BET
15891.07
0.11%
BET-TR
32973.49
0.1%
BET-FI
56704.1
-1%
BETPlus
2358.81
0.08%
BET-NG
1132.49
-0.2%
BET-XT
1357.32
-0.04%
BET-XT-TR
2784.8
-0.04%
BET-BK
2959.72
-0.49%
ROTX
35004.28
-0.91%Semnele de redresare economică susțin evoluția fondurilor tranzacționate la bursă bazate pe indici

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Acțiunile și fondurile tranzacționate la bursă bazate pe indici au continuat să avanseze în ultimele sesiuni ale săptămânii, reușind să marcheze noi maxime istorice după ce companii importante au raportat câștiguri peste prognoze și ultimele date economice au indicat o revenire a cheltuielilor de consum și a pieței de locuri de muncă.

Majoritatea ETF-urilor bazate pe acțiuni avansează și vineri. SPDR Dow Jones Industrial Average ETF (DIA) și SPDR S&P 500 ETF Trust (SPY) s-a apreciat înainte de închiderea săptămânală.

Randamentele obligațiunilor au scăzut, ajutând companiile cheie de tehnologie precum Netflix, Facebook și Alphabet să avanseze cu peste 2% în timpul zilei de joi. Amazon, Microsoft și Apple au avansat cu cel puțin 1%. Randamentul titlurilor de stat din SUA pe 10 ani a scăzut cu 9 puncte de bază, până la 1,54%.

De asemenea, datele economice cheie au oferit un impuls pentru ETF-urile bazate pe indici, după ce vânzările de retail au crescut cu 9,8% în martie datorită stimulentelor suplimentare care au impulsionat consumul. Surpriza a fost și mai mare având în vedere distanța la care a fost depășită estimarea Dow Jones de +6,1%.

Aprecierile obținute de două companii cheie au contribuit la creșterea indicilor. UnitedHealth, membru al Dow, a înregistrat o creștere de 4% a acțiunilor sale, după ce rezultatele sale financiare au depășit previziunile analiștilor și asigurătorul de sănătate a ajustat în creștere ghidajul pentru 2021.

În plus, acțiunile producătorului de băuturi Pepsi au avansat cu 0,3% după ce firma a raportat o creștere a vânzărilor de aproape 7% în ultimul trimestru, peste nivelul prognozat.

Pe fondul unei secvențe pozitive a acțiunii prețului, piața bursieră a continuat să marcheze noi maxime record pe fondul redeschiderii economice, a lansării vaccinurilor și a stimulentelor de mii de miliarde de dolari.

CITESTE SI:  Oil Terminal a raportat o creștere cu peste 15% a cifrei de afaceri la finalul anului trecut

Doar S&P 500 a avansat cu aproximativ 10% în 2021, sectoarele de energie și finanțe fiind liderii.

Economia este așteptată să revină puternic în a doua jumătate a anului, fiind susținută de procesul de vaccinare și de redeschiderea sectorului de servicii.

Totuși, aceste tendințe vor aduce și o accelerare a cererii consumatorilor, fapt ce va împinge inflația mai sus, precum și ratele de dobândă.

În plus, trebuie să subliniem faptul că nivelul cheltuielilor ar putea să scadă în aprilie pe măsură ce o parte din stimulente vor dispărea. Dar odată cu accelerarea procesului de vaccinare și cu o stare solidă a veniturilor la nivelul gospodăriilor, ne așteptăm ca ritmul general de creștere a consumului va continua să revină rapid și în al doilea trimestru.

Analizând situația tehnică a ETF-ului SPDR S&P 500 ETF Trust (SPY), observăm un puternic trend bullish. Elementele tehnice par să susțină extinderea secvenței de creștere, cele două medii mobile, de 50 și 200 de perioade (liniile galbene și mov), evoluând sub preț.

Având în vedere poziția indicatorului RSI, acesta se află în zona de supracumpărare, depășind recent pragul de 70 de puncte, dar, cel puțin pentru moment, nu par să existe semne de îngrijorare, tendința fiind una solidă dacă avem în vedere linia ascendentă de trend.

Un potențial nivel de rezistență pare a fi la 438,46 USD care este susținut de o extindere Fibonacci de 161,8% din mișcarea ascendentă din perioada octombrie 2020 – februarie 2021. În ceea ce privește un posibil nivel de suport, zona 393 USD este susținută de mixul între linia ascendentă de trend și nivelul care a întrerupt impulsul ascendent menționat anterior.