BET
16882.42
-0.77%
BET-TR
35029
-0.77%
BET-FI
60301.58
-0.24%
BETPlus
2495.95
-0.73%
BET-NG
1210.27
0.09%
BET-XT
1440.85
-0.75%
BET-XT-TR
2956.01
-0.75%
BET-BK
3107.11
-0.88%
ROTX
37073.64
-0.76%XTB prezintă aspectele cheie de urmărit pe bursele internaționale la final de 2021 și început de 2022

Autor: Financial Market
Timp de citit: 4 minute

Situația din Turcia și devalorizarea lirei turcești, piata criptomonedelor, companiile de tehnologie, Tesla, indicii americani și germani, dar și bursa de la Beijing merită o atenție deosebită în următoarele săptămâni, explică Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB, brokerul de burse internaționale listat pe Bursa de la Varșovia.

Anul 2021 se apropie cu pași repezi de linia de final. Pe lângă planuri de vacanță și cumpărături de ultim moment, traderii și investitorii mai găsesc timp pentru a așeza optim portofoliile, în linie cu strategiile asumate, sau de a se poziționa în pregătirea anului viitor.

Mai multe zone ale piețelor financiare ar putea fi deosebit pe interesante, dar și potențial riscante, în aceste zile de apropiere a vacanței sau în primele săptămâni ale anului viitor.

Deseori atenția a fost atrasă de Turcia, prin amploarea variațiilor monedei și bursei. Lira turcească a avut o depreciere dramatică anul acesta, pierzând 67.6% în fața dolarului american și 55% în raport cu Euro, până pe 22 decembrie dimineața (ora 10.30).

Cu toate acestea, până nu demult valorile au fost și mai aspre: Euro înregistra un avans de 126% în raport cu lira turcească și dolarul de 146% în punctul său cel mai slab de luni.

Astfel, deși în general direcția a fost una de scădere, lira turcească (TRY) a înregistrat episoade de apreciere acută, cel mai puternic dintre acestea fiind chiar luni, 20 decembrie.

Piața a reacționat cu cel mai mare optimism de după 1983 la planul de susținere de urgență anunțat de președintele Erdogan, care include acoperirea pierderilor deponenților în monedă locală în situația deprecierii care depășește dobânda promisă de bănci.

Banca centrală a înregistrat, de asemenea, 4 intervenții în piață doar luna aceasta, pentru a limita deprecierea.

S-ar părea că nici viitorul foarte apropiat nu va fi lipsit de evenimente, având în vedere atât panta descendentă indusă de inflația ridicată și tendința capitalului de a se retrage în fața unor dobânzi tot mai scăzute, dar și potențialul unor măsuri surpriză, care să întrerupă tendința predominant descendentă a lirei.

Pe termen scurt, o reluare presiunii descendente pe TRY (ascendente pe USDTRY și EURTRY) pare posibilă.

Bursa de la Istanbul a avut și ea momente deosebit de volatile, cu o scădere de 22% în doar câteva ședințe, de la vârful de pe 17 decembrie până pe 22 decembrie (ora 11) și introducerea regulii „uptick” care impune condiția unei creșteri înainte de a efectua o vânzare în lipsă.

E un procedeu de piață utilizat în perioade de scăderi accentuate și în bursele americane. Aici, pe termen scurt, piața pare a oferi semne de stabilizare sau chiar revenire, un fenomen cel puțin parțial în oglindă cu parcursul monedei. De la începutul anului, indicele este cu aproximativ 25% mai sus.

În domeniul criptomonedelor, perioada decembrie/ianuarie a venit în 2 din ultimii 4 ani cu o atitudine ultraoptimistă, salturi speculative urmate de corecții adânci.

Până acum, anul aceste seamănă mai degrabă cu 2018-2019, ani cu tendințe laterale. Atitudinea a fost una reținută, venind după secvențe de scăderi destul de pronunțate.

Mai multe avertismente ale băncilor centrale răsună mai puternic în urechile unor investitori instituționali care au observat decizia Chinei de a interzice operațiunile ICO (listări de noi monede) și activitatea burselor din domeniu, și se preocupă de pași restrictivi care ar putea fi luați și în SUA sau Europa.

CITESTE SI:  Arctic Stream estimează o creștere de peste 25% pentru profitul net în 2024

Efectul în preț al acțiunii Chinei a fost totuși temporar, cu un vârf depășit ulterior, însă nu într-o manieră durabilă sau convingătoare. Cele mai recente semnale sugerează totuși o anumită recuperare pe termen scurt, deși, din nou, riscurile asociate sentimentului de piață în general, și cele de reglementare în mod specific par a limita apetitul.

Esențială va fi poziționarea investitorilor de retail, o parte din aceștia fiind totuși mai rezervați după pierderi dure înregistrate în titlurile ”meme stocks” sau pe unele criptomonede fără susținere serioasă din partea fondatorilor.

În domeniul bursier, indicii sunt încă în zona maximelor istorice, sau la distanțe relativ mici, mai ales în SUA. S&P500 a coborât de curând spre regiunea sensibilă 4.500-4.530 de puncte, reușind să revină în parametrii trendului ascendent.

Totuși, titluri din tehnologie au suferit scăderi și temerile vis-a-vis de economie asociate noii variante a virusului ar putea readuce runde de lichidări poziționale.

Tesla, un reper al noii industrii auto, dar și unul dintre cele mai populare simboluri de tranzacționare pentru retail, a coborât sub 900 de dolari/acțiune, înaintea unor recuperări (peste 950 de dolari preț în predeschiderea sesiunii de 22).

Chiar Elon Musk a vândut acțiuni de cel puțin 14 mld. de dolari, după un sondaj pe Twitter care a fost descris de Burry, un administrator de fond reflectat în filmul The Big Short drept un motiv aparent, o simplă scuză pentru diminuarea poziției la prețuri avantajoase. Potrivit unor declarații recente, Musk ar fi încheiat vânzările, ceea ce favorizează o recuperare – pe termen scurt – pentru acțiunile companiei.

Bursa germană se află în evoluție în interval, înregistrând în general un tonus mai scăzut față de cea din SUA, pentru DAX zona sensibilă fiind la 14.800-15.000 de puncte.

Traderii ar putea interpreta o eventuală străpungere a acesteia drept un semn de vulnerabilitate, însă deocamdată sunt încurajați de politica de susținere a Băncii Centrale Europene.

Preocuparea pentru noi măsuri de închidere a economiilor în fața variantei Omicron sunt temporar ținute sub control, dar par a fi riscul cel mai important la adresa menținerii intervalului de tranzacționare curent.

Piața bursieră din China este pe plus 7.1% anul acesta, aprecierile fiind limitate inclusiv de necazurile financiare ale dezvoltatorilor imobiliari chinezi.

Potrivit scenariului nostru din vară, autoritățile urmau să permită dispariția Evergrande, dar într-o manieră gradată și controlând efectele prin diferite pachete de măsuri.

În slow-motion, este ceea ce se întâmplă în prezent. Deși diluate în timp, efectele se vor simți în cele din urmă, în ritmul de creștere al economiei dar și în diferite bilanțuri ale unor instituții financiare din afara granițelor Chinei.

Cu un an atât de plin de evenimente și încercări, investitorii vor savura fiecare clipă de liniște și răgaz, antrenându-și spiritul și corpul pentru un an nou care nu duce lipsă de provocări, în plan economic, financiar și geopolitic.