.1
1.6%
ROTX
38110.32
1.02%
Scăderea prețului la gaze naturale ar putea fi de scurtă durată. Aurul la maximele ultimelor 2 luni

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Prețul gazelor naturale a scăzut în timpul sesiunii de marți, pe măsură ce în SUA se prognozează vreme mixtă în următoarele două săptămâni.

Vremea în sud-est este așteptată să fie mai rece decât în ​​mod normal, dar se așteaptă ca în zona central-vestică și pe coasta de est să fie condiții meteorologice normale. Nu există perturbări tropicale semnificative în Atlantic care să amenințe apariția unui potențial ciclon tropical în următoarele 48 de ore.

Traiectoria achizițiilor a adus stocurile foarte aproape de media pe 5 ani pentru această perioadă a anului. Susținerea SUA pentru gaze naturale a crescut în ultima săptămână.

Furnizarea de gaze naturale din SUA a crescut ușor în această săptămână, ca urmare a creșterii producției de gaze naturale pentru a doua săptămână consecutivă. Potrivit datelor Administrației pentru Informații din sectorul Energetic (EIA), oferta medie totală de gaze naturale a crescut la 99,9 Bcf pe zi, ceea ce reprezintă o creștere cu 0,1% față de totalul din săptămâna precedentă. Aproape întreaga creștere a fost rezultatul producției de gaz natural uscat.

Contractele futures de referință tranzacționate în Țările de Jos au scăzut cu până la 6,2%, datele semnalând o creștere a fluxurilor de gaze din Rusia prin Ucraina. Gazprom a aprobat un plan de realimentare a site-urilor sale europene de stocare luna aceasta și, potrivit operatorului ucrainean de rețea de gaze, a rezervat o parte din capacitatea suplimentară de conducte oferită luni la o licitație pentru transporturi în Slovacia.

Cel mai important furnizor al Europei a promis că va spori fluxurile de gaze către regiune începând de luni, Președintele rus, Vladimir Putin, dând o directivă companiei Gazprom să-și umple siturile europene de stocare după finalizarea campaniei de stocare internă a Rusiei. Deși fluxurile nu au crescut luni, aprovizionarea pare mai puțin constrânsă marți, iar gazele curgând acum și spre vest din Polonia spre Germania, reluându-și astfel direcția normală.

Totuși, factorii optimişti rămân deoarece creșterea ofertei din Rusia nu aduce fluxurile la niveluri apropiate nici măcar de începutul verii, fiind astfel departe de nivelurile tipice de iarnă. În același timp, sunt așteptate perioade de vreme rece în următoarele 30 de zile.

Din punct de vedere tehnic, secvența descendentă a NATGAS ar putea să fie întreruptă în viitorul apropiat. Pe graficul H1, putem observa potențiala apariție a unui model bullish Double Bottom, care tinde să indice o schimbare a direcției. La momentul scrierii, cotația testează zona de suport de la 5,10 – 5,160 USD (dreptunghiul albastru) care este zona minimului recent.

CITESTE SI:  EVERGENT Investments raportează un rezultat net de 78,12 milioane lei la finalul primului trimestru

În cazul în care ar avea loc o respingere, prețul ar trebui să dezvolte o secvență ascendentă care să depășească zona de rezistență 5,744 – 5,873 USD, care reprezintă aria neckline-ului (dreptunghiul portocaliu). Completarea acestui scenariu ar putea deschide drumul către un impuls ascendent până în zona maximelor locale de la 6,280 USD (conform unei evoluții de manual a formațiunii).

Sursa: Radu Puiu, Research Analyst

Prețul aurului a reușit să se mențină astăzi în apropierea maximelor din ultimele 2 luni pe măsură ce investitorii au susținut opinia că băncile centrale vor menține ratele dobânzilor la un nivel scăzut în viitorul apropiat, concentrându-se asupra datelor cheie privind inflația din SUA care urmează să fie prezentate în cursul săptămânii.

Principalele bănci centrale și-au menținut săptămâna trecută punctul de vedere conform căruia actualele presiuni inflaționiste s-ar diminua, fapt care a scăzut probabilitatea unor majorări mai rapide ale ratelor de dobândă.

Analiștii estimau că raportul NFP mai bun decât se prognoza publicat vineri este puțin probabil să modifice poziția dovish a Fed, participanții la piața concentrându-se acum pe raportul privind indicele prețurilor de consum de miercuri.

Datele despre inflație vor trebui să depășească cu mult așteptările pentru a aduce în discuție posibilitatea majorării de dobândă în viitorul apropiat, dar atâta timp cât vor fi în conformitate cu sau ușor peste așteptări, este puțin probabil ca traderii să intre în panică.

O altă accelerare a valorii lunare CPI ar putea să susțină ideea că Fed se află în spatele curbei. Cu cât FOMC așteaptă mai mult să înăsprească politica monetară, cu atât este mai mare riscul ca FOMC să fie obligată să recurgă la o înăsprire mai amplă în viitor care să îi permită să readucă inflația sub control.

Din punct de vedere tehnic, graficul H1 al Aurului arată o extindere a secvenței ascendente începută pe 3 noiembrie. Totuși, acesta și-a pierdut din entuziasm după închiderea puternică de vineri, iat traderii întâmpină dificultăți în apropierea zonei cheie de suport de la 1.820 de dolari per uncie. Continuarea ascendentă este susținută de apariția unei situații bullish ”Golden Cross” (cercul roșu), entuziasmul pe termen scurt accelerând în ultima perioadă. Depășirea pragului 1.820 de dolari (dreptunghiul) ar putea deschide drumul către rezistența de la 1.834 USD. Pe de altă parte, principalul nivel de suport este zona psihologică de la 1.800 USD.

Sursa: Radu Puiu, Research Analyst