BET
14214.4
0.74%
BET-TR
29078.79
0.73%
BET-FI
53588.62
1.68%
BETPlus
2114.01
0.7%
BET-NG
1058.08
0.57%
BET-XT
1227.02
0.85%
BET-XT-TR
2487.51
0.84%
BET-BK
2642.99
1.21%
ROTX
31278.73
1.02%



Volumele tranzacționate și lichiditatea au scăzut semnificativ în ultimele două săptămâni la BVB

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

In ultimele două săptămâni valoarea zilnică tranzacționată la BVB nu a mai depășit nivelul de 30 mil lei (6.25 mil euro). Dupa un inceput de luna cu rulaje mari, piata s-a linistit, volumele, valorile de tranzactionare dar si volatilitatea scazand in mod semnificativ.

„Putem pune aceasta stare de fapt pe seama unor factori externi si interni. Pietele bursiere globale au stat si inca stau sub imperiul fricii determinate de epidemia de coronavirus. Totusi vorbim despre o frica relativă, din moment ce marile piete bursiere au atins noi maxime in aceasta perioadă”, afirmă Alin Brendea, Director General Adjunct Prime Transaction.

Evolutie indici internationali: DAX, SP500, DJI, FTSE100

Pe plan intern însă, incertitudinea politică continuă, in mod predictibil. Lipsa unei majorități politice care să ofere o directie clară politicii economice este în continuare un element de incertitudine important. Indoiala este accentuată de situatia actuală a economiei românesti care prezintă dezechilibre macroeconomice in crestere.

Fata de aceste argumente, oarecum generaliste, lâncezeala pietei poate fi explicată, paradoxal, si de perioada raportarilor financiare care se intind, aproape pe parcursul unei luni intregi. Sezonul raportarilor financiare a fost deschis pe data de 6 februarie si se inchide pe 28 februarie.

O perioada lungă, in care reactiile pieței la anunturile financiare, sunt amortizate de lipsa tabloului de ansamblu in care trebuie citite aceste informatii. Desi cunosti datele financiare ale emitentului nu poti sa le si compari cu ale celorlalti, astfel incat sa concluzionezi asupra deciziei de investire sau dezinvestire.

Evoluție indice BET in ultimele șae luni. Sursa BVB

Traversăm astfel, din nou, o perioadă calmă care reliefeaza si mai evident unele neajunsuri ale pietei locale. Ele par să devină cronicizate, in topul listei oricarui cunoscator situandu-se lichiditatea scazută si lipsa de dinamism pentru lungi perioade de timp.

CITESTE SI:  AROBS, cifră de afaceri aproape dublă în primul semestru din 2023 și EBITDA normalizată de 43,3 mil lei

Scurtarea programului de tranzactionare ar putea fi una dintre măsurile care ar putea să faca piața mai dinamică, înscriindu-se si intr-o tendință globală recentă. Programul de tranzactionare de 8 ore pare prea extins raportat la dimensiunea pietei si apetitul publicului de retail, pe când un program de maxim 6 ore ar dinamiza piata si cu siguranta ar și eficientiza-o.

Mai mult de atât, piata devine tot mai dependentă de investitorii institutionali pentru a reusi volume si valori de tranzactionare onorabile. Iar acest lucru va continua si, din pacate, se va accentua atâta timp cat investitorul de retail va fi sprijinit doar verbal/declarativ.

Incorsetat de reglementari prea stricte (nepotrivite unei piete ce ar trebui să crească, nu sa se consolideze) pentru deschiderea unui cont de investitii, pentru a primi consultanta sau pentru a comunica pur si simplu cu un broker, publicul de retail ramane reticent si prea putin prezent.

La randul lui, capitalul va ramane latent, sub forma de economii sau va fi investit prin intermediari financiari, de genul fondurilor de investitii. Bursa ar trebui sa fie pentru oameni, nu doar pentru companii sau instituti.

Probabil finalul lunii februarie va fi punctul de unde piata va redobandi dinamism. Odata dezvaluit tabloul complet al rezultatelor financiare, investitorii isi vor putea face calcule in privinta dividendelor asteptate. Acestea vor fi, iarasi, net superioare dobanzilor bancare, iar aceasta realitate va oferi un bust de energie pietei locale.

Autor Alin Brendea,  Prime Transaction. Articolul inițial a aparut prima dată aici.


 

[ajax_load_more]