BET
17680.5
1.41%
BET-TR
37417.56
1.48%
BET-FI
58826.12
-0.36%
BETPlus
2609.85
1.34%
BET-NG
1264.99
1.96%
BET-XT
1497.7
1.2%
BET-XT-TR
3132.73
1.27%
BET-BK
3227.37
0.7%
ROTX
38863.86
1.44%
Top 5 acțiuni electrice de urmărit în 2021

Autor: Financial Market
Timp de citit: 4 minute

Electrificarea a devenit o temă foarte populară în rândul investitorilor în ultima perioadă. Companiile care se concentrează pe produse care utilizează surse alternative de energie, cum ar fi, de exemplu, producătorii de vehicule electrice, au atras atenția investitorilor și acțiunile lor au crescut în 2020.

Tendința continuă la începutul anului 2021, unele acțiuni precum Plug Power aproape dublându-și valoarea. Interesul pentru acțiunile “verzi” a crescut în urma alegerilor prezidențiale din SUA, când victoria lui Biden a semnalat o accelerare a tranziției către energia ”curată” în Statele Unite. În analiza de astăzi prezentăm cele mai populare 5 companii legate de electrificare.

Sursa: Bloomberg, XTB

Acțiunile acestor companii au devenit foarte populare în rândul investitorilor în ultima vreme. Victoria democraților în cadrul alegerilor prezidențiale din SUA a sporit șansele pentru o agendă ecologică și a oferit mai mult combustibil pentru aprecieri. Date bazate pe prețurile de închidere din 20 ianuarie. 

Tesla (TSLA.US)

Tesla este o companie care nu are nevoie de nicio prezentare. Probabil cel mai faimos producător de vehicule electrice și unul dintre pionierii din domeniu s-a apreciat cu peste 700% anul trecut devenind una dintre cele mai mari companii din lume. Deși Tesla a fost supusă freneziei speculative de ani de zile, de data aceasta lucrurile stau diferit deoarece compania a început să livreze mai multe mașini și să obțină profituri.

Evaluarea explozivă și multiplii de acțiuni extrem de ridicați nu i-au descurajat pe investitori deoarece aceștia îl consideră în continuare drept un motor al unei noi ere. În timp ce alte companii de renume din sectorul auto dezvoltă, de asemenea, vehicule electrice, Tesla a avut un avans. Pe de altă parte, în ciuda unei capitalizări de piață mai mici, mulți producători tradiționali de automobile au resurse mai mari pentru a concura decât Tesla.

Sursa: xStation5

Tesla (TSLA.US) începe să semene din ce în ce mai mult a companie matură, deoarece nu numai că își poate îndeplini obiectivele de livrare, ci începe să obțină profituri. Investitorii nu par a fi înspăimântați de evaluarea foarte ridicată și continuă să parieze pe câștigurile viitoare ale prețurilor acțiunilor companiei de top EV din lume. 

NIO (NIO.US)

NIO este producătorul chinez de vehicule electrice. Compania este văzută ca Tesla din China și este un lider în sectorul de vehicule electrice în această țară. Recent s-a confruntat cu probleme cauzate de lipsa de aprovizionare deoarece a reușit să vândă toate vehiculele pe care le-a produs.

Cu toate acestea, a fost luată decizia de creștere a capacității de producție pentru a satisface cererea ridicată. NIO a reușit să își mărească vânzările în acest an și să reducă pierderile nete, demonstrând că economiile pe scară largă încep să funcționeze. Prețul acțiunilor sale a crescut cu peste 1.100% în timpul pandemiei din 2020, iar acțiunile se tranzacționează cu aproape 20% în creștere de la începutul lui 2021.

NIO (NIO.US) este o acțiune foarte populară în rândul investitorilor de retail datorită volatilității ridicate. Prețul acțiunilor și-a revenit de la declinul de la sfârșitul lunii noiembrie și de la începutul anului 2021 și a atins un maxim record de aproape 66,50 USD.

