BET
17764.07
-0.94%
BET-TR
37601.25
-0.93%
BET-FI
58687.29
0.41%
BETPlus
2622.16
-0.94%
BET-NG
1278.12
-0.68%
BET-XT
1508.13
-0.78%
BET-XT-TR
3155.09
-0.76%
BET-BK
3257.19
-0.23%
ROTX
39072.17
-0.93%
Vienna Insurance Group și-a majorat primele în primul semestru din 2020 Rezultate solide în pofida efectelor COVID-19

Autor: Financial Market
Timp de citit: 4 minute

Vienna Insurance Group (Wiener Versicherung Gruppe) a obținut rezultate satisfăcătoare în primul semestru din 2020, în pofida pandemiei COVID-19 aflată în plină desfășurare.

În pofida situației excepționale în care se află lumea din cauza COVID-19, am obținut o creștere a primelor, o rată combinată îmbunătățită datorită reducerii cheltuielilor cu despăgubirile și daunelor mai mici cauzate de condițiile meteorologice și o rată de solvabilitate de 183%.

În pofida deprecierii fondului comercial, am raportat un rezultat solid înainte de impozitare, de peste 200 de milioane de euro. Consider că resursele noastre puternice de capital și bilanțul nostru impresionant din 2019, precum și implementarea consecventă a programului Agenda 2020 reprezintă o bază foarte bună pentru a putea
face față provocărilor cu care ne confruntăm.

Investițiile ample pe care le-am făcut în transformarea digitală au dat rezultate în special în acest context. Ne considerăm bine poziționați pentru a ne continua cu succes operațiunile. Cu toate acestea, din cauza pandemiei existente, trebuie să ne așteptăm la efecte amortizante asupra dezvoltării afacerilor noastre până la finalul acestui an.

Din cauza incertitudinii existente la nivel mondial, în prezent nu putem oferi o perspectivă privind afacerile la finalul anului”, a explicat Elisabeth Stadler, CEO al Vienna Insurance Group.

Primele au crescut în special pe asigurări generale Volumul primelor a fost sever afectat de diferitele restricții impuse de autorități în piețele unde VIG operează, ceea ce a cauzat o scădere a businessului nou, în special în trimestrul al doilea.

Totodată, am putut observa că după relaxarea restricțiilor de circulație, în anumite piețe, primele au revenit la niveluri similare celor înregistrate anterior debutului pandemiei. Diversitatea businessului VIG și activitatea solidă de la începutul anului sunt motivele principale pentru atingerea unui volum al primelor de 5.577,4 milioane de euro în primul semestru din 2020, respectiv o creștere anuală de 2,4%.

Asigurările de proprietăți și răspunderi au înregistrat în mod particular o creștere semnificativă de 7% a primelor, contribuții importante având piețele din Polonia, România, Slovacia și Austria. Asigurările de sănătate au înregistrat, de asemenea, o creștere a primelor de 2,6%. Asigurările auto, care au fost afectate în mod particular de restricțiile de circulație impuse în contextul COVID-19, au rămas stabile, cu un volum al primelor similar celui înregistrat în aceeași perioadă a anului anterior.

Asigurările de viață cu primă unică au înregistrat o creștere de 0,7%, în timp ce asigurările cu prime regulate au scăzut cu același procent.

Rezultate influențate de efectele COVID-19
Rezultatul financiar (inclusiv rezultatele companiilor consolidate prin punere în echivalenţă) s-a ridicat la 388 milioane de euro în primul semestru din 2020, în scădere cu 8,3% față de anul anterior.

Rezultatul înainte de impozitare, de 201,2 milioane de euro, a fost în scădere cu 21,8% față de aceeași perioadă a anului trecut. Acest rezultat include reducerea valorii contabile cu aproximativ 120 milioane de euro a operațiunilor din Bulgaria, Croația și Georgia, ca rezultat al deprecierii fondului comercial din cauza pandemiei COVID-19. Dinamica pozitivă a profitului înainte de taxe, excluzând deprecierea fondului comercial, se datorează, printre altele, scăderii ratei combinate.

Piețele majore ale VIG – Austria, Republica Cehă, Polonia și Slovacia – au avut o contribuție pozitivă la acest rezultat.

