BET
11530.21
-0.34%
BET-TR
22427.67
-0.34%
BET-FI
49366.89
-1.22%
BETPlus
1722.93
-0.34%
BET-NG
865.23
-0.42%
BET-XT
1010.74
-0.47%
BET-XT-TR
1953.57
-0.47%
BET-BK
2165.29
-0.31%
ROTX
25882.91
-0.52%


Va reveni prețul petrolului la 100 USD?

Autor: XTB Online Trading
Timp de citit: 3 minute

OPEC+ a surprins cu decizia de a-și reduce obiectivul de producție, ceea ce duce la o potențială inversare a tendinței de scădere a pieței petrolului.

Pe de altă parte, piața este încă îngrijorată de o potențială recesiune globală, iar Statele Unite se pregătesc pentru alegerile intermediare. Având în vedere această realitate, există o șansă ca prețul petrolului să revină peste 100 de dolari pe baril?

Cât de mult reduce cu adevărat OPEC+?

OPEC+ a surprins cu decizia sa de a reduce producția cu 2 milioane de barili pe zi, dar mulți participanți la piață au indicat că de fapt cartelul se străduia oricum să majoreze producția la obiectivele anterioare.

Dacă ținem cont de noul obiectiv de producție din noiembrie și de producția actuală, atunci OPEC+ ar trebui să crească chiar această producție, cu aproximativ 1,1 milioane de barili pe zi!

banner investors day

Cu toate acestea, după cum știm, multe țări oricum nu sunt capabile să crească producția, iar cele care produc conform obiectivului pot reduce producția cu aproximativ 1 milion de barili pe zi în termeni reali.

Având în vedere previziunile EIA de supraoferta de aproximativ 1 milion de barili pe zi pentru Q4, cu o reducere reală implicită din partea OPEC+, este posibil ca piața să intre în deficit de ofertă.

Sursa: Bloomberg, OPEC, XTB

Comparație între producția actuală și ținta de producție din noiembrie. Se așteaptă ca Rusia să crească producția cu aproximativ 0,8 milioane de barili pe zi, în timp ce Arabia Saudită va reduce producția cu aproximativ 0,5 milioane de barili pe zi.

Sursa: Bloomberg, OPEC, XTB

Dacă OPEC+ ar produce conform obiectivului, ar trebui să crească producția cu 1 milion de barili pe zi. Cu toate acestea, în mod realist, ne putem baza pe țări care produc în conformitate cu obiectivul de reducere a producției, iar restul să mențină producția neschimbată.

În acest caz, din actualele 39 de milioane de barili pe zi din partea țărilor din acord, s-ar putea ajunge la 38 de milioane de barili pe zi încă din noiembrie.

Statele Unite se pregătesc pentru alegeri

Războiul declanșat de Rusia a dus la o schimbare destul de mare pe piața mondială a petrolului. Prețurile au crescut peste 130 USD pe baril, iar combustibilul în SUA a crescut chiar peste 5 USD pe galon!

banner investors day

Acest lucru a scăzut puternic moralul consumatorilor americani. Biden, pentru a câștiga alegerile în Congres pentru Partidul Democrat, a trebuit să scadă prețurile la combustibil.

Din aprilie, au fost eliberate rezerve de aproximativ 1 milion de barili pe zi. Teoretic, totul ar trebui să se termine în noiembrie.

Oricum, rezervele în sine sunt la cel mai scăzut nivel din anii 1980, iar stocurile, inclusiv rezervele, sunt la cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani!

Sursa: Bloomberg, XTB

De la criza financiară anterioară, am observat o corelație negativă foarte puternică între petrol și stocuri, inclusiv rezerve. De fapt, nu am văzut niciodată o divergență atât de puternică.

CITESTE SI:  Evoluții pozitive la BVB pe final de săptămână, în tandem cu bursele europene și cea din Statele Unite

Ce argumentează o revenire a prețurilor peste 100 de dolari pe baril?

• OPEC+ reduce ținta de producție. Impactul negativ real asupra ofertei globale ar putea ajunge până la 1 milion de barili pe zi

• SUA va încheia programul de eliberare a rezervelor în noiembrie, reducând oferta globală cu până la 1 milion de barili pe zi

• Europa începe o interdicție a importurilor de țiței rusești în decembrie, unde impactul negativ real asupra ofertei ar putea ajunge la 0,9-1,0 milioane de barili pe zi

• Situația economică a Chinei nu arată la fel de rău cum s-a speculat anterior, chiar și în ciuda restricțiilor legate de covid. Rafinăriile private din Shandong funcționează la o capacitate de 67%, în conformitate cu media pe 5 ani (în aprilie era sub 50%).

• În perioada de iarnă, din cauza penuriei de gaz sau cărbune, putem observa o cerere mai mare de produse petroliere pentru încălzire și generarea de energie electrică. În perioada de iarnă, cererea de petrol din aceasta ar putea crește cu aproximativ 0,7-0,8 milioane barili pe zi

• Redresare pe piața valutară și o corecție a dolarului pe măsură ce se apropie sfârșitul ciclului de majorare a ratelor din SUA

Ce ar putea împiedica revenirea prețurilor la 100 de dolari pe baril?

• Preocupări cu privire la o încetinire economică și o recesiune globală reală

• Un potențial acord nuclear cu Iranul – aici Iranul ar putea crește producția cu până la 1-1,5 milioane de barili pe zi. Cu toate acestea, alegerile din SUA sunt la mai puțin de o lună, iar un Congres divizat după aceea este puțin probabil să crească șansele unui acord.

• Toate țările din OPEC+ produc în conformitate cu obiectivul de producție

• Sfârșitul războiului din Ucraina, care ar putea întârzia sau chiar elimina intrarea în vigoare a unor sancțiuni împotriva Rusiei sau plafonul de preț impus de G7

• Întărirea în continuare a dolarului ca răspuns la posibilele probleme legate de combaterea inflației

Ce urmează pentru preț?

Prețul petrolului a ieșit în sfârșit din canalul descendent în care se afla de la jumătatea anului. În același timp, menține o tendință ascendentă postpandemică.

Prețurile nu sunt așteptate să scadă sub nivelul de 80-85 USD pe baril, deoarece aici prețurile echilibrează bugetele majorității țărilor OPEC+.

În plus, la 75 de dolari pe baril, guvernul SUA a vrut să înceapă să reînnoiască rezervele. În același timp, nivelul de 100-105 USD pe baril nu este un nivel care poate provoca o distrugere a cererii.

Pe lângă factorii fundamentali, merită acordată atenție dolarului american, care este un factor important pentru crearea volatilității pe termen scurt pe piața de mărfuri, în special pentru petrol. Sursa: xStation5