BET
15926.46
-0.54%
BET-TR
33043.53
-0.54%
BET-FI
58339.18
-0.34%
BETPlus
2364.53
-0.53%
BET-NG
1140.72
-0.65%
BET-XT
1364.01
-0.51%
BET-XT-TR
2798.19
-0.51%
BET-BK
2991.27
-0.48%
ROTX
35570.46
-0.47%Tensiunile geopolitice au propulsat mai sus prețurile petrolului, dar revigorarea producției ar putea conduce la o corecție

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Petrolul a avansat cu cateva procente în ultima sesiune a săptămânii (WTI CRUDE +3.58%, BRENT CRUDE +3.31%) dar tinde să se îndrepte către prima corecție de la jumătatea lunii decembrie, pe măsură ce Iranul s-a apropiat de relansarea unui acord nuclear care ar ridica sancțiunile americane asupra exporturilor sale de petrol.

Oficiali din SUA și Europa au indicat că părțile se apropie de un pact nuclear după ce discuțiile au fost reluate marți la Viena. O tranzacție ar putea duce piețele la un excedent de ofertă de până la 1 milion de barili pe zi în a doua jumătate a anului.

O accelerare mai puternică decât se aștepta a inflației din SUA, care a stârnit comentarii hawkish din partea Rezervei Federale, s-a adăugat sentimentului bearish.

Deși creșterea accelerată a petrolului a luat o pauză, cererea globală continuă să revină, OPEC sugerând joi că redresarea ar putea depăși previziunile sale pentru acest an. Agenția Internațională a Energiei a declarat că prețurile ar putea crește și mai mult din cauza problemelor cu care se confruntă coaliția OPEC+ în ceea ce privește revigorarea producției.

Creșterea prețurilor la energie provoacă îngrijorare pentru guvernele din întreaga lume, consilierul economic de la Casa Albă, Jared Bernstein, declaraând pentru CNN săptămâna aceasta că eliberarea mai multor rezerve de țiței pentru a face față creșterii prețurilor la benzină este o opțiune, în timp ce creșterea prețului motorinei îi pune în dificultate pe operatorii de camioane din Asia.

Ajungerea la un acord nuclear cu Iranul ar putea ajuta la o echilibrare a balanței dintre cerere și ofertă. Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat că este în vizor un acord care abordează preocupările tuturor părților, în timp ce șeful Uniunii Europene pentru politică externă, Josep Borrell, a spus că cele două părți se află „la ultimii pași ai negocierilor”.

CITESTE SI:  Acțiunile Tesla scad cu 6% pe măsură ce compania avertizează asupra încetinirii vânzărilor în 2024

Incapacitatea OPEC+ de a-și îndeplini țintele de producție și tensiunile geopolitice în creștere au propulsat prețurile petrolului mai sus. Dacă decalajul semnificativ între producția OPEC+ și nivelurile țintă declarate vor continua, tensiunile privind oferta vor crește, crescând probabilitatea unei volatilități mai accentuate și a unei presiuni în creștere asupra prețurilor.

Din punct de vedere tehnic, cotația se menține într-o poziție destul de bună. Astfel cumpărătorii au reușit să apere media mobilă de 50 de perioade (linia portocalie) și să mențină intensitatea pe termen scurt.

Pe de altă parte, aceștia se confruntă cu un nivel de rezistență interesant în zona 91,10 USD, care este susținut și de o retragerea exterioară Fibonacci de 127,3% din corecția descendentă din perioada noiembrie – decembrie 2021.

O închidere zilnică deasupra acestei bariere ar coincide și cu o închidere săptămânală ceea ce ar putea oferi mai multă susținere cumpărătorilor la începutul săptămânii viitoare.

Pe de altă parte, este a treia testare a acestui nivel și de fiecare dată a avut loc o respingere, prețul fiind în drum către trasarea unor maxime în scădere care ar putea duce la formarea unui model de Triunghi ascendent, care, de obicei, este un semnal bullish, de reluare a mișcării predominante. În acest sens, va fi interesant de urmărit în ce direcție va avea loc o spargere de preț.