BET
15033.96
1.36%
BET-TR
31040.47
1.36%
BET-FI
57453.7
0.53%
BETPlus
2230.89
1.29%
BET-NG
1103.23
1.44%
BET-XT
1295.7
1.29%
BET-XT-TR
2645.03
1.29%
BET-BK
2828.99
1.31%
ROTX
33405.38
1.41%


Transgaz investigata de CE cu privire la exportul de gaze naturale din Romania catre alte state membre UE

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Investigatia inceputa de  Comisia Europeană la Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale – SNTGN Transgaz SA nu afectează capacitatea societăţii de a efectua la timp şi în condiţii de siguranţă a tuturor operaţiunilor din domeniul său de competenţă, informează, vineri, Transgaz într-un comunicat transmis Bursei de Valori Bucureşti.

Transgaz precizează de asemenea că va întreprinde toate cela neccesare pentru asigurarea documentelor necesare Comisiei Europene în acest procesul de investigare.

„În considerarea bunelor practici de guvernanţă corporativă, SNTGN Transgaz SA, doreşte să informeze pe toţi
cei interesaţi asupra faptului că, în continuare, compania va întreprinde cu celeritate toate diligenţele necesare pentru clarificări şi pentru mobilizarea eficace a resurselor şi asigurarea datelor, informaţiilor, şi documentelor de care Comisia Europeană va avea nevoie în procesul de investigaţii suplimentare iniţiat.

Demersul Comisiei Europene nu afectează capacitatea SNTGN Transgaz de a-şi îndeplini în continuare misiunea, compania fiind un actor responsabil în efectuarea la timp şi în condiţii de siguranţă a tuturor operaţiunilor din domeniul său de competenţă. SNTGN Transgaz acordă atenţie şi importanţă în egală măsură planurilor de dezvoltare a reţelei naţionale de transport al gazelor naturale pe teritoriul României, cât şi implementării măsurilor adecvate pentru integrarea acesteia cu piaţa europeană a gazelor naturale, inclusiv – fără a se reduce la – dezvoltarea interconectărilor cu state membre ale UE”, se arată în comunicat.

CITESTE SI:  SIPEX: avans de 4% al cifrei de afaceri, susținut de vânzările din canalul B2B

Transgaz mai susţine că iniţierea procedurilor CE împotriva companiei şi a tuturor întreprinderilor controlate direct sau indirect de aceasta, nu înseamnă că a fost concluzionat definitiv de către Comisie că există o încălcare ci doar faptul că, acest caz va fi tratat în mod prioritar de către Comisia Europeană.

„Încălcarea presupusă şi care urmează a fi obiectul unor investigaţii suplimentare, se referă la restricţionarea fluxului liber al gazelor naturale dinspre România către Statele Membre învecinate, inclusiv prin utilizarea strategică a: tarifelor de transport în punctele de interconectare, investiţiilor insuficiente sau întârzierii proiectelor de infrastructură relevante, argumentelor tehnice nefondate ca pretext pentru a împiedica/justifica întârzierile în exporturi. Presupusele practici ar putea reprezenta o încălcare a Articolului 102 din Tratatul Privind Funcţionarea Uniunii Europene”, se arată în comunicat.

Potrivit comunicatului transmis de CE, investigaţia va viza dacă Transgaz a abuzat de poziţia sa dominantă pe piaţă, încălcând normele UE.

România este al treilea mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană (după Ţările de Jos şi Marea Britanie) şi dispune de rezerve importante de gaze naturale, inclusiv zăcămintele de gaze naturale descoperite recent în Marea Neagră. Transgaz este unicul operator al sistemului de transport de gaze naturale din România. AGERPRES

Foto credit: www.transgaz.ro