BET
16838.36
-0.26%
BET-TR
34937.55
-0.26%
BET-FI
59897.97
-0.98%
BETPlus
2488.64
-0.26%
BET-NG
1205.13
-0.11%
BET-XT
1434.84
-0.36%
BET-XT-TR
2943.66
-0.36%
BET-BK
3096.27
-0.44%
ROTX
36979.69
-0.22%


SUA a propus implementarea mai multor tarife pentru bunurile UE pe fondul conflictului Airbus-Boeing

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Ameliorarea tensiunilor comerciale dintre dintre SUA si China in urma armistitiului incheiat la Summit-ul G20, aduc acum in prim plan un alt posibil conflict.

Luni, reprezentantul comercial al SUA a emis o listă suplimentară de bunuri pentru care ar putea fi introduse taxe vamale în contextul conflictului dintre cei doi giganti mondiali din industria aeronautică, Airbus și Boeing, conform unui unei analize efectuată de casa de brokeraj XTB.

Lista conține bunuri în valoare de 4 miliarde de dolari, chiar si pentru bunuri din industria alimentară, inclusiv carne, brânză, măsline sau țevi.

Reamintim că în aprilie, SUA a publicat o listă cu produse din UE în valoare de 21 de miliarde de dolari. Aceste posibile tarife propuse de SUA se transpun în represalii pentru subvențiile ilegale acordate companiei Airbus. Conform estimărilor USTR, subvențiile acordate transportatorului aerian european au cauzat un prejudiciu economic pentru SUA în valoare de aproximativ 11 miliarde de dolari pe an,” se mai arată in analiză.

Piețele în schimb nu au fost influențate de aceste informații – Wall Street a reușit să-și mențină câștigurile până la sfârșitul sesiunii de ieri, în timp ce indicii din Asia s-au tranzacționat la aproape aceleași valori, excepția fiind Hang Seng care s-a apreciat cu 1,1% la momentul scrierii articolului.

Banca Centrală a Australiei a redus dobânda de politică monetară

În conformitate cu așteptările pieței, Banca Centrală din Australia a decis să reducă rata principală cu 25 de puncte de bază, la 1%, cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată.

CITESTE SI:  Volumele IPO globale au scăzut cu 7% în primul trimestru 2024, dar valoarea tranzacțiilor a crescut cu 7% de la an la an

„Datorită faptului că mișcarea a fost pe deplin inclusă în preț, dolarul australian nu a scăzut substanțial în urma deciziei. Mai mult decât atât, AUD reprezintă cea mai performantă monedă majoră în această dimineață, fiind cu 0,2% mai mare în raport cu dolarul american”, precizează aceeași analiză.

În comunicatul său, RBA a subliniat că reducerea ar contribui la realizarea unui progres către atingerea țintei de inflație, va sprijini piața forței de muncă și va reduce capacitățile neutilizate din economie. Banca a reiterat faptul că presiunile asupra inflației au fost reduse în întreaga economie, observând o creștere a prețurilor sub nivelul de 2% în 2020.

De asemenea, aceasta a semnalat o creștere mai mare a prețurilor în a doua jumătate a anului, în principal din cauza prețurilor petrolului.

Amintim că factorii exogeni, precum combustibilii, nu ar trebui să afecteze politica monetară decât dacă generează așa-numitele efecte secundare. Prin urmare, trebuie să fim pregătiți pentru reduceri mai mari în cazul în care economia australiană va accelera. În ceea ce privește rata de schimb valutar, banca a remarcat că aceasta a rămas la limita inferioară a intervalului redus. Astfel, dacă condițiile din economie nu se ameliorează, iar disputa comercială dintre SUA și China nu dispare, ne putem aștepta la o nouă reducere a ratei până la sfârșitul anului,” a concluzionat analiza.


 

[ajax_load_more]