BET
12053.45
-0.7%
BET-TR
23448.14
-0.7%
BET-FI
49705.84
-0.52%
BETPlus
1801.19
-0.67%
BET-NG
904.99
-0.96%
BET-XT
1047.1
-0.58%
BET-XT-TR
2024.47
-0.58%
BET-BK
2273.11
-0.04%
ROTX
26686.51
0.01%


Studiul CONFIDEX S1 2022 by Impetum Group: Managerii români, la cel mai înalt grad de încredere în economie din ultimii 2 ani

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Managerii români sunt mult mai încrezători în viitor, deși presiunea noilor crize este resimțită de cei mai mulți dintre ei.

76% consideră că vor fi afectați într-o mare măsură de războiul din Ucraina, agricultura și industria sunt sectoarele unde a scăzut starea de spirit a managerilor, însă indicele de încredere în economie este mai ridicat decât în perioada de debut a pandemiei, potrivit rezultatelor studiului CONFIDEX S1 2022, publicate de Impetum Group.

„Rezultatele CONFIDEX sunt revelatoare în multe feluri. Pe de-o parte vedem că aproape jumătate dintre manageri consideră că ne îndreptăm spre recesiune în următoarele 3 luni, iar pe de altă parte vedem că încrederea managerilor în economie este la cel mai înalt nivel de la lansarea studiului CONFIDEX.

Mesajul pe care îl vedem este acelea că oportunitățile economiei noastre devin tot mai clare chiar și în acest context. Deși presiunea noilor crize este una resimțită, mediul de afaceri este mult mai încrezător în viitor decât a fost pe tot parcursul pandemiei.

Creșterea investițiilor, accesul pe anumite piețe noi dar și la resurse ce implică costuri ușor mai reduse sunt direcții pe care managerii români le explorează.” a spus Andrei Cionca, CEO Impetum Group.

Impactul războiului din Ucraina

Războiul afectează major economia românească, în special prin îngreunarea accesului la materia primă, la o serie de resurse care se obțineau mult mai facil din spațiul estic european (Ucraina, Rusia).

Nivelul de dependență față de acest spațiu este unul ridicat (22%), iar 6% dintre companii se declară total dependente economic de el.

„Vedem de asemenea că războiul din Ucraina a afectat diferit sectoarele economiei naționale.

Agricultura și industria sunt sectoarele unde a scăzut starea de spirit a managerilor pentru că ei simt direct impactul negativ al creșterii costurilor energiei electrice sau a combustibilului.

În agricultură și industrie vedem o scădere a încrederii în economie din cauza unui grad mare de dependenta de materiile prime și a creșterii costurilor.

Aici am identificat nevoia de a analiza impactul războiului în aceste sectoare care sunt mult mai conectate economic cu Estul Europei, la nivel mai profund și vom face acest lucru în perioada următoare.” a adăugat Andrei Cionca.

Mai optimiști în ceea ce privește compania proprie decât economia națională

CITESTE SI:  Safetech Innovations vrea să acorde un dividend brut de 0,03 Lei / acțiune din profitul anului trecut

Managerii estimează că starea companiei lor este peste media sectorului de activitate și chiar a economiei românești și europene.

Circa 11% dintre manageri consideră că economia națională s-a îmbunătățit în ultimul an. Însă 27% consideră că situația propriei companii s-a îmbunătățit și 19%, că sectorul de activitate s-a îmbunătățit.

Circa două treimi dintre manageri consideră că economia globală și cea europeană se vor înrăutăți în următorul an. 71% consideră același lucru și despre economia națională.

Previziuni pentru viitor

Viitorul pare a fi marcat de criza materiilor prime (86%) și cea energetică (78%), ce vor crește costurile de producție și vor conduce spre o inflație accentuată (93%).

De asemenea, 40% dintre manageri consideră că PIB-ul va scădea, deci ne îndreptăm spre recesiune.

Așteptările față de autorități vizează investițiile în infrastructură și sprijinirea economiei, precum și o abordare diplomatic-precaută a realității de la granițe, păstrând în mod clar colaborarea strânsă cu aliații strategici (UE, NATO, SUA).

6 din 10 manageri ar explora surse alternative de finanțare. În industrie, ponderea este de 67%, în timp ce în agricultură este de 50%.

În perioada următoare sunt prioritare, în opinia managerilor, creșterea vânzărilor (49%) și retenția de personal (41%).

În continuare, două treimi dintre manageri optează pentru creșterea productivității, iar 73% ar prefera explorarea de noi piețe.

Domeniul servicii este mai aproape de această opțiune (78%), în timp ce managerii din agricultură preferă într-o mai mare proporție să se concentreze pe portofoliul actual de clienți (47%).

Nivelul încrederii managerilor în economie

După un regres, înregistrat în semestrul 2 din 2021, indicele CONFIDEX crește la cea mai mare valoare măsurată, atingând un maximum de 47.8 puncte.

Creșterea este una generală, dar e mai mare în sectorul transporturilor (+9.7 puncte) și al serviciilor (+7.6) și mai ponderată în celelalte (de la +5.4, la +5.9) din cauza apariției noilor crize și a impactului războiului din Ucraina.

Indicele CONFIDEX crește la cea mai mare valoare măsurată, 47.8, fapt care indică în mod clar că mediul de business previzionează o dinamică pozitivă, o creștere ponderată, dar una care să consolideze companiile încercate de criza pandemică.