BET
17362.79
1%
BET-TR
36708.39
0.99%
BET-FI
59256.97
0.72%
BETPlus
2564.36
1%
BET-NG
1238.88
1.07%
BET-XT
1476.03
1.07%
BET-XT-TR
3080.53
1.06%
BET-BK
3200.1
1.6%
ROTX
38110.32
1.02%
Top 3 grafice ale săptămânii: DE30, US100, Aur. Lira, revenire impresionantă în raport cu dolarul american

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Lira sterlină evoluează în teren pozitiv în raport cu dolarul american, după ce a înregistrat o revenire impresionantă de la minimele ultimei săptămâni.

Această redresare de atitudine a fost determinată de informații conform cărora Marea Britanie va continua negocierile comerciale cu Uniunea Europeană după termenul limită din 15 octombrie, setat de premierul Boris Johnson. Anterior, moneda se pregătea pentru cea mai amplă scădere de două zile din ultimele trei săptămâni ca urmare a informațiilor conform cărora liderii europeni vor declara că nu s-au făcut suficiente progrese.

Prim-ministrul britanic a declarat anterior că va părăsi masa negocierilor dacă nu se va înregistra un progres clar până la startul summitului UE, programat joi. Conform unor surse apropiate oficialului, acesta urmează să ia o decizie dacă va încheia discuțiile după ședința din această săptămână. Oficialii din Marea Britanie cred că este posibil un acord, atâta timp cât ambele părți vor purta discuții intense în următoarele zile.

Totuși, unul dintre obstacolele cheie în calea unei înțelegeri rămâne accesul pe care îl vor avea ambarcațiunile europene în apele de pescuit ale Marii Britanii. Franța dorește aceleași drepturi de care se bucură în prezent, pe baza Politicii Comune în domeniul Pescuitului a UE. Un astfel de scenariu a fost respins de către guvernul britanic.

Un oficial european a declarat că este rândul Marii Britanii să ofere alte concesii. Blocul afirmă că, înainte de a se putea gândi la compromisuri cu privire la apele de pescuit, statul insular trebuie să renunțe la așa-numitele condiții de concurență echitabile pentru afaceri, inclusiv să stabilească care va fi politica sa privind ajutoarele de stat. UE încearcă să împiedice firmele britanice să obțină un avantaj nedrept față de competiția europeană.

Cele două părți au înregistrat unele progrese în ceea ce privește ajutorul de stat în ultimele zile, dar diferențele cheie rămân în legătură cu apele de pescuit precum și comerțul cu bunuri și servicii.

Din punct de vedere tehnic, mișcarea de astăzi reprezintă o victorie importantă pentru cumpărători, care au reușit să readucă prețul deasupra pragului de la 1,30, un nivel foarte important pentru cele două tabere.

În continuare, următorul nivel de urmărit pentru tauri, cât timp optimismul persistă, este cel de la 1,30710, care este marcat de maxime locale ale acestei săptămâni. În cazul unei spargeri ascendente, următorul obiectiv este 1,31120. În eventualitatea unei scăderi, primul prag de susținere este 1,30, care este și un punct psihologic, urmat de un suport final care a reușit să întrerupă și corecția de astăzi, la 1,28641.

Așa cum a fost cazul în trecut, ori de câte ori amenințarea Brexit a fost ”amânată”, lira a avut tendința de a recupera ceva teren. Totuși, trebuie să fim conștienți că această mișcare nu va elimina nivelul ridicat de incertitudine din jurul Brexitului care pune presiune asupra lirei.

CITESTE SI:  BRD raportează un profit net de 326 mil lei după primul trimestru al acestui an, în scădere ușoară față de anul trecut

Astfel, moneda va continua să fie extrem de sensibilă la informațiile legate de acest subiect dar, pentru moment, investitorii se concentrează pe luna noiembrie pentru posibile evoluții în cadrul discuțiilor. Pentru moment, acest lucru ar putea oferi un ”moment de respiro” pentru lira sterlină.

În acest moment, șansele unui rezultat fără acord au scăzut la aproximativ 20 – 25%.

Top trei grafice

Să începem analiza de astăzi cu indicele german DAX. Privind intervalul H4, putem vedea că mișcarea ascendentă recentă a fost oprită într-o zonă cheie de rezistență. Zona mov din graficul de mai jos este marcată cu reacții anterioare de preț și cu retragerea Fibonacci de 78,6%.

În plus, recenta mișcare ascendentă arată ca o corecție ABC, care poate anunța reluarea unei mișcări descendente. Cu toate acestea, ar trebui luat în considerare și faptul că prețul a revenit ieri la primul suport important (12.950 puncte). O spargere sub acest nivel ar putea anunța o mișcare descendentă mai amplă. Într-un astfel de scenariu, o scădere către nivelul de 12.550 puncte ar putea fi luată în calcul.

DE30, interval H4. Sursa: xStation5

US100 

Piața de creștere a indicelui tehnologic american Nasdaq nu încetinește. Privind intervalul H4 pe US100, se poate vedea mișcarea ascendentă accelerată după ce prețul a depășit bariera de la 11.550 puncte. Indicele a fost cu doar 3% sub maximele istorice din această săptămână. După ce a depășit rezistența de la 12.000 de puncte, acest nivel poate fi acum considerat un suport pe termen scurt.

Atâta timp cât prețul se menține deasupra acestuia, o mișcare către noi maxime pare a fi scenariul de bază. Pe de altă parte, în cazul în care începe o corecție mai amplă, cel mai apropiat suport de urmărit se află la limita inferioară a structurii 1: 1 (nivelul de 11.845 puncte).

US100, interval  H4. Sursa: xStation5

Aurul

Aurul întâmpină dificultăți în încercarea de a relua tendința ascendentă iar prețul materiei prime a suferit ieri o nouă scădere semnificativă. Cu toate acestea, declinul a fost oprit de un nivel cheie de suport. Privind intervalul H4, se pot vedea cumpărătorii care au apărut la limita inferioară a structurii locale 1: 1, semnalând că este posibilă continuarea unei corecții ascendente.

Dacă sentimentul actual prevalează și prețul rămâne deasupra nivelului de la 1.885 USD, ar putea fi în cărți o mișcare ascendentă spre rezistență de la 1.920 USD. Pe de altă parte, scăderea sub următorul suport, cel de la 1.875 dolari poate deschide calea pentru un declin mai amplu.

Gold, interval H4. Sursa: xStation5