Rezultatul după impozitare și interese minoritare s-a situat la 126,3 milioane de euro (-16,3%) în primul semestru din 2020.

CITESTE SI:  Teilor Holding raportează o cifră de afaceri consolidată de 412,7 milioane de lei și un profit net de 22,4 milioane de lei în 2023

Rata combinată s-a îmbunătățit datorită reducerii cheltuielilor cu despăgubirile și daunelor mai mici cauzate de condițiile meteo.

Rata combinată la nivelul Grupului, de 95,5%, s-a redus cu 0,9 puncte procentuale comparativ cu anul anterior. Această îmbunătățire semnificativă s-a datorat, printre altele, reducerii cheltuielilor cu despăgubirile în perioada restricțiilor de circulație și daunelor mai mici cauzate de condițiile meteorologice.

Având în vedere creșterea cheltuielilor cu despăgubirile începând din vară, este de așteptat ca dinamica acestora să se normalizeze în semestrul al doilea din 2020.

Implementare consecventă a Agendei 2020 începând din 2017
Complementar utilizării potențialului piețelor profitabile, programul de management Agenda 2020, cu o durată de patru ani, se concentrează pe acele elemente care vor asigura viabilitatea viitoare a Grupului și pe optimizarea modelului de afaceri în termeni de eficiență a costurilor.

Punerea în aplicare a numeroaselor măsuri prevăzute în program a continuat în perioada pandemiei COVID-19, fiind
concentrate pe noile inițiative de digitalizare. „Serviciile online și digitale au avut o nouă dinamică de creștere de la începutul pandemiei COVID-19”, a explicat Elisabeth Stadler.

În Polonia, vânzările online au fost canalul de distribuție cu cea mai rapidă creștere în primul semestrul din 2020, cu un avans anual de 94%. Noi servicii care folosesc aplicații pentru evaluarea online a daunelor au fost implementate, de exemplu, în România și Bulgaria.

Start-up-uri care dezvoltă servicii de asistență medicală
„Asistența medicală a devenit, de asemenea, mai importantă pentru oameni. Prin urmare, în primul semestru din 2020, ne-am îndreptat atenția către noile servicii digitale de asistență medicală”, a adăugat Stadler.

Wiener Städtische, de exemplu, și-a extins serviciile cu o aplicație de îngrijire a sănătății și a inițiat platforma #stayhealthy, oferind servicii gratuite, iar compania membră BTA Baltic a lansat o aplicație pentru asigurări de sănătate. Alte servicii sunt planificate în domeniul îngrijirii sănătății, fiind în curs de examinare potențiale cooperări și aplicații.

Dividendul propus rămâne neschimbat
Adunarea Generală Anuală a Vienna Insurance Group (Wiener Versicherung Gruppe), care a fost amânată din cauza COVID-19, va avea loc în format virtual pe 25 septembrie 2020. Dividendul pentru exercițiul financiar 2019 va fi, de asemenea, supus aprobării Adunării Generale Anuale.

Dividendul propus, de 1,15 EUR pe acțiune, anunțat pe 17 martie 2020, rămâne neschimbat, sub rezerva unor evoluții semnificative și imprevizibile în ceea ce privește sănătatea și economia.

„Considerăm că operațiunile noastre sunt bine poziționate. Am avut un exercițiu financiar excepțional în 2019 și dorim să împărtășim acest succes cu acționarii noștri. Acționariatul VIG include o mare parte din fondurile de pensii care oferă beneficii celor retrași din activitate. Aceste fonduri de pensii contează și pe dividendele noastre pentru a-și îndeplini obligațiile față de participanți”, a explicat Elisabeth Stadler.

Perspective
Întreaga dinamică economică din 2020 este puternic afectată la nivel mondial de efectele pandemiei COVID-19. În acest moment, este imposibil de estimat cât timp se vor confrunta economiile cu această situație excepțională sau care vor fi efectele pe care evoluția piețelor de capital și a ratelor dobânzilor, măsurile politice și cele de reglementare le vor avea asupra industriei serviciilor financiare. Așadar, ne abținem deocamdată să emitem o estimare a evoluției businessului pentru 2020.