BET
15963.03
0.45%
BET-TR
33121.97
0.45%
BET-FI
57221.37
0.91%
BETPlus
2368.83
0.42%
BET-NG
1139.59
0.63%
BET-XT
1363.92
0.49%
BET-XT-TR
2798.26
0.48%
BET-BK
2967.84
0.27%
ROTX
35208.4
0.58%Titlurile de stat FIDELIS, prin care românii au împrumutat Ministerul de Finanțe cu aproape 2 miliarde de lei, au debutat azi la Bursă

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Ministerul Finantelor (MF) a listat astazi, 7 aprilie, patru noi emisiuni de titluri de stat FIDELIS in valoare totala de aproape 2 miliarde de lei.

Cele patru emisiuni de titluri de stat sunt tranzactionate sub simbolurile bursiere R2304A, R2504A, R2304AE, R2404AE. Debutul la Bursa de Valori Bucuresti al titlurilor de stat FIDELIS vine dupa incheierea cu succes a primei oferte publice FIDELIS din acest an, derulata in perioada 17 martie – 1 aprilie.

Este a treia cea mai mare oferta FIDELIS in functie de valoare derulata de Ministerul de Finante la Bursa, din totalul de sapte oferte incheiate cu succes incepand cu iulie 2020. Ministerul de Finante a atras de la populatie in ultimii aproape doi ani peste 11 miliarde de lei (2,2 miliarde euro).

Rezultatele programului FIDELIS inregistrate in aceasta prima emisiune a anului 2022, in care a fost subscrisa suma de aproximativ 2 miliarde echivalent lei, reconfirma interesul investitorilor pentru aceste instrumente si increderea in statul roman in acest context dificil marcat de efectele negative atat din punct de vedere economic, cat si financiar, ale conflictului geopolitic din regiune”, a declarat Adrian Caciu, Ministrul Finantelor.

Interesul crescut al investitorilor pentru aceste noi titluri de stat FIDELIS demonstreaza pe de o parte schimbarea comportamentului investitional al romanilor, iar pe de alta parte increderea acestora in instrumentele financiare emise de Ministerul Finantelor.

Strategia deja constanta de finantare a Ministerului Finantelor, inclusiv prin intermediul mecanismelor bursiere, este o dovada in plus a rezilientei pietei de capital locale, precum si a parteneriatului nostru solid”, a declarat Radu Hanga, Presedintele Bursei de Valori Bucuresti.

Numarul investitorilor de retail este in continua crestere, inca din primul trimestru al anului 2020. Aceasta crestere cu siguranta este corelata si cu debutul primei emisiuni de titluri de stat FIDELIS la Bursa, din iulie 2020, alaturi de toate progresele pe care noi ca piata le-am inregistrat in aceasta perioada.

Ne bucuram sa avem Ministerul de Finante atat in calitate de partener prin care consolidam rolul in economie al pietei locale de capital, cat si in calitate de emitent de instrumente financiare la BVB”, a declarat Adrian Tanase, CEO Bursa de Valori Bucuresti.

In cadrul ofertei FIDELIS de la finalul lunii martie, romanii au plasat 14.547 ordine de subscriere atat pentru titlurile de stat denominate in lei, cat si pentru cele in euro.

Oferta a cuprins titluri de stat in lei cu maturitati de unu, respectiv trei ani, si doua emisiuni in euro, cu scadenta in 2023 si 2024. Sindicatul de intermediere al ofertei a fost format din BT Capital Partners (Lead Manager), Banca Comerciala Romana, BRD – Groupe Societe Generale si Alpha Bank Romania.

CITESTE SI:  Biofarm înregistrează un profit net de 77 milioane lei în anul 2023, în creștere cu 9% față de 2022

Succesul acestei noi transe de titluri de stat FIDELIS in contextul geopolitic dificil si in conditii de inflatie ridicata sugereaza ca instrumentele propuse de Ministerul Finantelor acopera in continuare o nisa in crestere in randul investitorilor: investitii cu un grad scazut de risc si randamente atragatoare. Suntem, de asemenea, multumiti sa identificam un trend de sustinere a acestui tip de investitii, dat de scadentele unor emisiuni anterioare si reinvestirea fondurilor in emisiuni noi”, a declarat Daniela Secara, Director General BT Capital Partners, Lead Manager.

Cele patru noi emisiuni de titluri de stat FIDELIS, listate de catre Ministerul de Finante, reprezinta un semn al dezvoltarii continue a pietei de capital, chiar si in vremuri incerte. In plus, este un impuls puternic pentru crestere, pentru diversificarea portofoliului investitional si pentru decizii financiare informate.

De aceea, consilierii BCR sustin subscrierea la titluri de stat, fiind un instrument investitional care va continua sa creeze valoare adaugata intr-un portofoliu diversificat, dar si un pas important in construirea sigurantei si independentei financiare”, a afirmat Valentin Popovici, Director Executiv Piete Financiare BCR.

Titlurile de stat din programul FIDELIS au devenit deja un instrument indispensabil pentru persoanele fizice, in special cele care detin si alte instrumente financiare in portofolii, precum obligatiuni emise de companii si actiuni listate la BVB sau pe pietele externe.

Acestea au posibilitatea sa realizeze un management optimizat al portofoliilor lor de active financiare, cu posibilitatea realizarii mult mai facile a diverselor realocari in cadrul portofoliilor, datorita flexibilitatii cu care isi pot creste sau reduce expunerea pe titlurile de stat FIDELIS listate la BVB, in functie de perceptia lor de risc si de zonele de oportunitate considerate pe celelalte categorii de instrumente financiare”, a declarat Irina Neacsu, Director Executiv Corporate Finance BRD – Groupe Société Générale.

Ultima emisiune de titluri de stat listate a demonstrat inca o data interesul sustinut al investitorilor pentru programul FIDELIS, reusind sa atraga resurse importante.

Pe fondul contextului geopolitic incert, investitorii au apreciat cu atat mai mult avantajele oferite de acest instrument de economisire si investitie cu grad de risc mai scazut”, a declarat Nicoleta Ruxandescu, Director Unitatea de Investitii si Piete de Capital din cadrul Alpha Bank Romania.

Veniturile obtinute in urma investitiei in titlurile de stat FIDELIS, atat din dobanzi, cat si din castigurile de capital sunt neimpozabile. Detaliile fiecarei emisiuni sunt disponibile mai jos: