BET
15926.46
-0.54%
BET-TR
33043.53
-0.54%
BET-FI
58339.18
-0.34%
BETPlus
2364.53
-0.53%
BET-NG
1140.72
-0.65%
BET-XT
1364.01
-0.51%
BET-XT-TR
2798.19
-0.51%
BET-BK
2991.27
-0.48%
ROTX
35570.46
-0.47%Șefa FMI, Christine Lagarde a fost nominalizată pentru a deveni noul președinte al BCE. Ce înseamnă pentru euro?

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Săptămâna aceasta atenția investitorilor s-a concentrat către Bruxelles, unde liderii UE discută despre cine va prezida principalele instituții europene.

Marți s-au făcut două nominalizări esențiale. Prima a fost Ursula von der Leyen, Ministrul german al Apărării, care va deveni noul Președinte al Comisiei Europene. Al doilea a fost Christine Lagarde, șeful FMI, care a fost nominalizată oficial pentru a deveni noul Președinte al Băncii Centrale Europene, se arată intr-o analiză a casei de brokeraj X-Trade Brokers.

Un alt avocat în drum spre a deveni bancher central

Trebuie amintit faptul că Lagarde este o avocată fără experiență practică în domeniul băncilor centrale, dacă îl va înlocui pe Mario Draghi, ea va deveni prima femeie care va prelua conducerea BCE.

În plus, dacă un astfel de scenariu se va materializa, ar însemna că două bănci centrale importante – Rezerva Federală a Statelor Unite și Banca Centrală Europeană – vor fi conduse de avocați.

Ce înseamnă alegerea lui Lagarde la conducerea BCE pentru piețe?

După cum am menționat deja, nu a fost membru al unei bănci centrale până acum, deci se poate presupune că se poate baza foarte mult pe experiența altora (adică alți economiști, inclusiv economistul-șef al BCE, Philip Lane). Ar însemna că direcția viitoare a politicii monetare va depinde de ceea ce consilierii ei majori consideră despre ultimele evoluții economice,” precizează in continuare analiza.

Totuși, nu înseamnă că Lagarde nu are nimic de-a face cu macroeconomia și finanțele în general – a fost Ministru de Finanțe în Franța înainte de a prelua conducerea FMI, instituție care realizează previziuni economice globale pentru multe economii din întreaga lume, acorda imprumuturi si asistenţă tehnică tarilor in dificultate.

EURUSD s-a depreciat ușot în urma informațiilor potrivit cărore Lagarde ar putea fi noul președinte al BCE. Perechea valutară a stagnat în cursul zilei. Sursa: xStation5

Vestea nominalizării nu a rămas fără ecou in rândul economiștilor si analiștilor din Europa. Intr-o notă trimisă clientilor bancii, Jim Reid, analist in cadrul Deutsche Bank apreciază ca Lagarde aduce un risc de credibilitate datorită faptului că, in ciuda experientei politice si a conexiunilor sale, nu are niciun fel de experiență intr-o banca centrală, mai ales in cadrul BCE care foloseste un set de masuri complicate de politică monetară pentru a sustine creșterea economică pe continent.

CITESTE SI:  România, pe locul 5 la nivel global în grupul de fintech XTB, ca active și număr de clienți. Planurile XTB de dezvoltare pentru 2024

Mai mult, Directorul de investitii din cadrul UBS Global Wealth Management, Mark Haefele, consideră de asemenea ca Lagarde ar fi primul presedinte al Bancii Centrale Europene fara niciun fel de experiență anterioară.

Cu toate acestea, principalii indici bursieri europeni au inchis pe plus sesiunea de astazi, spre deosebire de cei din Asia care nu au reusit să treacă in teritoriu pozitiv.

La nivel local, toți indicii BVB au inchis pe verde sedința de astăzi. Variatiile au fost cuprinse intre +0,34% pentru BET-FI si +0,81% in cazul BET. Valoarea tranzacțiilor a fost de 63,2 milioane lei, cu un aport de 27,5 milioane lei din partea tranzactiilor cu actiuni OMV Petrom (SNP) si 10,15 milioane lei din doua DEAL-uri cu actiuni Braiconf (BRCR).

Din cadrul BET, cea mai bună evolutie a fost inregistrată de titlurile Fondul Proprietatea (FP) care au avansat azi cu 1,91%. Acestea au fost urmate de actiunile Alro (ALR) care au urcat cu 1,36%. La polul opus avem acțiunile Sphera Franchise Group (SFG) cu un declin de 3,02% si Digi Communications N.V. (DIGI) care au coborat cu 1,64%, conform unei analize efectuată de brokerii de la Prime Transaction.

Date economice mixte din Australia, rapoarte dezamăgitoare din China

Conform datelor macroeconomice publicate, indicatorul PMI pentru servicii din China pentru luna iunie, a scăzut de la 52,7 la 52, dezamăgind așteptările pietelor care se asteptau la un nivel de 52,6 puncte. Cu toate acestea, detaliile nu par atât de sumbre, deoarece firmele au raportat o ușoară creșterea a noilor locuri de muncă, în timp ce gradul de ocupare a forței de muncă a rămas constant. Ca rezultat, indicatorul composite a scăzut de la 51,5 la 50,6.

Pe de altă parte, rapoartele publicate in Australia indică faptul ca autorizațiile de construcție pentru luna mai au crescut cu 0,7% MoM, în timp ce economia a înregistrat un excedent comercial de 5,75 miliarde de dolari australieni, depășind nivelul așteptat de 5,25 miliarde de AUD.

Aceste rezultate mixte nu par a fi insă liniștitoare, întrucât se observă o ușoară accentuare a aversiunii față de risc la nivelul piețelor – prețul aurului a crescut cu 0,6%, yenul conduce câștigurile în rândul G10, în timp ce randamentul obligațiunilor de stat americane pe 10 ani era de 1,95%, după declinul notabil suferit ieri.


 

[ajax_load_more]