BET
17043.73
0.68%
BET-TR
35363.69
0.68%
BET-FI
60570.79
-0.21%
BETPlus
2513.59
0.63%
BET-NG
1229.06
0.98%
BET-XT
1453.74
0.58%
BET-XT-TR
2982.48
0.58%
BET-BK
3114.69
0.34%
ROTX
37442.26
0.66%



Transgaz a inaugurat stația de comprimare gaze naturale de la Podisor, al doilea obiectiv de investitii din Proiectul BRUA

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Statia de comprimare gaze naturale de la Podisor, este cel de-al doilea obiectiv de investitii din cadrul proiectului BRUA Faza 1 pe care operatorul national de sistem pentru transportul gazelor naturale il inaugureaza in decurs de o luna, dupa ce la finele lunii septembrie a fost inaugurata Statia de comprimare de la Jupa.

STC Podisor face parte din Proiectul BRUA Faza 1, care este pe lista Proiectelor de Interes Comun (PCI- 7.1.5) ale Uniunii Europene si se dezvolta in contextul necesitatii diversificarii surselor de gaze in tarile din UE. Proiectul BRUA are drept obiectiv asigurarea accesului la noi surse de gaze, precum si facilitarea transportului de gaz Caspic catre pietele din Europa Centrala si de Est.  Proiectul asigura capacitati de transport bidirectional de 1,5 miliarde de metri cubi pe an in/din directia Bulgaria, si 4,4 miliarde de metri cubi pe an in/din directia Ungaria.

PROIECTUL BRUA-Faza I consta in realizarea urmatoarelor obiective:

• 1 conducta Podisor – Recas 32” x 63 bar in lungime de 479 km

• 3 statii de comprimare gaze naturale (STC Podisor, STC Bibesti si STC Jupa) fiecare statie fiind echipata cu doua agregate de comprimare (unul in functiune si unul de rezerva), cu posibilitatea de asigurare a fluxului bidirectional de gaze.

Statia de Comprimare Gaze Podisor este o instalatie tehnologica interconectata la urmatoarele conducte magistrale de gaze: DN32” STC Podisor – STC Bibesti, DN 20” STC Podisor – Giurgiu, DN40” Tuzla – STC Podisor.

Scopul STC Podisor este comprimarea gazelor din conductele magistrale la care este conectata, in vederea compensarii pierderilor de presiune care sunt inerente procesului de transport a gazelor. Statia este bidirectionala; ea poate comprima gaze atat din directia Giurgiu sau Tuzla catre directia Bibesti, cat si din directia Bibesti sau Tuzla catre directia Giurgiu.

Valoarea estimata a lucrarilor pentru STC Podisor este de 104,5 milioane lei, iar valoarea celor 2 unitati de comprimare instalate in STC Podisor este de 12,6 milioane Euro.

Transgaz este dedicat misiunii sale strategice, aceea de a dezvolta proiecte de infrastructura energetica care sa permita diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale, asigurarea securitatii energetice a tarii, a solidaritatii energetice, crearea conditiilor necesare pentru dezvoltarea economica durabila a tarii noastre si a intregii regiuni. Statia de Comprimare Gaze Naturale de la Podisor este unul dintre nodurile centrale ale Sistemului National de Transport gaze naturale.

In fapt, astazi asistam la o tripla inaugurare: Statia de Comprimare gaze naturale de la Podisor; aprox. 82 kilometri de conducta construiti pe directia Corbu-Podisor si reclasificarea altor 42 de kilometri de conducta pe directia Podisor-Giurgiu, care a fost modernizata si care asigura o capacitate ferma de transport de 0,75 miliarde metri cubi pe an, incepand cu 1 noiembrie 2019, pe interconectorul Giurgiu – Ruse pe reverse flow.  

Totodata, dupa inaugurarea in data de 30 septembrie, a Statiei de Comprimare Gaze de la Jupa, vreau sa va anunt ca am finalizat si cei aproximativ 73 kilometri de conducta intre Jupa si Recas, care asigura o capacitate ferma de transport de 0,75 mld.mc/an dinspre Romania inspre Ungaria pe reverse flow.

Gazoductul BRUA nu este o autostrada fara descarcari. BRUA va fi parte integranta din Sistemul National de Transport gaze naturale, un factor de securitate energetica si un motor de dezvoltare economica nationala. Proiectul strategic BRUA Faza 1 are drept obiectiv diversificarea surselor de alimentare cu gaze si facilitarea transportului de gaze naturale din Regiunea Caspica catre pietele din Europa Centrala si de Est. Gazele naturale vor ajunge in Europa prin gazoductul TAP din terminalele de gaz natural lichefiat din nordul Greciei, de la Revithoussa si Alexandropolis si, mai departe, prin coridorul vertical Grecia-Bulgaria-Romania, asigurand capacitati de transport bidirectional de 1,5 miliarde mc/an in/din directia Bulgaria si 1,75 mld.mc/an in/din directia Ungaria.

Totodata, Transgaz deruleaza si alte proiecte de investitii deosebit de importante pentru Romania si pentru regiune, precum gazoductul Ungheni-Chisinau dar si dezvoltari ale Sistemului National de Transport, investitii ce vor permite conectarea tuturor comunitatilor locale la reteaua de gaze. 

SNTGN Transgaz a gestionat si gestioneaza cu responsabilitate si eficacitate etapele necesare implementarii proiectului BRUA – Faza 1, asa cum actioneaza in toate celelalte proiecte investitionale asumate, reusind performante deosebite. Felicit angajatii Transgaz, constructorii si pe toti cei care s-au implicat in realizarea acestui obiectiv strategic pentru Romania si Europa. In toate proiectele pe care le dezvolta, Transgaz aplica sistemul de management performant axat pe bunele practici de guvernanta corporativa. Suntem o companie responsabila, o companie a viitorului. Stim, vrem si putem sa actionam pentru a contribui la transformarea tarii noastre intr-un factor de stabilitate energetica in regiune,” a declarat Ion Sterian, Directorul General al Transgaz.

CITESTE SI:  SIPEX raportează afaceri de 313 milioane lei în 2023, cu 7,4% mai mari, susținute de canalul B2B

 

[ajax_load_more]