BET
17495.92
0.77%
BET-TR
37002.55
0.8%
BET-FI
59384.03
0.21%
BETPlus
2583.56
0.75%
BET-NG
1239.89
0.08%
BET-XT
1487.89
0.8%
BET-XT-TR
3106.45
0.84%
BET-BK
3233.11
1.03%
ROTX
38420.45
0.81%
Uber intenționează să se listeze în timp ce acțiunile Apple au crescut spectaculos de la începutul anului

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Uber Technologies Inc., compania care a introdus pe piață conceptul de ridesharing, a decis să strangă 10 miliarde de dolari printr-o ofertă publică inițială (IPO) urmand a-si publica in cursul zilei de joi oferta, precizează Reuters.

O ofertă publică de asemenea dimensiuni ar pune UBER pe harta celor mai mari IPO-uri din domeniul tehnologic, după ce Alibaba Group, giganul chinez din e-commerce, s-a listat in 2014.

Daca anuntul ofertei este unul cert, nu acelasi lucru se poate spune despre valorea de piață a companiei. In timp ce unii bancheri de investitii sunt de parere ca UBER valoareaza aproape 120 de miliarde dolari, altii plaseaza valoarea companiei intre 90 si 100 de miliarde. Au si un motiv in acest sens. Lyft, concurentul UBER pe piata din SUA, s-a listat la finalul lunii trecute si ceea ce se credea ca va fi un succes major, s-a transformat repede intr-un „loss” de aproape 7%. Cu toate acestea, de curand UBER a fost evaluată pe piața extrabursieră la 76 de miliarde dolari.

Oferta publica initiala va fi una clasică, majoritatea actiunilor vor fi vandute investitorilor in timp ce o parte vor fi vandute de actionari pentru a obtine cash.

Uber intenționează să-și înregistreze joi IPO-ul la Comisia Valorilor Mobiliare (U.S. Securities and Exchange Commission) și va incepe roadshow-ul pentru investitori la finalul lunii aprilie, urmand a se lista pe Bursa din New York la începutul lunii mai, au mai spus sursele.

CITESTE SI:  ANALIZĂ XTB: Începe numărătoarea inversă până la listarea companiei care deține Jean Paul Gaultier. Evaluările depășesc toate așteptările

Apple pe de altă parte, se pare ca-si revine din evolutia puternic descendenta de anul trecut, primul trimestru din 2019 consemnand o crestere de 26%, conform unor calcule Bloomberg, care pune revenirea companiei pe schimbarea modelului de business care va include un serviciu de video-streaming si abonamente pentru jocurile pe mobil. Totodată, Apple va lansa in curand un card de credit incorporat in aplicatia Wallet a telefonului mobil, in parteneriat cu Goldman Sachs. Aplicatia va ajuta utilizatorii nu doar sa-si vizualizeze cheltuielile efectuate cu cardul ci va fi un „consultant financiar” care va monitoriza comportamentul de consum, urmand a fi integrat si cu diferite retele ale comerciantilor locali pentru a ușura utilizarea tuturor beneficiilor aplicatiei.

Sursa Bloomberg

Compania a mai adaugat astfel inca 200 de miliarde de dolari la valoarea de piata, intrand din nou in clubul celor mai mari jucatori din domeniul tehnologiei. Însă, cresterile vor fi puse sub presiune de catre piață la finalul lunii aprilie cand Apple isi va publica rezultatele financiare pe primul trimestru, unii analisti estimând deja o scadere cu 6% a veniturilor an/an, cea mai mare din 2016 pana acum.


 

[ajax_load_more]