BET
18271.27
0.2%
BET-TR
39780.12
0.2%
BET-FI
58771.15
-0.25%
BETPlus
2703.17
0.14%
BET-NG
1294.25
0.14%
BET-XT
1555.74
0.13%
BET-XT-TR
3334.22
0.14%
BET-BK
3395.14
-0.14%
ROTX
40150.17
0.2%

Yenul japonez, principalul câștigător înaintea deciziei Federal Reserve

Autor: Financial Market
2 min

Yenul japonez s-a apreciat miercuri pe măsură ce traderii au ”pariat” că Rezerva Federală a SUA își va confirma abordarea ultra relaxată cu privire la politica monetară.

Un astfel de scenariu a pus presiune asupra dolarului american, care a atins minimele ultimelor două săptămâni în raport cu moneda asiatică.

Evenimentul marchează prima decizie de politică monetară a Fed de la adoptarea unei abordări mai tolerante cu privire la inflație anunțată săptămâna anterioară.

Investitorii s-au reorientat către yen, dorind să dețină o poziție pe un activ mai stabil în detrimentul dolarului american, care poate traversa o perioadă extrem de volatilă în urma ședinței băncii centrale.

Un astfel de scenariu este posibil întrucât perspectivele privind abordarea pe care o va avea Fed diferă.

Astfel, există păreri conform cărora banca centrală americană ar putea anunța stimulente suplimentare care ar pune presiune descendentă asupra dolarului și a randamentelor titlurilor de stat americane. Nu se prognozează ajustări la nivelul dobânzilor, dar sunt posibile modificări la nivelul setărilor programului de achiziție de obligațiuni.

De asemenea, se așteaptă ca ședința să anunțe introducerea unei perioade mai lungi pentru programul de cumpărare de obligațiuni al Fed. Un alt subiect de interes pentru investitori sunt proiecțiile economice ale băncii, în special cele cu privire la inflație și direcția acesteia.

Orizontul de proiecție între 3 și 3,5 ani va oferi o oportunitate membrilor Fed de a indica cât de mult poate inflația să depășească pragul de 2% pentru a atinge obiectivul mediu de inflație de 2%. Comentarii referitoare la aceste aspecte ar putea indica și care este depășirea pe care sunt dispuși să o tolereze.

Astfel, Rezerva Federală este așteptată să aibă o atitudine precaută și de expectativă astăzi, voturile dots care prezintă imaginea până în 2023 sugerând o perspectivă dovish și destul de prudentă.

Îmbunătățirea recentă a datelor din SUA este posibil să reducă presiunea resimțită de Rezerva Federală pentru a prezenta o orientare pentru viitor mai clară. Utilizarea noii strategi privind inflația medie și riscurile negative pentru economie care rămân în continuare prezente justifică menținerea dobânzii aproape de zero.

Perechea USDJPY este una dintre cele mai atractive modalități de plasare a investitorilor în cazul unei abordări dovish din partea Fed. În plus, yenul a fost deosebit de sensibil față de evoluția pieței de obligațiuni din SUA, dat fiind că investitorii japonezi sunt mari cumpărători de titluri de stat americane.

În acest context, am asistat la un avans puternic din partea yenului, care, la momentul publicării, înregistra o apreciere de aproximativ 0,60% de la începutul sesiunii.

Mai mult, perechea a reușit să depășească o zonă de suport importantă (105,200 – 105,100), marcată de minimele atinse la sfârșitul lunii august și punctul de încheiere al secvenței corective de la sfârșitul lunii iulie, prin urmare reprezenta o rezistență destul de solidă pentru investitori.

În continuare, următorul nivel de rezistență este marcat de reacții anterioare ale prețului din iulie. Slăbiciunea dolarului ar putea persista până la anunțarea deciziei Fed din această seară, investitorii continuând să includă în preț o atitudine dovish din partea Fed și posibilitatea de extindere a stimulentelor monetare. Totuși, în cazul unei abordări mai hawkish potențialul de redresare al dolarului este solid.

Autor Radu Puiu, Research Analyst XTB România