BET
14354.59
0.99%
BET-TR
29364.2
0.98%
BET-FI
54134.81
1.02%
BETPlus
2135.55
1.02%
BET-NG
1070.13
1.14%
BET-XT
1239.09
0.98%
BET-XT-TR
2511.89
0.98%
BET-BK
2674.89
1.21%
ROTX
31609.96
1.06%Sectorul bancar european se pregătește de fuziuni pentru a trece mai ușor peste criza

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Sfârșitul de săptămână a adus o extindere a aversiunii față de risc a investitorilor, care au dat în continuare dovadă de ezitare, aflându-se în căutarea unui nou catalizator care să dea o direcție piețelor.

Un astfel de element ar putea veni din sectorul bancar. Conform unor informații publicate de Bloomberg, autoritățile de reglementare la nivel european au în vedere ridicarea interdicției de plată a dividendelor de către bănci la începutul anului viitor.

Mai mulți membri ai Consiliului de Supraveghere al Băncii Centrale Europene, care au susținut cererile inițiale ca băncile să renunțe la dividende, consideră că extinderea interdicțiilor ar avea efecte negative mai ample decât cele pozitive.

Prețul acțiunilor băncilor europene au recuperat o parte din scăderi în urma publicării știrilor, indicele Euro Stoxx Banks recuperând aproape în totalitate deprecierile de astăzi.

Inițial, BCE a cerut creditorilor să nu efectueze plăți de dividende pentru a conserva capitalul și a continua să împrumute pentru a susține economia afectată de către pandemie. Mișcarea a accentuat deprecierile suferite de bănci în acest an, însă instituția europeană a sugerat că este un compromis pentru ajutorul de reglementare pe care l-a acordat băncilor pentru a depăși perioada de criză.

Este posibil ca acest subiect să fie soluționat pe baza unui mix de indicatori economici, date privind volumul împrumuturilor care fac obiectul bonusurilor din perioada concediilor și de o evaluare a abilității băncilor de alocare de suficiente fonduri pentru a acoperi pierderile cauzate de creditele neperformante care ar putea apărea anul viitor.

Un alt element important care a reușit să ajute sentimentul de piață în ultima perioadă este cel legat de negocierile strategice privind achiziții și fuziuni. Aceste tranzacții au avut loc în ciuda crizei, iar pe măsură ce mediul economic se îmbunătățește, ar trebui să asistăm la o îmbunătățire a încrederii conducerii companiilor.

CITESTE SI:  Chromosome Dynamics a închis operațiunea de majorare a capitalului social și a semnat două noi contracte de distribuție

Conform unui studiu realizat de JPMorgan, unul dintre sectoarele în care se așteaptă să aibă loc mai multe acorduri este cel bancar european. Conform unor informații recente, președintele UBS, Axel Weber, a analizat fezabilitatea unei mega-fuziuni cu rivalul Credit Suisse. În timp ce în Spania, CaixaBank și Bankia au în vedere posibilitatea unei fuziuni.

Numeroase bănci întâmpină dificultăți în a fi profitabile, pe măsură ce sunt afectate de factori de risc ciclici sau de cei structurali. S-a observat o schimbare de atitudine față de achiziții și fuziuni, fapt care care crește probabilitatea unei perioade de consolidare.

În ciuda acestui context, indicele german DAX nu a reușit să marcheze o evoluție pozitivă, iar după un început de sesiune în care a oscilat în jurul nivelului de închidere de ieri, asistăm la o extindere a corecției.

Spargerea zonei de la 13.200 de puncte reprezintă un eveniment important întrucât marchează un suport puternic fiind susținut și de linia ascendentă de trend pe termen scurt. O închidere săptămânală sub acest prag ar putea oferi mai mult curaj vânzătorilor la începutul săptămânii. Totuși, cumpărătorii par să mai aibă o șansă sub forma mediei mobile de 200 de perioade (linia albastră). O respingere ar putea duce la un început neutru de săptămână.

Autor Radu Puiu, Research Analyst in cadrul XTB Romania