BET
15926.46
-0.54%
BET-TR
33043.53
-0.54%
BET-FI
58339.18
-0.34%
BETPlus
2364.53
-0.53%
BET-NG
1140.72
-0.65%
BET-XT
1364.01
-0.51%
BET-XT-TR
2798.19
-0.51%
BET-BK
2991.27
-0.48%
ROTX
35570.46
-0.47%Yenul japonez se apreciază în anticiparea unei săptămâni importante

Autor: Financial Market
Timp de citit: 2 minute

Urmează o săptămână extrem de importantă și tumultoasă pentru piețele financiare, deoarece ambele bănci centrale ale celor mai mari economii ale lumii (Bank of Japan și Fed) vor decide asupra politicii monetare.

Înainte ca Fed să își anunțe decizia, vom afla un verdict privind setările politicii monetare de la Banca Japoniei. Chiar și atunci când așteptările par a fi destul de scăzute – există o probabilitate de 15% ca o reducere de rată să fie implementată – nu există nicio îndoială că BoJ se va afla într-o poziție dificilă.

Pe de o parte, banca centrala a Japoniei a abordat deja (sau este aproape să o facă) limitele politicii monetare, iar pe de altă parte o reducere din partea Fed (și a posibilelor reduceri ale ratei ce vor putea apărea în restul anului) ar putea exercita o presiune pozitivă asupra monedei japoneze.

Piețele financiare simt această mișcare și probabil acesta este motivul pentru care fondurile speculative (de hedging) au indicat poziții long plasate pe monedă în ultimele șase săptămâni, după ce au fost short timp de aproape un an.

Astfel, dacă BoJ va insinua mâine dimineață că nu va modifica nivelurile de dobândă, reiterând că ratele vor rămâne extrem de scăzute pentru o perioadă lungă de timp, nu va fi suficient să descurajeze cumpărătorii yenului.

În plus, banca centrală japoneză va trebui să ia în considerare și posibilele efecte negative ale majorării impozitului pe vânzări estimate pentru luna octombrie, în ciuda măsurilor preventive deja întreprinse de guvern.

Toate acestea fac reuniunea BoJ remarcabil de interesantă. Pe final, amintim că participanții la piață alocă mai mult de 60% șanse pentru o reducere a ratei până la sfârșitul anului. Între timp, vânzările de retail din Japonia pentru luna iulie au rămas neschimbate în termeni lunari, în timp ce estimările sugerau un declin de 0,3% m/m.” se arată intr-o analiză a casei de brokeraj X-Trade Brokers.

Fondurile de hedging indică o apreciere mai puternică a yenului japonez. Sursa: Bloomberg

Yellen susține reducerea ratei

CITESTE SI:  Studiu Deloitte: opt din zece lideri la nivel global se așteaptă ca Gen AI să le transforme organizația în următorii trei ani. Îmbunătățirea eficienței și a productivității și reducerea costurilor sunt principalele zone de interes

Fostul președinte Fed, Janet Yellen, a aprobat în mod deschis necesitatea unei reduceri de rată în luna iulie, pe fondul decelerării creșterii economice globale.

Pe de altă parte, ea nu percepe aceste reduceri ca fiind începutul unui ciclu de relaxare, cu excepția cazului în care lucrurile se înrăutățesc.

Mai mult, Yellen a subliniat că economia Statelor Unite este caracterizată de o piață a muncii puternică, însă inflația este încă prea scăzută, justificând scenariul unei scăderi preventive a ratei de dobândă.

Așteptările pieței indică o reducere a ratei cu 25 basis points și o cotă de 10% pentru o reducere de 50 bps, însă acest scenariu nu pare să fie realist, avand in vedere datele preliminare publicate vineri privind evoluția PIB-ul.

Între timp, se așteaptă ca oficialii chinezi și americani să organizeze discuții de două zile la Beijing începând de marți, fără a-și manifesta voința de a face compromisuri. Aceasta va fi prima întâlnire față în față după summitul G20 de la Osaka, Japonia, ce a avut loc luna trecută, concluzionează analiza.


 

[ajax_load_more]