BET
16864.29
-0.09%
BET-TR
34991.35
-0.09%
BET-FI
60119.58
0.02%
BETPlus
2491.73
-0.14%
BET-NG
1203.47
0.1%
BET-XT
1436.79
-0.09%
BET-XT-TR
2947.66
-0.09%
BET-BK
3105.65
-0.03%
ROTX
37038.36
-0.05%


Teama de virus revine în piețe odată cu descoperirea unei noi tulpini în Africa de Sud

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Știrile despre o nouă variantă mai periculoasă de Covid au luat piețele prin surprindere astăzi. Activele de risc precum acțiunile sau mărfurile industriale, s-au depreciat, în timp ce atenția s-a îndreptat către activele de refugiu.

Investitorii s-au orientat din nou către așa-numiții „câștigători ai pandemiei” și s-au îndepărtat de companiile petroliere și cele de turism. Scăderile prețurilor activelor în timpul valurilor pandemice precedente au fost relativ de scurtă durată dar de data aceasta vor depinde foarte mult dacă evoluția va afecta sau nu perspectivele de politică monetară.

Nouă variantă de coronavirus identificată în Africa de Sud

Noua variantă de coronavirus care se află astăzi în centrul atenției a fost descoperită în Africa de Sud. În timp ce noi variante de Covid apar din când în când, aceasta pare diferită deoarece se spune că este mult mai transmisibilă și mult mai rezistentă la anticorpi.

În plus, este deja răspândită în Africa de Sud și unele cazuri au fost raportate în țări asiatice. Întrucât există riscul ca tratamentele și vaccinurile disponibile să fie ineficiente împotriva acestei tulpini, amenințarea de a fi impuse noi blocaje pare reală.

Ca să nu mai vorbim de faptul că numeroase țări, în special din Europa și Asia, s-au gândit deja să impună restricții mai dure pentru a combate creșterea recentă a numărului de cazuri.

Evolutia principalilor indici bursieri internationali astazi

Câștigători și învinși

Amploarea mișcărilor de pe piețe astăzi este mare și este ușor să distingem câștigătorii de învinși în această situație.

Petrolul precum și acțiunile companiilor de călătorii și aviație sunt cele mai afectate. Nu ar trebui să fie o surpriză deoarece lipsa unui tratament eficient împotriva unei noi variante ar împinge, probabil, guvernele să impună restricții de călătorie pentru a reduce sau cel puțin a întârzia răspândirea virusului.

Produsele energetice, cum ar fi petrolul sau benzina, scad cu aproape 10%, iar sub-indicele Euro Stoxx 600 Travel and Leisure este, de asemenea, cu 7% în scădere astăzi.

Pe măsură ce investitorii fug de pariurile riscante, activele de refugiu precum francul elvețian, yenul japonez sau aurul sunt în creștere. Investitorii în acțiuni, încercând să profite înaintea potențialelor anunțuri de blocare, își îndreaptă atenția către așa-numiții „câștigători ai pandemiei”.

Companiile de livrare a alimentelor, furnizorii de software „stay-at-home”, precum și acțiunile medicale sfidează sentimentul general negativ și astăzi se tranzacționează în creștere.

Sursa: xStation5

Petrolul continuă să coboare de la maximul său post-pandemic, pierzând astăzi peste 8%. Riscul de noi blocări, în special restricții privind călătoriile, amenință cu o nouă distrugere a cererii de petrol.

CITESTE SI:  Hidroelectrica recompensează acționarii cu dividende de aproape 6,3 miliarde lei, adica un randament de 11%

Scăderea prețurilor mărfurilor – o posibilă reducere a inflației?

Deoarece scăderi puternice pot fi observate pe piețele de mărfuri, în special pentru petrol și metalele industriale, s-ar putea crede că se apropie scăderea inflației.

Cu toate acestea, situația nu este atât de evidentă. Reamintim că, la începutul pandemiei, în 2020, prețurile mărfurilor au scăzut și ele. În timp ce acest lucru a oferit o oarecare ușurare a inflației la început, problemele lanțului de aprovizionare rezultate din blocaje au împins prețurile mărfurilor la maxime multianuale în lunile următoare, iar aplicarea de noi restricții în acest moment ar putea doar amplifica acele probleme încă nerezolvate.

De remarcat că primul val al pandemiei a luat piețele prin surprindere iar economia globală nu era deloc pregătită pentru acest impact. Distrugerea masivă a cererii de petrol a dus la o ofertă excesivă, care în cele din urmă a împins prețurile petrolului în teritoriul negativ pentru prima dată în istorie.

În momentul de față situația este alta. OPEC+ a respins apelurile Statelor Unite și ale altor țări de a crește oferta deoarece se aștepta ca pandemia să se intensifice în sezonul de iarnă și mobilitatea să scadă. Se pare că producătorii de petrol au avut dreptate, deși nu au putut prezice noi variante de virus și par să fie mai bine pregătiți pentru o astfel de situație acum.

În timp ce prețurile mărfurilor au scăzut la începutul anului 2020, toate pierderile au fost recuperate în câteva luni. Sursa: Bloomberg, XTB

Lecții de la al doilea val pandemic și valul Delta

Scăderea prețurilor activelor la începutul anului 2020 a fost fără precedent. Investitorii au fost complet surprinși de blocaje și s-au grăbit să își reducă riscul de parcă se apropia sfârșitul lumii.

Cu toate acestea, pe măsură ce lumea a găsit o cale de a depăși criza și piețele și-au revenit rapid, investitorii au fost mai optimiști în timpul celui de-al doilea val pandemic din toamna anului 2020 sau al valului variantei Delta din primăvara anului 2021.

După cum se poate observa în graficele de mai jos, Nasdaq 100 ( US100), DAX (DE30) și Brent (OIL) au experimentat mișcări mult mai mici decât în ​​timpul șocului pandemic inițial.

Mai mult, acele piețe și-au revenit aproape complet în primele 30 de zile de tranzacționare de la începutul celui de-al doilea val pandemic și cel generat de varianta Delta.

Desigur, nu înseamnă că povestea se va repeta de această dată deoarece există factori suplimentari de luat în considerare. Cel mai important este dacă situația va forța Fed să întârzie sau nu înăsprirea politicilor. Cu toate acestea, abordările „fear-of-missing-out” și „buy-the-dip” au fost foarte comune în rândul investitorilor de la începutul pandemiei și au făcut ca pandemia să fie o oportunitate bună de cumpărare.

Sursa: Bloomberg, XTBDE30 (DAX), US100 (Nasdaq) și OIL în primele 30 de sesiuni de tranzacționare ale celui de-al doilea val al pandemiei.

DE30, US100 și OIL în primele 30 de sesiuni de tranzacționare ale valului generat de varianta Delta. Sursa: Bloomberg