BET
16882.42
-0.77%
BET-TR
35029
-0.77%
BET-FI
60301.58
-0.24%
BETPlus
2495.95
-0.73%
BET-NG
1210.27
0.09%
BET-XT
1440.85
-0.75%
BET-XT-TR
2956.01
-0.75%
BET-BK
3107.11
-0.88%
ROTX
37073.64
-0.76%Sectorul energetic romanesc nu duce lipsa de finantare, ci de o strategie de dezvoltare

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Băncile şi investitorii din sectorul energetic românesc nu pot realiza estimări pe termen lung pe piaţa energiei în lipsa unei strategii energetice asumate de autorităţi astfel că nu există momentan pe piaţă proiecte interesante de investiţii în acest domeniu, a declarat Oana Mogoi, coordonatorul echipei de infrastructură energetică din cadrul Băncii Comerciale Române (BCR).

„Este foarte important pentru noi să ştim care va fi mixul energetic al României pe viitor. Astfel că noi considerăm că este foarte important ca strategia energetică a României să fie aprobată, pentru ca investitorii şi instituţiile financiare să-şi alinieze strategia cu strategia generală pe termen lung a ţării”, a spus Mogoi, într-o conferinţă organizată de Energynomics.

Potrivit acesteia, atât băncile, cât şi investitorii, trebuie să ştie ce îşi propune ţara ca strategie pentru a dezvolta un anumit tip de proiect sau altul.

„Productia va fi in crestere, ca urmare a aportului de energie regenerabilă din noile proiecte. La acest capitol, este foarte important pentru noi să ştim ce spune strategia energetică naţională despre cum vor evolua producţia şi consumul. Avem nevoie să înţelegem ce vrea România să atingă pe termen lung, de exemplu dacă vrem să exportăm mai multă electricitate sau dacă vrem să folosim excesul pentru a ne încălzi casele, care e corelarea dintre consumul de energie şi dezvoltarea industriei”, a arătat reprezentantul BCR.

CITESTE SI:  2Performant cheamă investitorii la AGA pentru o majorare de capital și previzionează o creștere anuală de 55%

Potrivit acesteia, sectorul energetic din România este unul stabil, avem avantajul poziţionării geografice şi al mixului diversificat de resurse, contexul macroeconomic este avantajos, avem destulă lichiditate în piaţă, avem fonduri europene disponibile, avem bănci şi alte instituţii financiare şi avem investitori.

Ministerul Energiei a publicat, toamna trecută, o propunere de document privind Strategia Energetică a României 2017-2035, proiect care se află în acest moment în faza dezbaterilor privind obţinerea unui aviz de mediu.

Ultima strategie energetică a fost aprobată de Guvern în anul 2007, înainte de criza economică, iar lucrurile pe piaţa energetică s-au schimbat radical de atunci. AGERPRES

Foto credit: Fotografkinja | Dreamstime.com