BET
16838.36
-0.26%
BET-TR
34937.55
-0.26%
BET-FI
59897.97
-0.98%
BETPlus
2488.64
-0.26%
BET-NG
1205.13
-0.11%
BET-XT
1434.84
-0.36%
BET-XT-TR
2943.66
-0.36%
BET-BK
3096.27
-0.44%
ROTX
36979.69
-0.22%


Un nou IPO pe piața americană: „WeWork”, o companie care oferă spații de lucru antreprenorilor, vrea sa strângă 1 mld de dolari

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

WeWork Cos. a depus prospectul pentru oferta publică inițială (IPO) și intenționează să strângă 1 miliard de dolari la o valoare evaluată de aprox 47 mld dolari, fără a specifica prețul unei acțiuni. Compania activează in sectorul serviciilor și oferă spații de lucru partajate antreprenorilor si companiilor de tip start-up.

Evaluată la peste 47 de miliarde de dolari în timpul unei runde de finanțare din luna ianuarie a.c., WeWork împărtășește cel puțin o caracteristică cu unele dintre celelalte companii tehnologice care au devenit publice în acest an și anume, consumul de numerar uriaș.

IPO-ul va fi un test pentru apetitul actual al investitorilor pentru startup-urile costisitoare care duc lipsa de numerar, în special în urma debutului neplăcut al companiei de ride-sharing, Uber. De asemenea, listarea va oferi investitorilor o imagine mai detaliată a situației financiare a companiei.

Pierdere de 1,9 miliarde dolari la venituri de 1,8 miliarde dolari

WeWork si-a prezentat pentru prima dată informațiile financiare in formă simplificată atunci când a început să emită obligațiuni în 2018, indicând o pierdere de 1,9 miliarde de dolari la venituri de 1,8 miliarde de dolari.

Aceasta valoare este aproape dublă față de cele 933 milioane de dolari pierdere vs venituri înregistrate de 886 de milioane de dolari pe care le-a înregistrat în 2017, iar tendința de scădere nu pare că se va inversa prea curând, după cum se arată in prospect. Pentru prima jumătate a anului 2019 compania a raportat o pierdere netă de 689,7 milioane dolari și venituri de 1,54 miliarde de dolari.

Cu toate acestea, multe companii prezintă pierderi semnificative în primele etape de creștere, executivii WeWork indicând faptul că creșterea, mai degrabă decât rentabilitatea pe termen scurt, este prioritatea actuală.

Ne uităm la dezvoltarea afacerilor, nu doar la maximizarea rentabilității în următorii doi – trei ani”, a declarat vicepreședintele companiei, Michael Gross, la începutul acestui an.

CITESTE SI:  Debutul sezonului de câștiguri pe Wall Street și tensiunile din Orientul Mijlociu au influențat negativ bursele globale

Înființată cu un singur spațiu de lucru în Manhattan în urmă cu nouă ani, WeWork a evoluat de atunci intr-unul dintre cei mai mari chiriași corporativi de birouri din lume, in ideea de a oferi spații de lucru flexibile pentru antreprenori și afaceri mici. La sfârșitul lunii iunie, compania avea 527.000 de abonamente repartizate în 528 de locații diferite.

Modelul de business „spațiu-ca-serviciu” (space-as-a-service), apărut de ceva vreme si in țara nastră, umple golul pe piața birourilor, între închirierile pe termen lung și cele pe termen scurt.

Antreprenorii și firmele startup care caută spații de birouri, dar care nu doresc să se angajeze într-un contract de închiriere pe termen lung, pot închiria unul dintre spațiile WeWork la o taxă rezonabilă, aceste spații fiind adesea dotate cu echipamente de birou si toate utilitățile (spatii comune, bucătării, etc).

Desi, fără indoială ca este un serviciu util si necesar pe piață, evaluarea sa de aprox 47 mld dolari rămâne in continuare un mare semn de intrebare pentru investitori.

Asta, in conditiile in care, IWG, o companie similară din Elveția care oferă spații flexibile pentru birouri, spre deosebire de WeWork, este deja o companie listată public și este evaluată la aproximativ 4,6 miliarde de dolari, aproximativ o zecime din valoarea WeWork.

IWG este considerată cea mai mare companie din punct de vedere al spațiului de birouri pe care il pune la dispoziție, cu 60 de milioane de metri pătrați la nivel global, în timp ce WeWork avea doar 45 de milioane de metri pătrați în luna martie, potrivit Bloomberg.

Foto credit: Wework.com


 

[ajax_load_more]