Plug Power (PLUG.US)

Plug Power a devenit și ea foarte populară printre investitori în ultima perioadă. Compania dezvoltă soluții de celule de combustibil cu hidrogen și a încheiat recent două înțelegeri majore. A colaborat cu grupul sud-coreean SK Group și ulterior cu cel francez, Renault. Primul a făcut o investiție mare în companie, în timp ce cel din urmă a decis să înființeze o societate mixtă cu Plug Power care să domine piața europeană a vehiculelor comerciale ușoare cu pile de combustibil.

CITESTE SI:  AROBS Transilvania a stabilit prețul maxim de subscriere în cadrul majorării de capital la 0.93 lei/acțiune

Ambele parteneriate au fost bine primite de către analiști care au spus că ar putea fi factori importanți ai câștigurilor viitoare. În timp ce compania are o dimensiune relativ mică a operațiunilor în prezent, se estimează că acest aspect se va schimba în următorii câțiva ani, pe măsură ce beneficiile parteneriatului încep să se concretizeze.

Sursa: xStation5

Plug Power (PLUG.US) a crescut până în zona maximelor din ultimii 15 ani la începutul acestui an, datorită celor două parteneriate majore pe care le-a încheiat. În ciuda slăbiciunii recente, prețul acțiunilor Plug Power rămâne cu peste 80% mai mare comparativ cu sfârșitul anului 2020. 

FuelCell Energy (FCEL.US)

FuelCell Energy este un furnizor de soluții de celule de combustibil, cu o istorie care datează încă din 1969. Cu toate acestea, compania nu a generat niciun dolar în profituri în ultimii 20 de ani. Mai mult, compania a fost aproape falimentată în 2019!

Cu toate acestea, datorită unui acord încheiat cu ExxonMobil, aceasta a reușit să supraviețuiască și a început să prezinte rapoarte trimestriale care arată venituri în creștere. FuelCell Energy a ajuns, de asemenea, la acorduri cu companii precum Pfizer și Toyota.

Tranziția către o economie mai ecologică semnalată de Joe Biden și democrați i-a determinat pe investitori să creadă că acesta ar putea fi momentul pentru a arunca o privire mai atentă asupra companiei, fapt care a declanșat o creștere a prețului acțiunilor de peste 600% de la alegerile prezidențiale din SUA.

Sursa: xStation5

FuelCell Energy (FCEL.US) a început o mișcare ascendentă puternică după alegerile prezidențiale din SUA. Acțiunile au atins un nivel maxim al ultimilor 2 ani și jumătate, aproape de 21 USD, la începutul anului 2021. Deși o parte din aceste câștiguri au fost șterse deja, acțiunile companiei încă se tranzacționează cu 50% mai sus față de începutul anului! 

Blink Charging (BLNK.US)

Blink Charging este o companie care proiectează și produce stații de încărcare pentru vehicule electrice. În afară de aceasta, compania operează și propria rețea de stații de încărcare. Blink Charging a reușit să își mărească veniturile cu peste 80% de YoY în perioada Q1-Q3 2020.

Cu toate acestea, dimensiunea companiei rămâne foarte mică, deoarece vânzările anuale din 2020 sunt așteptate a fi de ordinul milioanelor. Cu toate acestea, investitorii au văzut o oportunitate pentru companie, prin adoptarea în creștere a vehiculelor electrice și posibile de stimulente de reglementare care să susțină energia curată, după ce democrații au câștigat Casa Albă și Congresul. Acțiunile Blink Charging au crescut cu peste 2.000% pe tot parcursul anului 2020 și se tranzacționează cu aproape 400% mai sus după alegerile din SUA.

Sursa: xStation5

Blink Charging (BLNK.US) a reușit să înregistreze săptămâna trecută un nou record intraday în zona de 57 USD. Cu toate acestea, cumpărătorii nu au reușit să păstreze aceste câștiguri, iar prețul s-a retras, desenând în acest proces o formațiune de tip Double Top în apropierea nivelului de 55 USD. Sursa: