BET
14881.5
0.41%
BET-TR
30721.72
0.39%
BET-FI
57032.88
-0.13%
BETPlus
2209.25
0.37%
BET-NG
1089.14
0.53%
BET-XT
1282.89
0.44%
BET-XT-TR
2618.6
0.42%
BET-BK
2800.63
0.57%
ROTX
33009.25
-0.04%


Uniunea Europeană aprobă un pachet masiv de stimulente

Autor: Financial Market
Timp de citit: 3 minute

Liderii țărilor membre ale Uniunii Europene au ajuns la un acord privind un fond masiv de recuperare post-Covid de 750 de miliarde de euro. Negocierile au durat peste 4 zile și au fost amenințate de colaps în repetate rânduri. Pachetul european de stimulare va fi cel mai mare aprobat de bloc până acum și are drept scop demararea recuperării post-pandemice.

Acordul a fost încheiat după negocieri maraton de 4 zile

Summit-ul european privind fondul de recuperare post-pandemic al UE a fost programat pentru perioada 17-18 iulie 2020. Cu toate acestea, a fost nevoie de mult mai mult timp pentru a rezolva toate problemele. Discuțiile s-au prelungit duminică și luni, iar în final s-a ajuns la un acord marți dimineață. A fost un motiv de ușurare, deoarece exista riscul de a nu se ajunge la un consens, scenariu care ar fi accentuat tensiunile din interiorul Uniunii Europene.

Așa-numitele state frugale (Austria, Suedia, Olanda și Danemarca) au optat pentru o valoare mai mică a fondurilor care să fie acordate sub formă de subvenții și o pondere mai ridicată a sumelor care vor fi acordate drept împrumuturi rambursabile.

Și-au atins obiectivul prin acordul final care a împărțit totalul în 390 miliarde EUR în granturi și 360 miliarde EUR în împrumuturi. Propunerea inițială înaintată de președintele francez Macron și cancelarul german Merkel din mai cerea subvenții de 500 de miliarde de euro și împrumuturi de 250 de miliarde de euro.

Obiectivele climatice joacă un rol vital

Deoarece pachetul are ca scop stimularea recuperării post-Covid în Uniunea Europeană, nu ar trebui să fie o surpriză faptul că Italia, focarul european din timpul pandemiei, va primi cei mai mulți bani.

Țara mediteraneană va primi în jur de 82 de miliarde de euro subventii și 127 de miliarde de euro în împrumuturi. Un punct de reținut este că aproximativ o treime din fondurile din propunerea finală sunt legate într-un fel sau altul de combaterea schimbărilor climatice, ceea ce îl face cel mai mare pachet de „stimulente verzi” din istorie.

77,5 miliarde de euro vor fi distribuite prin intermediul Fondurilor cu un scop specificat, în timp ce partea rămasă va fi furnizată țărilor membre ale UE.

CITESTE SI:  Transilvania Broker raportează venituri și profit în scădere după primele nouă luni pe fondul unor condiții de piață nefavorabile

În timp ce negocierile fondului european de recuperare post-Covid au fost o temă cheie a summitului recent, liderii europeni au discutat și despre următorul buget al UE.

Un buget masiv de 1074 miliarde de euro a fost convenit pentru următorii șapte ani. Bugetul se va concentra, de asemenea, pe „soluții ecologice”, precum susținerea energiei durabile și eliminarea treptată a cărbunelui.

Sursa: xStation5

Indicele blue-chip european – Euro Stoxx 50 (UE50) – a atins un nou maxim post-pandemic după ce liderii UE au ajuns la un acord cu privire la fondul de recuperare. Cu toate acestea, cumpărătorii nu au reușit să mențină avansul, pe grafic apărând un model Shooting Star în zona rezistenței de la 3400 de puncte. Spargerea sub limita inferioară a canalului ascendent ar fi un semnal de avertizare.

Piețele bursiere europene s-au apreciat în urma publicării informațiilor. Indicii din Europa de Vest precum DE30, EU50 sau NED25, au atins noi maxime post-pandemice, indicele german chiar revenind în teritoriul pozitiv față de nivelul de deschidere al acestui an.

Piața bursieră s-a apreciat pe măsură ce Uniunea Europeană a arătat unitate și a depășit îngrijorările privind viitorul său. Analizând alte probleme, Europa a gestionat destul de bine primul val al pandemiei și pare să fie mai bine pregătită decât Statele Unite pentru un potențial al doilea val de infecții în toamna sau iarna.

Legarea fondurilor cu obiective de schimbare climatică înseamnă că Uniunea Europeană va continua să creeze un mediu prietenos pentru proiectele „ecologice”. Acest lucru reprezintă o șansă pentru firmele europene implicate în producția de vehicule electrice sau dezvoltarea de parcuri solare sau eoliene. Rețineți că unele țări precum Germania, oferă deja subvenții pentru mașinile electrice ca parte a propriilor scheme de stimulare.

Sursa: xStation5

Euro s-a apreciat după ce liderii UE au încheiat un acord cu privire la un fond de recuperare. EURUSD a depășit maximu lunii martie de la 1,15 și a atins cel mai înalt nivel din octombrie 2018. În prezent, principala pereche valutară testează o rezistență sub forma retragerii exterioare Fibonacci de 161,8% din corecția recentă (1,1580). 


 

[ajax_load_more]