
Stimulentele monetare masive au produs o cerere foarte puternică iar lichiditatea abundentă a ridicat evaluările activelor la niveluri istorice. Ce urmează în 2022?
Intr-un material de analiză privind Perspectivele economice in 2022, casa de brokeraj XTB Online Trading aduce in discuție principalele aspecte care ar putea influența piețele financiare, fie ca vorbim despre acțiuni, mărfuri, obligațiuni, criptomonede și altele.
Recesiunea profundă, dar de scurtă durată din 2020, urmată de un boom alimentat de stimulente a făcut ca peisajul economic să fie extrem de greu de anticipat.
În mod normal, ne întrebăm dacă ciclul economic curent este într-o fază de expansiune, creștere matură sau de încetinire. Problema este că ciclurile economice s-ar putea să nu mai funcționeze într-un mod standard și, prin urmare, toate modelele (în mod inerent bazate pe corelații cu trecutul) nu mai sunt de folos.
Cel puțin putem încerca să conturăm imaginea cu care poate debuta orice deliberare despre viitor: toate stimulentele care au fost inițial menite să atenueze efectele negative ale restricțiilor au generat atât de multă cerere încât, chiar și fără pandemie, probabil că am fi văzut unele probleme de aprovizionare.
Cu toate acestea, din cauza restricțiilor COVID, lanțurile de aprovizionare întâmpină dificultăți în mod constant și din cauza faptului că nu pot face față cererii, răspunzând cu majorări ale prețurilor.
S-ar putea spune că aceasta este o victorie pentru teoria monetară: majorarea ofertei monetare are ca rezultat mai degrabă prețuri mai mari decât o creștere economică mai puternică.
Întrebarea este – ce urmează? Părerea noastră este că modelele economice clasice nu mai sunt foarte utile. Să aruncăm o privire asupra consensului economic. Se presupune că în 2022 va fi înregistrată o creștere economică de aproximativ 4% în țările dezvoltate, iar așteptările de creștere pentru 2023 sunt peste nivelurile prepandemice din 2019.
În același timp, unii economiști cred în natura tranzitorie a inflației, așteptându-se ca aceasta să scadă în Uniunea Europeană și China și să se tempereze în SUA.
Noi suntem de părere că piețele bursiere includ în prețuri acest scenariu pozitiv ce presupune că producătorii sunt capabili să profite de cererea ridicată, ceea ce duce la accelerarea ritmului de creștere economică, la temperarea inflației și creșterea cererii atunci când stimulentele guvernamentale se estompează. Acesta este un scenariu de expansiune stabilă și pe termen lung. Care este alternativa?

Piețele presupun în general că inflația va fi limitată. Cu toate acestea, economiștii chestionați de Bloomberg nu au putut prognoza creșterea inflației din 2021 cu un an în urmă. Sursă: Bloomberg, XTB Research
Stagflație. Da, sună sumbru, dar este posibil. 2022 ar putea înregistra o cerere mai scăzută din 3 motive:
• O inflație mai mare înseamnă un venit disponibil mai scăzut și o încredere a consumatorilor mai scăzută;
• Efectele stimulentelor guvernamentale se estompează (mai ales în SUA);
• Economiile acumulate în timpul pandemiei sunt cheltuite;
Dacă scăderea cererii este semnificativă atunci când companiile își măresc capacitățile de producție, acestea se pot confrunta brusc cu venituri în scădere chiar în contextul în care salariile cresc și ratele dobânzilor se normalizează.
De fapt, credem că un scenariu „de mijloc” este cel mai probabil. Investitorii ar trebui să urmărească 2 lucruri:
• Cât de repede se rezolvă problemele legate de lanțurile de aprovizionare (sau vor apărea noi obstacole, cum ar fi restricțiile COVID);
• Dacă presiunea inflației se extinde și se resimte și la nivelul creșterii salariilor (făcând mai probabilă înăsprirea politicii monetare).
Politica Monetară
Va renunța Fed la politica de ”așteptare”? Politica monetară ar putea fi cel mai important factor pentru piețe în 2022 și începem analiza cu acesta întrucât ar trebui să fie corelată cu alte variabile economice importante. Spunem că „ar trebui” deoarece, cum altfel s-ar putea explica ratele dobânzilor de 0%, cererea foarte puternică, rata scăzută a șomajului și inflația peste 6%?
Doar pentru că băncile centrale și-au păstrat programele de relaxare monetară mult mai mult decât era necesar, efectele ar putea fi dramatice.

Chiar și atunci când Fed încheie programul QE, este probabil ca BCE și BoJ să continue să adauge lichiditate pe piețe. Sursă: Macrobond, XTB Research
Intervenția masivă a băncilor centrale a avut un impact extraordinar asupra prețurilor activelor prin 3 canale:
• Ratele de politică monetară zero sau negative au forțat gospodăriile să caute alternative pentru păstrarea economiilor în depozite bancare;
• Achizițiile uriașe de active (QE) au permis guvernelor să finanțeze transferuri agresive (investitorii de retail aveau mai mulți bani de cheltuit sau de investit, dar cheltuielile au fost reduse de restricții);
• QE a condus, de asemenea, la un exces de lichiditate, forțând instituțiile să-și asume riscuri pentru a scăpa de ratele sub zero;
Desigur, 2 sau chiar 3 majorări ale ratelor dobânzilor nu vor duce la o încetinire economică semnificativă, prin canalele monetare tradiționale. Totul ține de lichiditate – reducerea semnificativă a programelor QE nete deținute de principalele bănci centrale va forța guvernele să-și finanțeze deficitele considerabile de pe piețe.
Creșterea ratelor dobânzilor pe termen scurt din cauza lichidității mai scăzute ar putea aduce prețurile activelor cu ”picioarele pe pământ”.
Deoarece Fed este ”vocea principală” aici, investitorii ar trebui să monitorizeze îndeaproape orice semnal transmis, în special de președintele Jerome Powell.
Citește continuarea aici.